Με άσχημες διαθέσεις και πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές. Κατ' αρχήν πήραν την σκυτάλη της πτώσης από τα ασιατικά χρηματιστήρια και εν συνεχεία καλούνται να διαχειριστούν την μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση της Γαλλίας.
Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC βυθίζεται κατά -2%, ο ιταλικός MIB -1,28% και ο Eurostoxx 50 κατά -1,26%. Η σημερινή πτώση έχει αρκετά στοιχεία που προκαλούν ανησυχίες. Η πολιτική κρίση στην Γαλλία δεν είναι μία απλή πολιτική αμφισβήτηση. Καταρρέει μία κυβέρνηση που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει ζωτικά οικονομικά προβλήματα όπως το χρέος. Οι αγορές περιμένουν τις επόμενες εξελίξεις.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Ακολουθεί την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το ελληνικό χρηματιστήριο να αποφύγει τις παρενέργειες της ευρωπαικής πτώσης. Ήδη ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 2.095 μονάδες με υποχώρηση 0,98%.
Έντονα πτωτικό είναι το ισοζύγιο ανοδικών / καθοδικών μετοχών με 12 μετοχές να αυξάνονται και 45 να υποχωρούν. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχωρεί κατά 1,03% στα πρωτα λεπτά και ο Μid Cap κατά -0,27%.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 1% περίπου στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με πιέσεις σε όλες τις συστημικές τραπεζικές μετοχές. Οι τραπεζικές μετοχές που κινούνται ανοδικά είναι η Credia και η Optima. Από τα μη τραπεζικά blue chips, διασώζεται ανοδικά στα πρώτα λεπτά ο ΟΛΘ και ο ΟΠΑΠ.
Καλύτερη είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου ξεχωρίζουν ανοδικά το Ιατρικό Αθηνών, η ΚΡΙ ΚΡΙ, η AS Company , η Δομική Κρήτης, η Εβροφάρμα, η Μοτοδυναμική , η Trade Estates και άλλες.