Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φρέναραν οι εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία στο β’ τρίμηνο λόγω πληθωρισμού

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

H πρόσφατη κρίση που εκδηλώθηκε με εκτίναξη του πληθωρισμού κατά το β’ τρίμηνο του 2022 «φρέναρε» τον ρυθμό ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι επενδυτές, λόγω φόβου για τις άγνωστες και απροσδιόριστες οικονομικές εξελίξεις, στράφηκαν στην αρχή της κρίσης σε ρευστοποιήσεις μεριδίων αλλά σταδιακά όταν είδαν ότι οι τιμές σε μετοχές είχαν γίνει αρκετά ελκυστικές προχώρησαν σε επανατοποθετήσεις, ιδιαίτερα προς τα μετοχικά α/κ, τα μεικτά αλλά και τα ομολογιακά α/κ.

Σημαντικές εκροές στα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων

Τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων (money market) κατέγραψαν σημαντικές εκροές ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο και το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές είτε ήθελαν λεφτά για να καταναλωτικές τους ανάγκες είτε προχωρούσαν σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις με στόχο μεγαλύτερες υπεραξίες. «Κλειδί» για τις ρευστοποιήσεις στα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των συγκεκριμένων α/κ.

Η κατάσταση νηνεμίας που επικρατεί στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ερμηνεύεται και από το καλοκαίρι. Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα εκδηλωθούν οι πραγματικές προθέσεις των επενδυτών. Αν δουν ότι οι οικονομίες (διεθνώς) επιδεινώνονται και ότι μικραίνει το δικό τους διαθέσιμο εισόδημα, θα στραφούν προς ρευστοποιήσεις. Αν υπάρξει ελεγχόμενη υποχώρηση των οικονομιών, τότε οι εκροές θα είναι μικρότερες. Επίσης η πορεία των διεθνών αγορών θα καθορίσει εν πολλοίς τις διαθέσεις των επενδυτών.

Η πορεία του Χρηματιστηρίου

Εάν ο Γενικός Δείκτης παραμείνει πάνω από τις 850 μονάδες και επαναπροσεγγίσει τις 890-900 μονάδες μέσα στον Σεπτέμβριο, οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να επιλέγουν πάλι τοποθετήσεις σε μετοχικά α/κ, ενώ και το ενδεχόμενο να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός πέριξ του 10% τον Αύγουστο ίσως βοηθήσει κάπως και τα ομολογιακά εσωτερικού που επλήγησαν από την κρίση και την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων.

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς βλέπουν ότι οι διαθέσεις των επενδυτών πλέον έχουν μεταβληθεί και ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις διεθνείς εξελίξεις και επενδυτικές τάσεις. Ετσι κάποια μικρο-μεσαία χαρτοφυλάκια στρέφονται και διεθνή μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια

Επίσης και από την ασφαλιστική αγορά, διαφαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές είτε αμοιβαίων κεφαλαίων από τις ΑΕΔΑΚ με τις οποίες συνεργάζονται είτε για αγορές unit linked (επενδύσουν κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια) που συνδυάζουν επένδυση με ασφάλιση μαζί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ