Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Δεν το «άγγιξε» η διάταξη για φορολογία των crypto στις ΗΠΑ

Bitcoin /Πηγή: AP
Bitcoin /Πηγή: AP

Στην τελική φάση μπήκε το σχέδιο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει τα κέρδη από τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των υποδομών, το οποίο καταρτίζουν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλήφθηκε διάταξη με την οποία προτείνεται η άντληση 28 δισ. δολαρίων από τη φορολογία των crypto.

Ειδικότερα, προβλέπεται η υποχρέωση των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων και άλλων παρόχων σχετικών υπηρεσιών να υποβάλουν δηλώσεις για τα κέρδη των πελατών τους, ώστε να μπορεί η αμερικανική εφορία (IRS) να εισπράττει έσοδα από αυτά.

Το IRS πίεζε από καιρό το Κογκρέσο να ψηφίσει μία τέτοια διάταξη καθώς είχε διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν δήλωναν κέρδη από τα crypto, γνωρίζοντας ότι η εφορία δεν είχε τη δυνατότητα να τους εντοπίσει.

Τι λένε οι αναλυτές 

Η αγορά, πάντως, δεν έδειξε να επηρεάζεται από τα νέα για τη φορολογία. Ο αντίκτυπος της σχετικής διάταξης στην τιμή του bitcoin ήταν περιορισμένος.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος κινήθηκε ανοδικά, υπερβαίνοντας και τα 40.000 δολάρια, αν και υπήρχαν οι πληροφορίες για τη φορολογία. Παρά την υποχώρησή της κάτω από το επίπεδο αυτό τις περασμένες ημέρες, την Τετάρτη κυμαινόταν περί τα 39.000 δολάρια.

Για ορισμένους αναλυτές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το bitcoin θα αποκτήσει μία «νομιμοποίηση».

Αναλυτής της Oanda δήλωσε ότι η φορολογία των crypto μπορεί να αποτρέψει ορισμένους μικροεπενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές, αλλά πρόσθεσε ότι στη μεγάλη πλειονότητά του ο κόσμος των crypto δεν θα πτοηθεί.

Κάποιοι ειδικοί του χώρου ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά, επειδή θα κάνει πιο ελκυστικές τις αγορές ψηφιακών assets και θα προσδώσει σε αυτές μεγαλύτερη ορατότητα.

Ο Henrik Kugelberg θεωρεί το νομοσχέδιο ως σημάδι υιοθέτησης των crypto από την αγορά. «Ο περισσότερος κόσμος αισθάνεται εν τάξει με την πληρωμή φόρων στα κέρδη του. Αυτό κάνει τα crypto να αποτελούν πλέον μία κανονικότητα», είπε.

Θα αργήσει η εφαρμογή της φορολογίας

Αναλυτής της Quantum Economics δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οι ΗΠΑ είναι απλώς μία επικράτεια, που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος έξω από αυτές».

Ο ίδιος είπε ότι «ενώ ορισμένοι στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να αποθαρρυνθούν από το να κάνουν συναλλαγές με τους νέους κανόνες, άλλοι θα αισθανθούν εμπιστοσύνη από τους καθαρούς (κανόνες), οδηγώντας σε μία ουδέτερη αντίδραση». Σημείωσε, επίσης, ότι ο περιορισμένος αντίκτυπος στην αγορά έως τώρα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου θα καθυστερήσει.

Για τη σχετική διάταξη πρέπει να συζητηθεί στο Κογκρέσο και να υπογραφεί από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και δεν θα εφαρμοστεί έως το 2023, ενώ τα λόμπι των crypto επιδιώκουν να τη «νερώσουν».

Με πληροφορίες από yahoo.finance και coindesk

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ