Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης μειώθηκαν σήμερα Πέμπτη έπειτα από τέσσερις ημέρες αυξήσεων, καθώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν τον Ιανουάριο χαμηλότερος από το αναμενόμενο. 

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,321%.

Οι αποδόσεις, που κινούνται αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με τις τιμές, υποχώρησαν μετά την άνοδο που σημείωσαν επί τέσσερις συνεδριάσεις, έπειτα από τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα.

Τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, ωστόσο, φάνηκε να μετριάζουν τους φόβους. Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, από 9,6% τον Δεκέμβριο και είναι κάτω από τις προσδοκίες.

Διαβάστε επίσης - Γερμανία: Στο 9,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο - Σε χαμηλό πέντε μηνών

Το αφήγημα ότι η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της έρχεται πάλι στο προσκήνιο, δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Danske Bank.

«Είμαστε κάπως κορεσμένοι όσον αφορά το sell-off», τόνισε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο «να δούμε μια χαμηλότερη κίνηση στα επιτόκια».

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας, που θεωρείται σημείο αναφοράς για τις λεγόμενες χώρες της περιφέρειας, υποχώρησε κατά 6 bps, στο 4,178%, μειώνοντας το χάσμα Γερμανίας-Ιταλίας στις 184 bps.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει απότομα από τότε που έφθασαν στα υψηλά πολλών ετών το 2022, με την πτώση των τιμών στην ενέργεια να αμβλύνει μέρος της πίεσης στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας είναι τώρα πολύ κάτω από το υψηλό 11ετίας που σημείωσε τέλη Δεκεμβρίου (2,569%).

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε κατά 4 bps στο 2,677% σήμερα. Αντίστοιχα, της Ιταλίας υποχώρησε κατά 5 bps στο 3,211%.

Διαβάστε επίσης - ΕΚΤ: Περισσότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ζητούν τα «γεράκια»

Η στάση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 bps στο 2,5% αρκετοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως θα συνεχιστούν οι αυξήσεις.

«Εάν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρήσουν ουσιαστικά, η διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού των αυξήσεων μέχρι τον Μάιο θα είναι δικαιολογημένη», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το MNI Market News.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε χθες ότι οι αγορές μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξες για τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης - Πάουελ - Fed: Εχουμε δρόμο μπροστά μας - Ερχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων

Fed και πληθωρισμός ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προσπάθησαν να ισορροπήσουν λίγο το κλίμα, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ότι «έχουμε πολλή δουλειά ακόμη». Ο πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη, Τζον Γουίλιαμς, τόνισε χθες ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα μπορούσε να κάνει «μικρότερα βήματα» από εδώ και στο εξής, ωστόσο είναι πιθανές άλλες δύο αυξήσεις.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα την προσεχή Τρίτη, που οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ