Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 69.000 δολάρια - Σε νέο υψηλό και η τιμή του χρυσού

Το bitcoin εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο σήμερα, με την αύξηση της τιμής του να τροφοδοτείται από τους επενδυτές που διοχετεύουν χρήματα σε αμερικανικά spot Bitcoin ETFs, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, από την προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και από την αναμενόμενη μείωση της νέας προσφοράς του στο μισό (halving).

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έφτασε στο υψηλό των 69.202 δολαρίων, ξεπερνώντας το προηγούμενο επίπεδο-ρεκόρ του Νοεμβρίου 2021, τα 68.999 δολάρια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξήθηκε κατακόρυφα από τις 11 Ιανουαρίου, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία 11 spot bitcoin ETFs.

«Το ιστορικό υψηλό του bitcoin σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τα crypto», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας crypto, Anchorage Digital.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Στα 1,35 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίησή του - Νέο υψηλό ρεκόρ

Ανοδος 160% από τον Οκτώβριο

Η μετεωρική άνοδος του Bitcoin κατά σχεδόν 160% από τον Οκτώβριο, με το 44% να σημειώνεται μόνο τον Φεβρουάριο, σηματοδοτεί μια έντονη αντίθεση με το 2022, όταν η αγορά χτυπήθηκε μετά το μπαράζ σκανδάλων και πτωχεύσεων μεγάλων εταιρειών του κλάδου των κρυπτονομισμάτων.

Οι καθαρές εισροές στα 10 μεγαλύτερα αμερικανικά spot bitcoin funds έφτασαν τα 2,2 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαρτίου, με περισσότερα από 2 δισ. δολάρια από αυτά να κατευθύνονται στο iShares Bitcoin Trust της BlackRock.

«Δεχόμαστε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το bitcoin, ειδικά τώρα που υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί και φθηνότεροι τρόποι για να κατέχει κανείς το κρυπτονόμισμα  χάρη στον μεγάλο αριθμό των ETFs», δήλωσε  διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aptus Capital Advisors.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Τι είναι το halving και γιατί στηρίζει το ξέφρενο ράλι του προς νέο ρεκόρ

Διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Εκτός από τη ζήτηση από μια ευρύτερη δεξαμενή επενδυτών, το bitcoin και τα crypto γενικότερα έχουν τροφοδοτηθεί από την προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Fed, η οποία συχνά ωθεί τους επενδυτές να επενδύσουν κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν υψηλότερη απόδοση ή είναι πιο ευμετάβλητα.

«Ένα μέρος (του ράλι του bitcoin) έχει να κάνει με τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου γενικά», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής  της RBC Capital Markets. «Μπορείτε να το διαπιστώσετε αυτό από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών που σημείωσαν ο S&P 500 και ο Nasdaq».

Νέο υψηλό ρεκόρ και για τον χρυσό

Σήμερα, επίσης, ο χρυσός σημείωσε υψηλό ρεκόρ, κινούμενος περαιτέρω πάνω από τα 2.100 δολάρια ανά ουγκιά σε ένα ράλι που πυροδοτήθηκε από τα αυξανόμενα στοιχήματα για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο.

«(Τα κρυπτονομίσματα) χρησιμοποιούνται πλέον ως εναλλακτική λύση στη χρήση του χρυσού, όταν οι αγορές αναζητούν αντιστάθμιση έναντι των αυξημένων κινδύνων, των υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Equiti Capital. «Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όταν βλέπεις την τιμή του χρυσού να κάνει ράλι, τα κρυπτονομίσματα κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές λένε ότι το bitcoin επωφελήθηκε και από το αναμενόμενο halving του Απριλίου - μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια κατά την οποία ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται τα νομίσματα του bitcoin μειώνεται στο μισό.

Η προσφορά bitcoin δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια token (νομίσματα), με τα 19 εκατομμύρια να έχουν ήδη «εξορυχθεί».

Παρά τη δημοτικότητά του σε πολλούς επενδυτές, το bitcoin είναι πολύ ευμετάβλητο, με τεράστιες διακυμάνσεις τιμών, και δεν έχει αρκετές εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα ως μέσο πληρωμών.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Προς νέα ρεκόρ ζήτησης και υψηλών τιμών το 2024 - Οι προβλέψεις

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ