Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Ποδαρικό στο 2023 με εκδόσεις 150 δισ. δολαρίων

Με ομοβροντία εκδόσεων ομολόγων υποδέχθηκαν το 2023 κράτη και επιχειρήσεις, αντλώντας πάνω από 150 δις. δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, εκμεταλλευόμενες τις προσδοκίες ότι το 2023 θα είναι μία καλύτερη χρονιά. 

Το κύμα πωλήσεων εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ που άντλησε 5,8 δις.  δολάρια μέσω της μεγαλύτερης έκδοσης πράσινου ομολόγου που έχει κάνει ποτέ έως θυγατρικές της Credit Suisse Group που εκδώσανε συνολικά ομόλογα αξία 4,3 δις. δολαρίων στο αμερικανικό νόμισμα και τη στερλίνα και το Μεξικό που διέθεσε ομόλογα αξίας 4 δις. δολαρίων.

Το ποδαρικό στη νέα χρονιά είναι εντυπωσιακό για μία αγορά, η οποία στιγματίστηκε πέρυσι από τις μεγάλες απώλειες των επενδυτών, οι οποίες ανήλθαν σε 16,25% μεσοσταθμικά.

Διαβάστε και: Ευρωπαϊκές αγορές: Ιστορικό sell off για τα ομόλογα το 2022

Οι εκδότες αναζητούν παράθυρα ευκαιρίας 

Εξηγείται, όμως, από το γεγονός ότι οι εκδότες χρέους, είτε είναι κράτη είτε επιχειρήσεις, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα «παράθυρα ευκαιρίας» για έναν όσο το δυνατό πιο προσιτό κόστος δανεισμού σε μία περίοδο που οι αγορές έχουν μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της υψηλής αβεβαιότητας.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εξήγησε η επικεφαλής της Barclays για κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων, Meghan Graper, σε εκδήλωση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

Με την αβεβαιότητα να είναι ακόμα πολύ μεγάλη αναφορικά με τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας, οι επενδυτές θα τείνουν να ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις κάθε φορά που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την καταναλωτική εμπιστοσύνη ή δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και άλλων αξιωματούχων δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

Οι υψηλότερες αποδόσεις τρομάζουν τους δανειζόμενους, οι οποίοι προσπαθούν να προγραμματίσουν τις εκδόσεις τους κατά τις ημέρες που είναι μικρή η πιθανότητα κάποιας αρνητικής έκπληξης, δήλωσε η Graper.

Διαβάστε και: Ομόλογα: Μεσοπρόθεσμη αύξηση των αποδόσεων βλέπουν οι αγορές - Οι νέες εκδόσεις και η ΕΚΤ

Σε πέντε ημέρες οι εκδόσεις κάθε μήνα του 2022

«Τα τρία τέταρτα της προσφοράς (ομολόγων) όλους τους μήνες του 2022 σημειώθηκαν μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες… Είχαμε ρεκόρ ημερών με μηδενικό όγκο στην πρωτογενή αγορά. Και στη συνέχεια όλοι έσπευδαν να αξιοποιήσουν το ίδιο στενό παράθυρο ευκαιρίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τάση αυτή είναι πιθανόν να συνεχισθεί και το 2023.

Αισιοδοξία για μείωση του πληθωρισμού

Η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και πιο πρόσφατα και στην Ευρωζώνη – όπου υποχώρησε στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% τον προηγούμενο μήνα – έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία για συγκράτηση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ωστόσο, τόσο η Fed όσο και η EKT έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων σε επίπεδα που θα είναι συμβατά με την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Στη μείωση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αλλά ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού είναι πολύ υψηλός και στην Ευρωζώνη συνέχισε να αυξάνεται τον Δεκέμβριο.

Περιορισμένες εκδόσεις από τον ΟΔΔΗΧ το 2023

Επιπλέον, οι μεγάλες καθαρές εκδόσεις ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης φέτος, που εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν τα 500 δις. ευρώ, αναμένεται να ασκήσουν αυξητική επίδραση στις αποδόσεις.

Με την απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων να κινείται πάνω από το 4%, ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει περιορισμένη προσφυγή, ύψους 7 δισ. ευρώ, σε δανεισμό από τις αγορές μέσα στο 2023 καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλά και οι λήξεις χρέους δεν είναι μεγάλες. 

Διαβάστε και: Ομόλογα: Κάτω από το όριο του 4% για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες το 10ετές

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ