Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Limit up με... νόημα για Καραμολέγκο, σε ανοδικό κανάλι η Jumbo

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Πετρέλαιο: Το άλλοθι της παγκόσμιας ανάκαμψης

Στα 70 δολάρια / βαρέλι αναρριχάται η τιμή του πετρελαίου (Brent) εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που προκύπτει από την αναθέρμανση των οικονομιών. Η άνοδος του πετρελαίου έχει ξεκάθαρα και κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά, αφού με την παγκόσμια οικονομία να επιστρέφει στα επίπεδα που είχε μέχρι πριν από την πανδημία και τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται, η τιμή του πετρελαίου δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 60 δολάρια / βαρέλι σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, οι «μεγάλοι επενδυτές», αφού εξάντλησαν τα κέρδη από ομόλογα (2018-2020), μετοχές (2020-2021), στρέφονται τώρα και στα εμπορεύματα. Πάντως, τέτοια εποχή πριν από 13 χρόνια (2008) η φούσκα του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 150 δολάρια / βαρέλι.

Αμερικανικές αγορές: New York never sleeps

Mπορεί οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ να ήταν κλειστές χθες, αλλά οι αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι έχουν καταφέρει να διεθνοποιούν τις συναλλαγές τους και να μεταφέρουν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε Ευρώπη και Ασία. Όχι μόνο σε τοπικά blue chips αλλά και σε μετοχές που είναι διπλής εγγραφής (dual listing).

Ευρωπαϊκές αγορές

Η άνοδος του πετρελαίου έφερε προς το τέλος των συνεδριάσεων αρκετές πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων. Θα περιμένουμε να δούμε και την επίδραση της πτώσης στις ασιατικές αγορές και πώς αυτή θα επηρεάσει τα πρωινά ανοίγματα της Τρίτης. Πάντως σε επιμέρους θέματα, όπως είναι η πανδημία και ο πληθωρισμός, η Ευρώπη έχει αρκετά θέματα ανοικτά. Στη Γερμανία υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας. Α! Υπάρχουν νέα θέματα με τα κρυπτονομίσματα, λέει η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας... Για να μην ξεχνιόμαστε.

Ελληνικό χρηματιστήριο – Στοιχεία Μαΐου

Μηνιαία μεταβολή -1,7% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τον Μάιο. Έναν μήνα που, πέρα από το ότι ακολούθησε την παραδοσιακή πτωτική τάση, είχε και πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Κερδισμένες ήταν οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε μηνιαία άνοδο 4,39%. Αντίθετα οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησαν (-2,06%). Στους επιμέρους κλάδους οι πλέον ευνοημένοι ήταν οι Τεχνολογίας (13,33%), Πετρελαίου και Αερίου (6,57%), Τηλεπικοινωνιών (5,06%). Απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-10,16%) λόγω των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων (η Πειραιώς πραγματοποίησε, η Alpha Bank ανακοίνωσε), Πρώτων Υλών (-7,68%), Κοινής Ωφέλειας (-2,72%).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις υψηλότερες μηνιαίες αποδόσεις είχαν η Aegean (17,9%), τα ΕΛΠΕ (8,7%) και η Ελλάκτωρ (5,6%). Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα Πλαστικά Θράκης είχαν μηνιαία άνοδο 23,2%, η Quest 17,3% και η AVAX (12,8%). Ακολούθησαν Ικτίνος (10,5%) και Πλαίσιο (8,2%).

Αlpha Bank

H Alpha Bank ανακοίνωσε την έναρξη της 20ετούς αποκλειστικής συνεργασίας με την Assicurazioni Generali («Generali») για τη διάθεση μέσω του δικτύου της προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας. Η παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την Alpha Bank, όπως αποτυπώθηκε και στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο - «Project Tomorrow», που ανακοινώθηκε προ ημερών.

Η Alpha Bank, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, στοχεύει σε σημαντική διεύρυνση του ασφαλισμένου πελατολογίου της, καθώς και των διασταυρούμενων πωλήσεων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 1.8x, διπλασιάζοντας έτσι το ποσοστό διείσδυσης της τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της συμβατικής περιόδου, το 75% των συνολικών πωλήσεων αναμένεται να πραγματοποιείται μέσω ψηφιακών δικτύων.

Η τράπεζα αναμένει σημαντική αύξηση των ετήσιων ασφαλίστρων και των αντίστοιχων προμηθειών αλλά και επιπλέον έσοδα μέσα από την επίτευξη στόχων απόδοσης που έχουν συμφωνηθεί με την Generali, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης στρατηγικής για υψηλά ποσοστά κερδοφορίας.

ΕΧΑΕ

Την εφαρμογή των συλλογικών λογαριασμών (omnibus accounts) ξεκίνησε τον Απρίλιο η ΕΧΑΕ. Μέσω των συλλογικών λογαριασμών τηρούνται συγκεντρωτικά αξιόγραφα επ' ονόματι εγγεγραμμένου διαμεσολαβητή, τα οποία ανήκουν σε πελάτες τους ή πελάτες πελατών τους. Η εισαγωγή των συλλογικών λογαριασμών αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω το μετασυναλλακτικό περιβάλλον για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς και να βελτιώσει την πρόσβασή τους στην αγορά. Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων και εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,07 ευρώ/μετοχή. Δικαιούχοι τού ως άνω μερίσματος βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date) είναι οι μερίδες πελάτη ή πελατείας εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) κατά τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 (αποκοπή Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 πριν από την έναρξη της συνεδρίασης).

ΟΛΘ

Τη διανομή μερίσματος και την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι του ΟΛΘ κατά την τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας στις 23 Ιουνίου 2021.

Alpha Trust ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 761,49 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 3,73 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 758,26 χιλ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2021, έναντι ζημιών €3,73 εκατ. για το α' τρίμηνο του 2020. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας την 31η Μαρτίου 2021 ανέρχονταν συνολικά σε 318,05 χιλ. Για την περίοδο από 01/01/2021 έως 31/03/2021 το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σημείωσε άνοδο 5,98% με την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου (Ν.Α.V.) να ανέρχεται σε 13,45 εκατ. ευρώ στις 31/03/2021. Τρεις από τις βασικές θέσεις στο χαρτοφυλάκιο ήταν σε Quest, Πλαστικά Θράκης και Μυτιληναίος που ως μετοχές είχαν κάνει ράλι τον Μάιο.

Καραμολέγκος

Συνέχισε την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων η μετοχή και χθες έκλεισε στο limit up (29,27%), και πάλι με αυξημένο όγκο. Εκτός από το μικρό μέρισμα δεν υπάρχει άλλος λόγος ανόδου. Ή μήπως υπάρχει; Λέω τώρα... Ας περιμένουμε τις κινήσεις στο μετοχολόγιο για να δούμε.

Jumbo

Eπέστρεψε στα 16 ευρώ η μετοχή της Jumbo. Επίπεδα που είχε πριν από το placement αλλά και πριν από την πρόσφατη διόρθωση του Μαΐου. Τώρα πάντως έχει βάσιμους λόγους να κινείται ανοδικά και αυτοί είναι το άνοιγμα των καταστημάτων της εν μέσω προοπτικών θερινών διακοπών και αύξησης πωλήσεων.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ