Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Μείωση των αποδόσεων λόγω αναταραχής σε τράπεζα της Silicon Valley

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, καθώς τα προβλήματα στην αμερικανική τράπεζα SVB Financial Group προκάλεσαν ευρύτερες ανησυχίες.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδων καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η όποια αναταραχή στις τράπεζες μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα της Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Δεκέμβριο, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές.

Οι αγορές ανησυχούν για πιθανό αντίκτυπο από τη μικρή τράπεζα στη Silicon Valley, η οποία εστιάζει στη χρηματοδότηση τεχνολογικών εταιρειών και υπέστη σημαντικές απώλειες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά του αμερικανικού δημοσίου (treasuries) και ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε sell-off των αμερικανικών μετοχών χθες, με τους επενδυτές να εστιάζουν τώρα ξανά σε πιθανούς κινδύνους για άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.

Χαμηλώνουν οι προβλέψεις για τα τελικά επιτόκια

Οι traders περιόρισαν τα στοιχήματά τους όσον αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της Fed, οι οποίες έχουν μειώσει την αξία των υφιστάμενων treasuries. Οι πιθανότητες για μία αύξηση του επιτοκίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάρτιο μειώθηκε στο 50% από 75% προηγουμένως.

Οι αγορές χρήματος προβλέπουν τώρα μία συνολική αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 91 μ.β. έως τον Ιούλιο έναντο 112 μ.β. προχθές.

Η απόδοση των 10ετών treasuries μειώθηκε 11 μ.β. στο 3,80% που είναι χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου υποχώρησε έως 17 μ.β. καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν, για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ότι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι κάτω από το 4%.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ