Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ανθεκτικότητα της Τιτάν και οι ανατροπές από Πειραιώς και Aegean

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε φάση διόρθωσης οι αμερικανικές αγορές

Αυτό το «μπρα ντε φερ» των ΗΠΑ με τη Ρωσία θυμίζει εποχή «Ψυχρού Πολέμου» δεκαετίας '70. Μπορεί οι αγορές να μη μετρούν το γεωπολιτικό ρίσκο, αλλά δεν θα αργήσει η στιγμή που και αυτό θα μπει στην «εξίσωση» των κεφαλαιαγορών. Πάντως, χθες οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ αγνόησαν τις διαβεβαιώσεις Πάουελ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και κατέγραψαν σημαντικές υποχωρήσεις. Εδώ υπάρχει και άλλο πρόβλημα πλέον. Ο Τζερόμ Πάουελ (FED) πρέπει να είναι ο λιγότερο επιδραστικός επικεφαλής της FED στις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τι γινόταν με τους χρησμούς του Γκρίνσπαν τη δεκαετία του '90. Επίσης η δήλωση της κυρίας Γέλεν περί αύξησης της φορολόγησης των πλουσίων (οι Δημοκρατικοί θεωρούν πλούσιους όλους με περιουσία άνω των 400 χιλ. δολαρίων) έχει προβληματίσει.

Ευρωπαϊκές αγορές – DAX

Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει η ισχυρότερη στην Ευρώπη και πλέον δίνει την τάση και στις υπόλοιπες αγορές. Χθες ο DAX ήταν ο μόνος δείκτης από τα ισχυρά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισε (οριακά) ανοδικά και μετά ακολούθησε ο -μικρότερης εμβέλειας- ισπανικός IBEX. Να τονίσουμε ότι η παράταση του lockdown στη Γερμανία (μέχρι τα μέσα Απριλίου) προβληματίζει ιδιαίτερα τις οικονομίες των κρατών-μελών αλλά και την ΕΚΤ. Eπίσης, οι απειλές κυρώσεων της ΕΕ στην Κίνα επιδεινώνουν το γεωπολιτικό κλίμα και αυξάνουν το ρίσκο στις χρηματιστηριακές αγορές.

Τουρκία

Φοβούνται οι Ευρωπαίοι την κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας και δεν θέλουν κυρώσεις. Η Γερμανία έχει 5 εκατ. Τούρκους στο έδαφός της και πολλές επενδύσεις στην Τουρκία, οι ισπανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στην Τουρκία απ' όλες τις ευρωπαϊκές και η Ιταλία έχει εξοπλιστικό πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ με την Τουρκία. Το ξέρει το παιχνίδι ο «σουλτάνος» και αγοράζει συμμαχίες.

Γενικός Δείκτης

Η αντιστροφή της ενδοσυνεδριακής τάσης στο ΧΑ έχει γραφτεί και στο imerisia.gr. Η μετοχή της Πειραιώς μετά τις διαρροές και τις διευκρινίσεις αλλά και λόγω της υποχώρησης κατά -60% σε σχέση με τις 16 Μαρτίου (όταν έκανε το limit up) γύρισε θετική, φρενάροντας τη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 831 μονάδες. Τελικά, η στήριξη των 830 μονάδων κράτησε για δεύτερη συνεδρίαση.

Τράπεζα Πειραιώς

Ανεξάρτητα από την έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το γεγονός ότι δεν υπάρχει «καθαρός επενδυτικός χάρτης» αποτελεί μείζον θέμα. Δεν γίνεται η μετοχή «να άγεται και να φέρεται» από τις διαρροές προς τον Τύπο ειδήσεων ή διευκρινίσεων και οι παλιοί επενδυτές να μη γνωρίζουν και να περιμένουν τη γενική συνέλευση. Και βεβαίως αναφερόμαστε τόσο σε ιδιώτες όσο και κυρίως προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Επαγγελματικά Ταμεία που είχαν επενδύσει στο παρελθόν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Alpha Bank

Περιορίστηκαν προς το τέλος οι απώλειες της μετοχής. Ήταν η στιγμή που είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά κάποια από τα αποτελέσματα και τα μεγέθη που θα ανακοίνωνε (επισήμως) η τράπεζα στο τέλος της συνεδρίασης. Εκτός από τη μείωση των NPLs και των NPEs, στεκόμαστε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 3,6 δισ. ευρώ και τα δάνεια κατά 5,6 δισ. ευρώ. Σημαντικά κέρδη είχε (ειδικά στο δ' τρίμηνο) από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της.

Τιτάν

Παρουσίασε νωρίς χθες το πρωί, πριν από την έναρξη, τα αποτελέσματά του ο όμιλος Τιτάν. Συνολικά, ο κατασκευαστικός κλάδος δεν υπέστη πλήγμα ανάλογο της οικονομικής ύφεσης, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Οι επιδόσεις του 2020 βασίστηκαν στην ανθεκτικότητα των πωλήσεων στις περισσότερες αγορές. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Η ζήτηση δομικών υλικών στην Ελλάδα ανέκαμψε. Μόνο στην Αίγυπτο υπήρχαν κάποια προβλήματα.

Φουρλής

Εμφανείς οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της ζήτησης λόγω της πανδημίας. Όσο ισχυρές κι αν ήταν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις διά ζώσης πωλήσεις. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2020 ανήλθαν σε 43,1 εκατ., έναντι 66,6 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) το 2020 ανήλθαν σε 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 35,8 εκατ. το 2019. Οι ζημίες προ φόρων το 2020 ανήλθαν σε 11 εκατ., έναντι κερδών προ φόρων 19,5 εκατ. το 2019, συμπεριλαμβανομένων ζημιών 6,6 εκατ. ευρώ από απομείωση αξίας ακινήτων και θυγατρικών. Οι ζημίες μετά από φόρους για το 2020 ήταν 8,7 εκατ.

Ελλάκτωρ

Ανοδικά και μάλιστα με αυξημένες αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης η μετοχή της Ελλάκτωρ χθες, και πάλι εν μέσω μετοχικών ερίδων μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων. Περιμένουμε τις εξελίξεις από τη νέα γενική συνέλευση.

Aegean

H μεγάλη ανατροπή ισχύει (εκτός από τη μετοχή της Πειραιώς) και για τη μετοχή της Aegean. Aπό τα 4,8 ευρώ που διαπραγματευόταν στις 14:00, εκτινάχθηκε στα 5,18 ευρώ στο τέλος της συνεδρίασης. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα «στοιχήματα» για την εταιρεία είναι δύο. Το πρώτο να «ανοίξει» ο εξωτερικός και εσωτερικός τουρισμός από το Πάσχα και μετά, και το δεύτερο να ρυθμίσει τις οφειλές προς το Δημόσιο. Το δεύτερο εξαρτάται από τις διμερείς σχέσεις -που είναι καλές. Το πρώτο εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

ΟΠΑΠ

«Σιγή ιχθύος» η χρηματιστηριακή αντίδραση του ΟΠΑΠ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μπορεί να είναι κατάπαυση του πυρός μετά την άνοδο πάνω από τα 11 ευρώ, μπορεί να είναι αναμονή εξελίξεων. Θα δείξει.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ