Νέα
  • ΓΔ: 1274.92 +0.11%
  • Τζίρος: 43,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πάουελ (Fed): Η Fed θα μπορούσε είτε να αυξήσει, είτε να διατηρήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος της Fed Πάουελ υπογράμμισε με έμφαση στον απόηχο συνέντευξής του σε δημοσιογράφους μετά την αύξηση κατά 25 μ.β του βασικού της επιτοκίου ότι «η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια ή να τα διατηρήσει σταθερά τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τα νέα οικονομικά στοιχεία».

Πιθανή η αύξηση

«Θα έλεγα ότι είναι σίγουρα πιθανό να αυξήσουμε [τα επιτόκια] ξανά στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, εάν τα δεδομένα το δικαιολογούν», είπε. «Και θα έλεγα επίσης ότι είναι πιθανό να επιλέξουμε να παραμείνουμε σταθεροί. Και θα κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις, όπως είπα, συνάντηση με συνάντηση».

Tα βασικά σημεία της ομιλίας

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιβάλλει σημαντικές δυσκολίες, καθώς διαβρώνει την αγοραστική δύναμη, ειδικά για όσους είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών ειδών όπως η στέγαση τροφίμων και η μεταφορά

  • Η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική νομισματική πολιτική. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας συνεδρίαση με συνεδρίαση με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό,
  • παραμένουμε δεσμευμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας για 2%
  •  Η ανάπτυξη και κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα.

Η αναμενόμενη αύξηση της Fed

Αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Fed, σε ένα εύρος από το 5,25% έως το 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο 22 ετών.

Η 11η αύξηση

Πρόκειται για την 11η αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ξεπέρασε το 9% πέρυσι το καλοκαίρι.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλη αύξηση του επιτοκίου, αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και ότι η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποδίδει μεγάλη προσοχή στους πληθωριστικούς κινδύνους,

«Για τον καθορισμό της έκτασης στην πρόσθετη ενίσχυση της πολιτικής που πιθανόν να χρειαστεί για την επάνοδο του πληθωρισμού στο 2% συν τω χρόνω, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις χρονικές υστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. 

Ισχυρή ανάπτυξη με συγκρατημένο ρυθμό όμως

Για την ανάπτυξη σημειώνει ότι συνεχίζεται με συγκρατημένο ρυθμό, ενώ τονίζει ότι η αύξηση της απασχόλησης ήταν πολύ ισχυρή τους τελευταίους μήνες και ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό. 

Η Fed αύξησε το επιτόκιο σε όλες τις συνεδριάσεις της από τον Μάρτιο του 2022, με εξαίρεση τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, όταν το άφησε στα ίδια επίπεδα, αλλά με τα στελέχη της να ανησυχούν τότε για την ταχύτητα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και να προβλέπουν ότι το τελικό επιτόκιο θα φθάσει στο 5,6% που θα σήμαινε μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. πέραν της σημερινής. 

Τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα  οποία ανακοινώθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, έδειξαν μία σημαντική μείωση τόσο του γενικού δείκτη στο 3% τον Ιούνιο από 4% τον Μάιο όσο και του δομικού στο 4,8% από 5,3%, αντίστοιχα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ