Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αναβάθμιση των τραπεζών και η επιστροφή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Διεθνείς αγορές

Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τους περισσότερους δείκτες (μαζικά) των ξένων χρηματιστηρίων με θετική μεταβολή. Οι αναλυτές το απέδωσαν στη μεγάλη βουτιά των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων από το 1,57% στο 1,52% λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι αμερικανικές συνεδριάσεις. Άλλοι το απέδωσαν στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και άλλοι στην πρόθεση της FED να συνεχίσει την επαναγορά ομολόγων. Όλα αυτά και η αισιοδοξία βέβαια ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να βγει πρώτη από την κρίση της πανδημίας. Περιττό να πούμε ότι και οι τρεις μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά προς νέα ιστορικά υψηλά (έχει γίνει πλέον μια βαρετή φράση).

Βρετανικό χρηματιστήριο

Προς νέα υψηλά πάνω από τις 7.200 μονάδες οδεύει ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 του βρετανικού χρηματιστηρίου στο City του Λονδίνου. Για την αξιοσημείωτη ανάκαμψη του βρετανικού χρηματιστηρίου, ο Καγκελάριος σας είχε ενημερώσει από πολύ νωρίς. Όσοι πόνταραν στην ανάκαμψη της βρετανικής -ανεξάρτητης πλέον- οικονομίας και στα ισχυρά blue chips του City πρέπει να έχουν κερδίσει πάνω από 30% από την αρχή Οκτωβρίου 2020, όταν ξεκίνησε το ράλι. Και ταυτόχρονα κερδίζουν και από την ανάκαμψη της στερλίνας έναντι του ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Γενικός Δείκτης

Μετά την αρχική βουτιά κάτω από τις 900 μονάδες (σόκαρε κάποιους στη Λ. Αθηνών), ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε πέριξ των 894-895 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 897,01 μονάδες. Επιβεβαιώθηκε η ανάλυση που έδειχνε ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη στις 890 μονάδες. Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα ότι ο Γενικός Δείκτης θα επιστρέψει προς τις 900 μονάδες βασιζόμενος κυρίως στην ανάκαμψη των τραπεζών. Τελικά στη χθεσινή συνεδρίαση το πρόβλημα δεν ήταν οι τράπεζες (ακόμη και η πορεία της Πειραιώς ήταν αναμενόμενη), αλλά κυρίως το «δίδυμο» ΟΤΕ-ΟΠΑΠ που δεν μπορεί να δώσει δύναμη στην αγορά.

Τραπεζικός κλάδος - Fitch

Oι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο έδωσαν την ευκαιρία στη Fitch να αναθεωρήσει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Eίχε προηγηθεί η αναβάθμιση από την S&P -και πιθανότατα θα ακολουθήσει η αναβάθμιση από τη Moody's.

H Fitch αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την Τράπεζα Πειραιώς σε CCC+ από CCC, σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς και της Εθνικής Τράπεζας σε B- από CCC+, με σταθερές προοπτικές. Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε τις προοπτικές για τη Eurobank σε θετικές από αρνητικές, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση για την τράπεζα σε B-, ενώ επιβεβαίωσε και την αξιολόγησή της για την Alpha Bank σε CCC+, με θετικές προοπτικές.

Τράπεζα Πειραιώς

Αναμενόμενη η «ψυχρολουσία» του -30% (limit down) για τη μετοχή της Πειραιώς για τους περισσότερους. Κάποιοι θεωρούν πως το ότι «έσπασε» το limit down (έκλεισε στο -27% η μετοχή) ίσως γίνει απαρχή ανάκαμψης και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι ανέμεναν. Η Δευτέρα είναι κοντά και θα δείξει εάν έχουν δίκιο. Πάντως, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να καταστρώσει νέο business plan για την επόμενη διετία 2022-2024.

ETE

Πολύ δυνατή άνοδος στη μετοχή της ΕΤΕ στο κλείσιμο της εβδομάδας. Το επενδυτικό rebound ουσιαστικά οφείλεται σε εκτιμήσεις ότι το τρίμηνο θα είναι καλό και ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων θα εξυγιανθεί άμεσα. Πάντως χρηματιστηριακά είναι θετική η ανάκαμψη αυτή, αφού η «Εθνικάρα» παραμένει ένα μεγάλο «διαβατήριο» του ελληνικού χρηματιστηρίου προς τις ξένες αγορές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι ίσως η τράπεζα θέλει να κλείσει την υστέρηση της κεφαλαιοποίησής της έναντι της Eurobank.

Eurobank

Για τη Eurobank επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών (αλλά και του Καγκελάριου) ότι τα 0,90 ευρώ είναι εφικτά έστω και με πολύ κόπο. Ήδη η μετοχή μετά από έντονο trading το προηγούμενο διάστημα έχει φτάσει στα επίπεδα του 0,84-0,85. Εάν ο τραπεζικός κλάδος συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, είναι θέμα μερικών συνεδριάσεων να αγγίξει τα 0,90 βάζοντας προδιαγραφές για το 1 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει φτάσει στα 3 δισ. ευρώ.

ΟΠΑΠ

Το είπαμε χθες, το ξαναλέμε και τώρα ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ δείχνει πολύ αδύναμη. Μία εύλογη αιτία είναι ότι η πανδημία είχε διακόψει τις αθλητικές δραστηριότητες. Η δεύτερη είναι ότι η μετοχή είχε «τρέξει» το προηγούμενο διάστημα, η τρίτη είναι ότι έχει αυξηθεί ο διαδικτυακός ανταγωνισμός στο στοίχημα, η τέταρτη είναι ότι κάποιοι ξένοι επενδυτές, κυρίως, θα ήθελαν μεγαλύτερο μέρισμα (από το 3,75% περίπου μερισματική απόδοση που έχει τώρα). Η πέμπτη αιτία είναι ότι η διοίκηση έχει παραμελήσει την επενδυτική προβολή της στους ξένους επενδυτές. «Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται», λέει ο λαός μας.

Ιασώ

Με τη χθεσινή άνοδο 14,5% η μετοχή έκλεισε τη διαφορά από την τιμή (1,5 ευρώ) που θα γίνει η προαιρετική δημόσια πρόταση που έχει καταθέσει προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου, μετοχών του Ιασώ, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους, η εταιρεία OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. Οι μετοχές της εταιρείας «ΙΑΣΩ Α.Ε.» αφαιρούνται από τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη λόγω χαμηλής ευρείας διασποράς και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας «BYTE COMPUTER A.E.» με συντελεστή στάθμισης μετοχών 32% και capping factor 1.0.

Frigoglass

Η μετοχή στην αρχή του χρόνου κινούνταν πέριξ των 0,10 ευρώ. Είχε καταγράψει και πτώση μεγεθών το 2020. Εδώ ίσως πρέπει να δούμε εάν αξίζει για κάποιον επενδυτή να πάρει το ρίσκο να τοποθετηθεί στα παρόντα επίπεδα, ποντάροντας στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη (έχει διεθνή παρουσία η Frigo) και στην ανάκαμψη του τουρισμού. Ερώτηση κάνω και θα ήθελα απαντήσεις επί της χρηματιστηριακής οθόνης.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μετά από μία μικρή στάση, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιστρέφει προς τα 10 ευρώ. Έκλεισε στο υψηλό ημέρας στα 9,92 ευρώ και με εκτίναξη στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

Δρομέας

Νέα ανοδική κίνηση και με αυξημένη εμπορευσιμότητα για τη μετοχή. Την είχαμε επισημάνει και στη χθεσινή στήλη.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ