Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Φρένο στο ξέπλυμα χρήματος με πρόταση της Κομισιόν

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

«Φρένο» στο ξέπλυμα χρήματος μέσω του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πακέτο νομοθετικών προτάσεων που ανακοίνωσε.

Το ίδιο πακέτο προβλέπει τη θέσπιση ενός πλαφόν 10.000 ευρώ για συναλλαγές σε μετρητά στην ΕΕ, ενώ προβλέπει και τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος (Anti-Money Laundering Authority, AMLA) για το συντονισμό των εθνικών Αρχών, με στόχο την καλύτερη εποπτεία και πρόληψη σχετικών παράνομων δραστηριοτήτων.

«Ολες οι μεταβιβάσεις crypto – assets θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη», όπως ισχύει για τις μεταβιβάσεις πραγματικού χρήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σήμερα, μόνο ορισμένες κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών σε κρυπτονομίσματα εντάσσονται στους κανόνες της ΕΕ για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ενώ με την προτεινόμενη αλλαγή οι κανόνες αυτοί θα επεκταθούν σε όλο τον τομέα των crypto, υποχρεώνοντας όλου του παρόχους υπηρεσιών να ελέγχουν τους πελάτες τους.

«Οι σημερινές τροποποιήσεις θα διασφαλίσουν την πλήρη ιχνηλασιμότητα των μεταβιβάσεων crypto-assets, όπως του bitcoin, και θα επιτρέψουν την αποτροπή και ανίχνευση ενδεχόμενης χρήσης τους για ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, θα απαγορευτούν τα ανώνυμα crypto-asset πορτοφόλια, όπως απαγορεύονται ήδη οι ανώνυμοι τραπεζικοί λογαριασμοί», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Πλαφόν 10.000 ευρώ για συναλλαγές σε μετρητά  

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πλαφόν στις πληρωμές με μετρητά στην ΕΕ προτείνεται να τεθεί στα 10.000 ευρώ, καθώς στο ύψος αυτό δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η λειτουργία του ως νόμιμου μέσου πληρωμών και θα αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των μετρητών.

Περιορισμοί στη χρήση μετρητών ισχύουν ήδη στα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ, αλλά τα ποσά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, δεν προβλέπεται όριο. Για τις χώρες, όπου ισχύουν όρια χαμηλότερα από 10.000 ευρώ, αυτά θα διατηρηθούν.

Τα επόμενα βήματα 

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο. Η νέα Αρχή (AMLA) θα πρέπει να είναι λειτουργική από το 2024 και να αρχίσει την εργασία της άμεσης εποπτείας λίγο αργότερα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ