Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πώς ο εξάμηνος πόλεμος στην Ουκρανία ναρκοθετεί αγορές και οικονομίες

Πηγή: Pixabay

Εξι μήνες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι και η ένταση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε επίσης τις παγκόσμιες αγορές σε μεγάλη αναταραχή. Ακολουθούν δέκα βασικές επιπτώσεις από τον πόλεμο:

Ο φόβος της ύφεσης

Η ύφεση φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιη στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου υπερτριπλασιάστηκαν από τον Ιούνιο λόγω των φόβων ότι η Ρωσία θα διακόψει τη ροή του και ότι αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε ενεργειακό δελτίο σε ορισμένες χώρες. 

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που τροφοδοτείται από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, παρ’ ότι είναι βέβαιο πως τα υψηλότερα επιτόκια θα συμπιέσουν περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις.

Οι τιμές αγροτικών προϊόντων και πετρελαίου

Οι τιμές των βασικών αγροτικών εξαγωγικών προϊόντων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν, ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε πρόσφατα σε επίπεδα κοντά ή χαμηλότερα από αυτά πριν τη ρωσική εισβολή. Σήμερα, ωστόσο, το μπρεντ αυξήθηκε ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Εκτίναξη του πληθωρισμού

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μετά την πανδημία, έχουν οδηγήσει τους ρυθμούς πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τη δεκαετία του 1970. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,9% στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο και στο 8,6% στις ΗΠΑ. 

Αυτό είχε μεγάλες επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων αυξήθηκαν, όπως και οι ανησυχίες για χρεοκοπίες επιχειρήσεων λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Κατρακύλα του ευρώ

Το ευρώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12% μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη περίοδο μετά την εισαγωγή του το 1999, αντανακλώντας την άποψη ότι οι περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που εξαρτώνται πολύ από αυτό.

Πανάκριβο και σπάνιο το φυσικό αέριο

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω μεγάλων αγωγών προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί περίπου 75% από την αρχή του έτους, οδηγώντας σε κατηγορίες από την Ευρώπη ότι η Μόσχα εργαλειοποιεί τους φυσικούς της πόρους.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες, αλλά το γεγονός ότι γίνονται και ότι η ΕΕ βασιζόταν στη Ρωσία για το 40% του φυσικού της αερίου πριν από την εισβολή, έχει εκτοξεύσει την τιμή του αερίου κοντά στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα από λιγότερο από 50 ευρώ πέρυσι τέτοια εποχή.

Μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων Γερμανίας και Ιταλίας

Η εξάρτηση της Γερμανίας και της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο οδήγησε στο να σημειώσουν τα χρηματιστήριά τους επιδόσεις που είναι μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο. Και οι αγορές των χωρών που βρίσκονται κοντά στο πεδίο του πολέμου, όπως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, έχουν δεχθεί σφυροκόπημα.

Βουτιά των μετοχών για τις εταιρείες χημικών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων

Οι μετοχές των χημικών εταιρειών έχουν υποστεί από τις μεγαλύτερες μειώσεις μετά την εισβολή, καθώς το φυσικό αέριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία τους.

Οι κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων έχουν επίσης πληγεί σοβαρά, εν μέρει επειδή η Ρωσία ήταν μια σημαντική αγορά για εταιρείες όπως η VW και η Mercedes και εν μέρει επειδή η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν επίσης προμηθευτές τους

Μεγάλες διακυμάνσεις

Οι δείκτες μεταβλητότητας στις αγορές, από τις μετοχές και τα ομόλογα έως το πετρέλαιο και την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, για να υποχωρήσουν αργότερα. Αλλά αυξήθηκαν και πάλι αυτόν τον μήνα καθώς οι ανησυχίες για την ενέργεια και την ύφεση έχουν αυξηθεί ξανά.

Υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας

Ο πόλεμος έχει αναφερθεί ως λόγος σε σχεδόν 250 υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από τη S&P Global ή υποβαθμίσεις των προοπτικών από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάνω από τις μισές αφορούσαν σε ρωσικές εταιρείες, ενώ η αύξηση του κόστους ενέργειας και δανεισμού σημαίνει ότι οι υποβαθμίσεις θα έχουν ευρύτερο χαρακτήρα.

Η Ουκρανία έχει κηρύξει στάση πληρωμών καθώς ο πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομία και τα οικονομικά της. Οι κυρώσεις  της Δύσης  έχουν επίσης ωθήσει τη Ρωσία στην πρώτη χρεοκοπία του δημόσιου χρέους της εδώ και δεκαετίες και έχουν αφήσει ανεξόφλητα πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια του εταιρικού χρέους της χώρας.

Μαζική έξοδος επιχειρήσεων από τη Ρωσία

Μεγάλες εταιρείες -  από τη Nike και την Coca-Cola έως την IKEA και την Apple - είναι μεταξύ περισσότερων από 1.000 παγκόσμιων επιχειρήσεων που έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία ή έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί. «Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο στην οικονομική ιστορία», δήλωσε ο Jeffrey Sonnenfeld, Αναπληρωτής Κοσμήτορας στο Yale.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ