Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ρόδα και αγκάθια στον δρόμο για τις 1.000 μονάδες

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδικό momentum και αυτό το απέδειξε όχι με την προηγούμενη άνοδό του προς τις 910 μονάδες, αλλά με την αντίδραση του στη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι απαισιόδοξοι περίμεναν να δουν υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 880 μονάδες και στήριξη στις 860 μονάδες. Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζοντας δύο διαφορετικούς χαρακτήρες (ένας ο τραπεζικεντρικός και ο άλλος τα μη χρηματοοικονομικά blue chips) κατάφερε να επιστρέψει στις 900 μονάδες και την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης να κλείσει μετά από αυξημένη μεταβλητότητα στις 907 μονάδες.

Ανοδος εν μέσω μεταβλητότητας

Όσοι πιστεύουν ότι ο δρόμος προς τις 1.000 μονάδες θα είναι «στρωμένος με ρόδα» μάλλον πλανώνται. Θα είναι άνοδος εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας όπως για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα αρχών Μαρτίου 2020 (υψηλά 15 μηνών) και πλέον έχει όλες τις προοπτικές να κινηθει προς το ορόσημο των 920 μονάδων. Για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται:

1. Θετικό διεθνές κλίμα

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της διόρθωσης αλλά και της ανάκαμψης, φάνηκε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι ξένοι επενδυτές. Στις διορθώσεις των μεγάλων ξένων αγορών, αυτά που πιέζονται περισσότερο είναι τα περιφερειακά όπως το ελληνικό. Αν συνεχιστεί η άνοδος στις ξένες αγορές, συνοδευόμενη από ανάπτυξη σε ΗΠΑ και ΕΕ, θα βοηθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

2. Καθαρό επενδυτικό ορίζοντα στη χώρα

Τράπεζες

Το ξεκαθάρισμα του ορίζοντα στον τραπεζικό κλάδο δημιουργεί μία εξαιρετική θετική συγκυρία για να στηθούν οι νέες επενδυτικές στρατηγικές. Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αναβαθμιστεί από τις «3 αδελφές» (S&P , Fitch, Moody's) και απ' ότι δηλώνεται ευρέως θα καταφέρουν μέχρι το 2022 να μειώσουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL's) και τα «ανοίγματα» (NPE's).

Ενέργεια-Κατασκευές- Υποδομές

Εκτός από τις τράπεζες, υπάρχει ένας επενδυτικός οργασμός στον κλάδο της ενέργειας με τις εταιρείες ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil να πρωταγωνιστούν, αλλά και ελπίδες ανάκαμψης στον κατασκευαστικό κλάδο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την AVAX και την Ελλάκτωρ, η οποία αναμένεται να στηριχθεί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ και τον «δανεισμό γέφυρα» ύψους 50 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και το μεγάλο ράλι που έκανε η μετοχή της Titan International που εκπροσωπεί πλέον την ελληνική παρουσία στον κλάδο τσιμέντου στην Αμερική. Στις υποδομές, βλέπουμε την αθόρυβη ανοδική κίνηση στη μετοχή του ΟΛΠ και ιδιαίτερα στις μετοχες της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που προοιωνίζουν πολλές εξελίξεις μέσα στο 2021. Αν οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ τοποθετούνται στις ευρύτερες υποδομές, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μία καλύτερη κίνηση στο υπόλοιπο του β' τριμήνου για να φτάσει ο Γενικός Δείκτης στις 1.000 μονάδες.

Τουρισμός-μεταφορές-λιανικό εμπόριο

Οι μετοχές των εταιρειών που θα ευνοηθούν από την σταδιακή απελευθέρωση της οικονομίας είναι μετοχές που βρίσκονται στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου. Ηδη οι δύο leaders (Aegean στις μεταφορές και Jumbo στο λιανικό εμπόριο) έκαναν αισθητή τη χρηματιστηριακή ανάκαμψή τους. Εάν οι υγειονομικές εξελίξεις είναι θετικές διεθνώς, τότε οι μετοχές των κλάδων αυτών αναμένεται να έχουν ένα καλό τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

3. Μερίσματα και μερισματικές αποδόσεις

Η μέση σταθμισμένη μερισματική απόδοση στο Χρηματιστήριο Αξιών είναι πάνω από 3% και μάλιστα σε μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την άδεια της ΕΚΤ να μην πληρώνονται μερίσματα. Η απόδοση του 3-4% ξεπερνά δηλαδή κάθε ομολογιακή απόδοση ή καταθετική απόδοση. Για τους ξένους επενδυτές κάποιες ελληνικές μερισματοφόρες μετοχές αποτελούν ένα σημαντικό δέλεαρ.

Οι κίνδυνοι για διόρθωση

Στον αντίποδα θα πρέπει να υπολογίσουμε και τους κινδύνους για κάποια σημαντική διόρθωση ή έστω επιβράδυνση της ανόδου:

Αναζωπύρωση πληθωρισμού σε ΗΠΑ και ΕΕ

Αν και τα μηνύματα των δύο κεντρικών τραπεζών (FED και ΕΚΤ) δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσουν κάθε πληθωριστικό πρόβλημα, η πρόσφατη διόρθωση εκατέρωθεν του Ατλαντικού έδειξε τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Παλινδρόμηση της πανδημίας

Εάν η πανδημία επιστρέψει με αυξημένα κρούσματα και υγειονομικά προβλήματα (μεταλλάξεις) το καλοκαίρι ή αργότερα, σίγουρα οι οικονομίες θα βρεθούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα ή επικείμενα lockdowns. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τα χρηματιστήρια που κινούνται πλέον σε ιστορικά υψηλά.

Υπερβολικές αποτιμήσεις

Η υπερβολή στις αποτιμήσεις λογίζεται και ως «φούσκα» στις τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η πιθανότητα να σπάσει αυτή η «φούσκα» είναι αυξημένη στο β' εξάμηνο 2021, εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης των τεχνολογικών κολοσσών ή και των υπόλοιπων τεράστιων ομίλων δεν είναι αυτοι που προσδοκούν οι αγορές.

Αν δεν πάει καλά το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Είναι το σενάριο που είδαμε πέρυσι και δεν θέλουμε με τίποτε να δούμε φέτος. Όλο το αναπτυξιακό αφήγημα για την ελληνική οικονομία έχει στηριχθεί πάνω στην παραδοχή της ανόδου του τουρισμού κατά  40-50% έναντι αυτού του 2020 και 10-20% έναντι αυτού του 2019.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ