Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρυσός: Γιατί η τιμή του δεν υποχωρεί παρά την αύξηση των επιτοκίων

Πηγή: Unsplash

H τιμή του χρυσού παραμένει ισχυρή για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το ισχυρό δολάριο και την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, πηγαίνοντας κόντρα στη θεωρία.

Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται ως το «αντι – δολάριο», ως ένα asset το οποίο ενισχύεται όταν το δολάριο είναι φθηνό και τα επιτόκια χαμηλά και, αντίστροφα, αποδυναμώνεται όταν τα επιτόκια αυξάνονται.

Δεν ισχύει πλέον η παραδοσιακή θεωρία

Αυτή η θεωρία δεν ισχύει το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, οι πραγματικές αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων που προστατεύουν τους επενδυτές  από τον πληθωρισμό (Treasury inflation-protected securities ή TIPS) εκτινάχθηκαν ξανά την περασμένη Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, αλλά η τιμή του χρυσού μειώθηκε μόλις κατά 0,5% και την επόμενη ημέρα μάλιστα αυξήθηκε 0,3% στα 1.945 δολάρια ανά ουγκιά. Την προηγούμενη φορά που τα επιτόκια ήταν σε τόσο υψηλά επίπεδα, η τιμή του χρυσού ήταν περίπου στο μισό της σημερινής.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Οι αγορές από πλούσιους Τούρκους στηρίζουν τις τιμές του

Το νέο δόγμα της Fed

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ αυξάνονται, εν μέσω του νέους δόγματος της Fed για υψηλά επιτόκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη ήταν ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5,6% στο τέλος του 2023 για να υποχωρήσει λίγο μόνο την επόμενη διετία και συγκεκριμένα στο 5,1% στο τέλος του 2024 και στο 3,9% στο τέλος του 2025. Συνέπεια αυτών των προβλέψεων ήταν η απόδοση (ονομαστική) των 10ετών ομολόγων να ξεπεράσει το 4,5% και των διετών το 5%.

Οι αγορές από κεντρικές τράπεζες

Για ποιο λόγο, όμως, οι τιμές του χρυσού παραμένουν  ανθεκτικές; Αναλυτές παραπέμπουν σε έναν συνδυασμό των μεγάλων αγορών του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες – με αιχμή της Κίνας – και των στοιχημάτων επενδυτών ότι μία επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας – η οποία δεν έχει φανεί ακόμη παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων – θα είναι θετική για τον χρυσό, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά είναι σήμερα υπερτιμημένος.  

«Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι ο χρυσός είναι υπερτιμημένος κατά 200 δολάρια», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων της Berenberg, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να έχει τον χρυσό με ένα σταθερό ποσοστό 7% σε ένα fund 319 εκατ. ευρώ. «Κατά την άποψη μας, το μέλλον φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό για τον χρυσό», πρόσθεσε.

Υπάρχουν διάφορα μοντέλα που εκτιμούν τη δίκαιη τιμή (fair value) του χρυσού, αλλά ουσιαστικά όλα αντανακλούν τη σχέση της τρέχουσας τιμής του με τις πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο.

Κανονικά, οι διαχειριστές χρήματος θα πωλούσαν τον χρυσό όταν ενισχυόταν το δολάριο και αυξανόταν οι τόκοι από τα ασφαλή ομόλογα και τις καταθέσεις, αλλά δεν το έχουν κάνει στην αναμενόμενη έκταση.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Πληθαίνουν οι χώρες που επαναπατρίζουν τα αποθέματά τους μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Απόκλιση από τη θεωρητική τιμή για ένα έτος

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της δίκαιης και της πραγματικής τιμής του χρυσού διαρκεί πάνω από ένα έτος, αλλά υπάρχουν κάποιες αρχικές ενδείξεις ότι η ζήτηση από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο πιο ευάλωτο σε πτωτική πορεία.

Κρίσιμη σημασία για τις προοπτικές θα έχει το αν οι θεσμικοί επενδυτές αποφασίσουν να πουλήσουν στην περίπτωση που οι τιμές δοκιμάσουν νέα χαμηλά επίπεδα.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η σχέση του χρυσού με τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της τιμής του δεν κατέρρευσε αλλά  έχει τεθεί απλά σε μία νέα βάση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο ρεκόρ της τιμής του αν το δολάριο υποχωρήσει ξανά, σύμφωνα με αναλυτής, που βλέπει τις τιμές να φθάνουν τα 2.100 δολάρια η ουγκιά το επόμενο έτος καθώς η αμερικανική οικονομία θα επιβραδύνεται.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ