Νέα
  • ΓΔ: 914.84 -3.02%
  • Τζίρος: 86,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Evergrande συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα χρηματιστήρια - Με πτώση ξεκίνησε ο Γεν. Δείκτης

«Διορθωτική» υπήρξε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Mε τις ευρωπαϊκές αγορές να ξεκινούν καθοδικά - ακολουθώντας τις διορθώσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια εξαιτίας της Evergrande - το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup και στο Ecofin σχετικά με τη συνέχιση και τον τρόπο συνέχισης της βοήθειας των κρατών της Ε.Ε προς τους πολίτες τους αλλά και την κρίση χρέους που έχει ανακύψει μετά τον 1,5 χρόνο πανδημίας στο σύνολο των κρατών της Ε.Ε. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η κρίση των logistics και τα προβλήματα ανεφοδιασμού των αγορών απασχολούν και την Βρετανία που βρίσκεται μπροστά στην λήψη εκτάκτων αποφάσεων. Επίσης για την ελληνική οικονομία, η συζήτηση επί του προυπολογισμού είναι εξαιρετική κρίσιμη σε μία περίοδο που αφ' ενός οι επιδοματικές υπερβάσεις θα σταματήσουν μέσα στο 2022 και αφ' ετέρου ότι πρέπει να συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο οποίος για το 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,2% μετά από ένα εξαιρετικά δυνατό γ' τρίμηνο στην οικονομία λόγω τουρισμού κυρίως.

Στις 868,71 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Tο ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε την Παρασκευή ότι ο Γενικός Δείκτης είχε ισχυρή στήριξη στα επίπεδα των 855-860 μονάδων αλλά έντονη εσωτερική μεταβλητότητα, ιδιαίτερα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι επιχειρηματικές εξελίξεις καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα δείχνουν έναν εταιρικό μετασχηματισμό που δημιούργησε ο covid 19. Το αποτύπωμα του ψηφιακού μετασχημαστικού αλλά και της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης θα φανεί ιδιαίτερα τα επόμενα δύο χρόνια.

Προς το παρόν , η εβδομάδα ξεκινά με την αφετηρία των 871 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και σε περίπτωση διόρθωσης θα δούμε εάν θα συσσωρεύσει προς τις 860-865 μονάδες, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει ανοδική αντίδραση η αντίσταση μετατοπίζεται μεταξύ 880-890 μονάδων.

Κλειδί στις εξελίξεις θα είναι κυρίως οι ενεργειακές μετοχές (ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, οι τραπεζικές και από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips θα φανεί εάν θα συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στον ΟΠΑΠ και στην Jumbo , εάν θα υπάρξει ανάκαμψη στον ΟΤΕ με μείωση μεταβλητότητας, εάν θα υπάρξει συνέχεια στην άνοδο της Μυτιληναίος, αντίδραση της μετοχής της Coca Cola HBC και ποιά στάση θα ακολουθήσει η μετοχή της Aegean. Να επισημάνουμε ότι στην συνεδρίαση της Παρασκευής, το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε έντονα ανοδικά προς το τέλος της συνεδρίασης και έκλεισε στα υψηλά ημέρας στις 871 μονάδες ενώ δεν ακολούθησε την τάση των ξένων αγορών καθώς ήταν ένα από τα λίγα χρηματιστήρια που έκλεισαν ανοδικά ανάμεσα στα χρηματιστήρια της Ε.Ε.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη εξακολουθεί να διαπραγματεύεται (παρά την πτώση των ξένων αγορών) με discount έναντι των ξένων αγορών. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων είναι ενθαρρυντικές για την ελληνική οικονομία και για τις ελληνικές τράπεζες αλλά αυτό δεν απεικονίζεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ