Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

UBS: Ευκαιρία για αγορά ομολόγων η μείωση των τιμών τους τον Φεβρουάριο

Η μείωση των τιμών ποιοτικών ομολόγων τον Φεβρουάριο δημιουργεί ευκαιρία για να τα αγοράσουν από καλύτερη θέση οι επενδυτές, αναφέρει η UBS στη μηνιαία έκθεσή της για την πορεία των αγορών τον Φεβρουάριο (Global Financial Markets).

Όπως σημειώνει στην έκθεση, οι αγορές σταθερού εισοδήματος δέχθηκαν πιέσεις τον Φεβρουάριο καθώς υποχώρησαν οι προσδοκίες ότι θα γίνουν σύντομα και γρήγορα μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Μείωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη μετά τα στοιχεία για τους μισθούς

Αύξηση των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε από 3,93% την 1η Φεβρουαρίου σε 4,26% στο τέλος του μήνα. Εκτός από τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις των επενδυτών όσον αφορά στις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Fed, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και ο μεγάλος όγκος εκδόσεων ομολόγων από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη ιστορικά έκδοση 5ετών τίτλων στα τέλη του Φεβρουαρίου συνάντηση χαμηλή ζήτηση, με το ποσοστό υπερκάλυψης της αξίας των ομολόγων ύψους 64 δις. δολαρίων να είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων εκδόσεων. Αντίστοιχα χαμηλή ήταν η ζήτηση για μία άλλη δημοπρασία 2ετών ομολόγων ύψους 63 δις. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε από το 2,19% στο 2,41% στη διάρκεια του περασμένου μήνα.  

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης αμερικανικών ομολόγων του Bloomberg να υποχωρήσει κατά 1,3% τον Φεβρουάριο και ο δείκτης των ομολόγων της Ευρωζώνης κατά 0,9%.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Εχασαν όλα τα κέρδη που είχαν από τον Δεκέμβριο - Προσγειώθηκαν οι προσδοκίες για ταχεία μείωση επιτοκίων

Κέρδη για τα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις

Από την άλλη πλευρά, τα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σημείωσαν συγκρατημένα κέρδη, κάτι που αντανακλά την ευρύτερη διάθεση ανάληψης κινδύνου που επικράτησε στις αγορές, όπως φάνηκε και από τη σημαντική άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών με όχημα τις τεχνολογικές μετοχές και την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αναλυτές της UBS σημειώνουν την προτίμησή τους στα πιο ποιοτικά ομόλογα καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρούν από τον ανοδικό στον καθοδικό κύκλο επιτοκίων.

«Ειδικότερα, διατηρούμε την προτίμησή μας για κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης και γενικότερα ομόλογα με επενδυτική διαβάθμιση, ενώ είμαστε ουδέτεροι σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων και των αναδυόμενων αγορών», αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι η σύσφιξη των κριτηρίων δανεισμού και τα υψηλότερα επιτόκια πολιτικής την τελευταία διετία θα συνεχίσουν να μεταδίδονται στην πραγματική οικονομία και να ασκούν καθοδική πίεση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, και κατ’ επέκταση και στα ονομαστικά επιτόκια.

«Αυτός είναι ένας θετικός μοχλός για την επίδοση των υψηλής ποιότητας ομολόγων. Οι προοπτικές μειώσεων των επιτοκίων έχουν προεξοφληθεί στις προσδοκίες της αγοράς και έτσι οδήγησαν ήδη σε κάποια χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, κάτι που θα αντισταθμίσει τους καθοδικούς κινδύνους σε κάποια έκταση», αναφέρεται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ