Νέα
  • ΓΔ: 1483.47 +0.07%
  • Τζίρος: 41,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι το καλύτερο δυνατό για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι το καλύτερο δυνατό για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά η μεταβλητότητα μπορεί να παραμείνει υψηλή, ενώ ο αντίκτυπος στο ευρώ θα είναι μάλλον περιορισμένος, εκτιμά η UBS σε ανάλυσή της.

Τα τρία πολιτικά σενάρια

Η ελβετική τράπεζα βλέπει τρία πιθανά πολιτικά σενάρια μετά τον χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών, στις οποίες το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) των αριστερών κομμάτων κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά μακρά του αριθμού που χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Πρώτον, μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, ένα σενάριο που το θεωρεί, όμως, απίθανό

Δεύτερον μία κυβέρνηση συνασπισμού μετριοπαθών κομμάτων -  την Αναγέννηση του Μακρόν, το Σοσιαλιστικό κόμμα και τη μετριοπαθή Δεξιά (Ρεπουμπλικάνοι).

Και τα δύο αυτά σενάρια θα ήταν πιθανότατα βραχύβια, κατά την άποψη της UBS.  

Ενα τρίτο σενάριο θα ήταν να διορίσει ο Μακρόν πρωθυπουργό από το NFP που έχει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή.

Ενώ συνηθίζεται ο πρόεδρος να διορίζει πρωθυπουργό από το μεγαλύτερο κόμμα, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να το κάνει. Η UBS αναφέρει ότι μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα προσπαθούσε πιθανότατα να καταργήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και την ανεργία, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να μην προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση.

Πρόβλημα για έλλειμμα και χρέος

«Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα του NFP, εάν εφαρμοστεί όπως προτείνεται, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση του ήδη υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος. Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η ψήφιση νόμων θα είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν επιλογές. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά περίπτωση για κάθε νόμο.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3, το οποίο θα της επέτρεπε να περάσει έναν νόμο χωρίς ψηφοφορία. Ωστόσο, αυτή η επιλογή ενέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει πρόταση δυσπιστίας και εάν μια κυβέρνηση χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα αναλάβει υπηρεσιακό ρόλο μέχρι να διοριστεί νέα».

Ένα από τα βασικά σημεία που θα εστιάσει η όποια νέα κυβέρνηση θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να περάσει τον προϋπολογισμό, παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή, είτε με τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος είτε με τη χρήση του άρθρου 47, το οποίο θα μετατρέψει το σχέδιο προϋπολογισμού σε επίσημο νόμο μετά από 70 ημέρες ή θα παρέχει στην κυβέρνηση τα μέσα για να προχωρά σε δαπάνες και να εισπράττει φόρους.

Ο αντίκτυπος στις αγορές.

Μετοχές

Ενα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία είναι πιθανότατα το καλύτερο σενάριο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά η μεταβλητότητα μπορεί να παραμείνει υψηλή.

Οι γαλλικές μετοχές (MSCI France) σημειώνουν πτώση περίπου 4% από την ανακοίνωση των εκλογών στις 9 Ιουνίου, ενώ οι μετοχές της Ευρωζώνης (MSCI EMU) σημειώνουν πτώση περίπου 1,5% την ίδια περίοδο. Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη στη Γαλλία και οι εκλογές έχουν αυξήσει την προσοχή στην επισφαλή κατάσταση του χρέους της Γαλλίας, με τα επίπεδα του δημόσιου χρέους και το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι αμφότερα αυξημένα.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι κάποιο ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου θα παραμείνει τιμολογημένο, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν και αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της αγοράς θα περιοριστεί στο πολύ κοντινό μέλλον, με τους ξένους επενδυτές να εξακολουθούν πιθανόν να θεωρούν  το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης ως αβέβαιο.

Ομόλογα

Οι θεμελιώδεις προοπτικές για το γαλλικό κρατικό αξιόχρεο επιδεινώνονται με τον υψηλό και αυξανόμενο δείκτη χρέους, τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης.

«Κατά την άποψή μας, οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να δράσουν ως απάντηση στα αποτελέσματα των εκλογών- αντίθετα, πιθανότατα θα περιμένουν αποτελεσματικές νομοθετικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

Ένα βασικό γεγονός που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε θα είναι το πώς η νέα γαλλική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, περισσότερη σαφήνεια θα προκύψει σε αυτό το μέτωπο πιθανότατα μόνο γύρω στον Νοέμβριο».

Ευρώ

Ο αντίκτυπος  για το ευρώ είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, αλλά υπάρχουν αποχρώσεις. Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ευρώ φαίνεται ότι έχει ήδη εξασθενήσει σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, εάν η αριστερή πτέρυγα σχηματίσει κυβέρνηση και επιβάλει τη στρατηγική της, το ευρώ είναι πιθανό να βυθιστεί κάτω από το επίπεδο των 1,05 δολαρίων, δεδομένων των επεκτατικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις υποσχέσεις της Αριστεράς , σε μια εποχή που η Γαλλία αντιμετωπίζει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση αποτελούμενη από μετριοπαθή κόμματα, το ευρώ θα παραμείνει κοντά στο 1,08, κατά την άποψη της UBS.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ