Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Το θρίλερ είχε happy end με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P και η ΕΚΤ άλλαξαν την εικόνα της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κύλησε πλαγιοκαθοδικά, σπάζοντας μάλιστα και τις 900 μονάδες, το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης επεφύλασσε θετικές εξελίξεις με το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων μετοχών να γυρνά θετικό και τον Γενικό Δείκτη να εκτινάσσεται προς τις 910 μονάδες.

H είδηση για την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P ήταν αναμενόμενη, όπως και οι αναβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων που θα έρθουν. Η αγορά στην έναρξη της συνεδρίασης δεν αντέδρασε αλλά τελικά πριμοδότησε τρεις συστημικές τραπεζικές μετοχές και την Τράπεζα Αττικής με άνοδο προς το τέλος της συνεδρίασης. Μεικτές τάσεις είχαμε και στα υπόλοιπα blue chips, ενώ κινητικότητα για μία συνεδρίαση υπήρχε στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο υψηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό ημέρας στις 910,37 μονάδες με άνοδο 0,77%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79,63 εκατ. ευρώ με ένα μεγάλο πακέτο στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι Υγείας (51%), Πρώτων Υλών (2,65%), Τραπεζών (1,9%), Κατασκευών (1,64%), Τροφίμων-Ποτών (1,44%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,15%) και Πετρελαίου-Αερίου (-0,33%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,85% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) είχε άνοδο 0,89%.

Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

H έκθεση της S&P που αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά ήταν αποτέλεσμα της ευρύτερης αναβάθμισης της πιστοληπτικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή. Οι 4 τραπεζικές μετοχές (Alpha , Eurobank, ΕΤΕ και Τράπεζα Αττικής) κινήθηκαν ανοδικά, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στη γνώριμη μεταβλητότητά της υποχώρησε κατά 14% περίπου. Δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι «οι ευρωπαικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν» λειτούργησε θετικά για όλες τις ευρωπαικές τραπεζικές μετοχές και για τις ελληνικές βεβαίως. Από τα υπόλοιπα blue chips, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Coca Cola HBC και σε πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως για παράδειγμα την AVAX που βρίσκεται σε momentum, την ΑΛΟΥΜΥΛ, την Foodlink κ.ά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ