Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγορές: Οι «ταύροι» των ομολόγων ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Θα τους διαψεύσει η Λαγκάρντ;

Lagarde. 14-9-2023
AP photo

Οι επενδυτές ποντάρουν σε μια πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο οι προσδοκίες τους κινδυνεύουν να διαψευστούν από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στρατηγικοί αναλυτές και οι επενδυτές λένε ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν περισσότερα περιθώρια για απώλειες παρά για κέρδη από την Πέμπτη, όταν η ΕΚΤ θα εκδώσει την τελευταία απόφαση πολιτικής της για φέτος. Αυτό οφείλεται στο πρόσφατο ισχυρό ράλι που έχει ήδη στείλει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, περίπου στο 2,2%.

Οποιοσδήποτε ήπιος τόνος από την πρόεδρο Λαγκάρντ, θα επιβεβαιώσει τα στοιχήματα της αγοράς για έως και έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία μέσα στο 2024 και θα επιτρέψει στα ομόλογα να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη. Όμως ένας επιθετικός τόνος από την Λαγκάρντ θα μπορούσε να στείλει τις γερμανικές αποδόσεις πίσω πάνω από το 2,4%, σύμφωνα με την TwentyFour Asset Management.

«Ο κίνδυνος είναι να σημειωθεί sell off στα γερμναικά και άλλα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», δήλωσε Έλιοτ Χέντοφ, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής στην State Street. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μια τοποθέτηση της ΕΚΤ που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς. Ειλικρινά, οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι ότι θα απογοητεύσει».

►Διαβάστε επίσης: Η επενδυτική βαθμίδα «ρίχνει» το κόστος δανεισμού - Σε χαμηλό 17 μηνών οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επενδυτές αύξησαν δραματικά τα στοιχήματα για περικοπές της ΕΚΤ το επόμενο έτος, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα ήταν ηπιότερα του αναμενόμενου.

Η ανατιμολόγηση επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δήλωση του μέλους της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ένα διάσημο «γεράκι», ότι η πτώση του πληθωρισμού ήταν «αξιοσημείωτη», ένα σχόλιο που θεωρήθηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι οι μειώσεις θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

►Διαβάστε επίσης: Σνάμπελ (ΕΚΤ): Παράθυρο για μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα - Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Πάντως, οι αγορές προεξοφλούν πλήρως πέντε μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία το επόμενο έτος, με μια έκτη να θεωρείται πολύ πιθανή. . Μόλις πριν από ένα μήνα, τα στοιχήματα ήταν για μόλις τρεις μειώσεις. Επίσης δίνουν 70% πιθανότητες η πρώτη να συμβεί τον Μάρτιο, ένα σενάριο που μόλις και μετά βίας εξετάζονταν από τις αγορές πριν από λίγο καιρό.

Αυτή είναι μια αρκετά ακραία προοπτική, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν έχουν δείξει καμία βιασύνη να δράσουν. Για τα «γεράκια, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, παραμένει ο κίνδυνος να επιστρέψει ο πληθωρισμός με ορμή και ο ίδιος έχει επανειλημμένα αποκλείσει να πει ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

«Θα είναι εύκολο για τη Λαγκάρντ να εμφανιστεί ωςως πιο επιθετική έναντι της αγοράς», δήλωσε η Όρλα Γκάρβεϊ, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Federated Hermes. «Θα εξετάσω αν ή πώς θα προσαρμόσει το μάντρα της "υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα"»

Ο Γκόρντον Σάνον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management, δήλωσε ότι ένας επιθετικός τόνος από τη Λαγκάρντ θα οδηγούσε πιθανότατα τις αγορές να διαγράψουν την πιθανότητα μείωσης τον Μάρτιο.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να είναι λίγο πιο γερακίσια θα ήταν να υποδείξει ότι θα πρέπει να δει συνεχείς ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού και μετά τον Μάρτιο», είπε. «Αυτό θα καθιστούσε μαθηματικά αδύνατη μια μείωση μέχρι τότε».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ