Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Στα 78 δολάρια υποχωρεί το μπρεντ - Δεν έπεισε η μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Σε καθοδική πορεία παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς παραμένουν οι επιφυλάξεις για το αν οι πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή χωρών του ΟΠΕΚ+ θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατεύθυνση της αγοράς.

Μετά από έξι πτωτικές εβδομάδες, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί σήμερα κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω από τα 74 δολάρια. Μάλιστα, η νέα πτώση σημειώνεται παρά τις προσδοκίες ότι η Fed έχει κλείσει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων και την πιθανότητα πιο αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Το πετρέλαιο δεν μπορεί να ανακάμψει καθώς αυξάνεται η προσφορά από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ όπου η αύξηση έφτασε τα 900.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, ενώ οι προοπτικές για την αύξηση της ζήτησης έχουν εξασθενίσει εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Την περασμένη Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την εθελοντική απόφαση πρόσθετης μείωσης της προσφοράς από χώρες – μέλη, συνολικά κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα. Είχε προηγηθεί μία έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ και διαφωνία δύο χωρών – μελών του – της Νιγηρίας και της Αγκόλας – να δεχθούν νέες ποσοστώσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για τέσσερις ημέρες η απόφαση.

Η αγορά περιμένει να ξεκάθαρη εικόνα για τις περικοπές

«Οι traders είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικοί, δεδομένων των διαφωνιών στον ΟΠΕΚ και της αυξανόμενης παραγωγής εκτός του Οργανισμού», δήλωσε αναλυτής της αγοράς της Saxo Capital Markets.

Το αργό θα εξακολουθήσει πιθανότατα να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις και πιθανόν να μην έχει κατεύθυνση, έως ότου η αγορά δει ξεκάθαρα στοιχεία για τις εθελοντικές περικοπές προσφοράς του καρτέλ, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

«Επανερχόμαστε σε μία αγορά που καθοδηγείται από την προσφορά, η οποία θυμίζει περισσότερο την κατάσταση στη δεκαετία πριν την Covid παρά μία αγορά που κατευθύνεται από τη ζήτηση, όπως μετά την πανδημία… Και στις μορφές αυτές των αγορών υπάρχουν συχνά ανοδικές παγίδες», σημείωσε αναλυτής της εταιρείας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ