Νέα
  • ΓΔ: 912.81 +0.40%
  • Τζίρος: 123,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: To πακέτο στην Ελλάκτωρ και τι κρύβει η ανακοίνωση της Moody's για Frigoglass

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικές αγορές

Στο γνώριμο «παιχνίδι» των εναλλαγών τοποθετήσεων μεταξύ μετοχών χρηματοοικονομικών ομίλων, τεχνολογικών και ενεργειακών μετοχών έχουν εισέλθει οι Αμερικανοί επενδυτές. Η μείωση των επιτοκίων ευνοεί τις τεχνολογικές και ενεργειακές μετοχές, ενώ βλάπτει τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Σε επίπεδο δεικτών, πλαγιοκαθοδικές κινήσεις σε πολύ μικρό εύρος και πάλι χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Eυρωπαϊκές μετοχές

Σήμερα θα έχουμε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη συνέχιση ή τη χαλάρωση της επαναγοράς ομολόγων. Διαφωνίες πάντα υπήρχαν από τις δύο βασικές ομάδες κρατών. Στην πρώτη αυτές που ήθελαν τη συνέχιση της επαναγοράς ομολόγων (δηλαδή τη στήριξη της οικονομίας), όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο (βεβαίως και η Ελλάδα), και από την άλλη η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, οι χώρες «δορυφόροι» της Γερμανίας στη Βαλτική που φοβούνται την άνοδο του πληθωρισμού. Το βέβαιο είναι ότι εκεί που έχουν οδηγηθεί οι χρηματιστηριακές αγορές, μια κίνηση χαλάρωσης των μέτρων στήριξης θα οδηγήσει σε σημαντική διόρθωση.

Γενικός Δείκτης

Δεν έχουμε να πούμε πολλά για τη χθεσινή συνεδρίαση. Στις 913 μονάδες ξεκίνησε, στις 913 μονάδες έκλεισε. Όμως και πάλι είδαμε τις αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ τραπεζών και των υπόλοιπων blue chips. Όσο ανέβαιναν οι τράπεζες τόσο υποχωρούσαν τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, με αποτέλεσμα αυτή η διελκυστίνδα να έχει μηδενική μεταβολή. Πάντως να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη: Εάν η κυρία Λαγκάρντ συνεχίσει ή αυξήσει τα κεφάλαια επαναγοράς ομολόγων, τότε θα δούμε νέα ιστορικά υψηλά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την υπέρβαση των 920 μονάδων του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αξιών. Αν χαλαρώσουν (μειωθούν) τα μέτρα στήριξης, τότε έρχεται διορθωσούλα που ίσως οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες.

Εποχή γενικών συνελεύσεων και μερισμάτων

Έφτασε η περίοδος των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων και της ανακοίνωσης των προτάσεων για μερίσματα. Μόνο που οι γενικές συνελεύσεις πλέον δεν γίνονται σε μεγάλα ξενοδοχεία ή μεγάλα γραφεία, αλλά διαδικτυακά. Αυτό επιτρέπει και την κατάθεση προτάσεων από τους μικρομετόχους που σε άλλες περιόδους ήταν απαγορευτικές ή αντιμετωπίζονταν ως γραφικές. Λαϊκός καπιταλισμός στην πράξη και από το κομπιούτερ του σπιτιού. Πάντως, βάσει αυτών που έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες ότι θα προτείνουν για μερίσματα, η μέση μερισματική απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου (αναλογικά με το μέγεθος των εταιρειών) θα διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 2,5%.

Alpha Bank

Κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank φέρεται να τάσσεται η Paulson & Co., αναφέρει η Wall Street Journal, σε αποκλειστικό δημοσίευμά της, επικαλούμενη πηγές της. Ο οικογενειακός επενδυτικός οίκος του μεγαλύτερου μετόχου της Alpha μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), John Paulson, ο οποίος ελέγχει 7% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θα καταψηφίσει την ΑΜΚ στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ενώ και η εταιρεία επενδυτικών συμβούλων (proxy advisory) ISS καλεί τους πελάτες της να ψηφίσουν κατά της αύξησης. Η Paulson & Co. δεν βλέπει την ανάγκη για μια ΑΜΚ σε αυτό το χρονικό σημείο και διαφωνεί με τη δομή της πρότασης για την αύξηση, τονίζουν οι πηγές του αμερικανικού δικτύου. Πάντως η μετοχή κινήθηκε χθες ανοδικά. Περιμένουμε τη σημερινή συνεδρίαση να δούμε πόσο επηρεάστηκε από τις προθέσεις του βασικού μετόχου.

Ελλάκτωρ

Ένα μεγάλο πακέτο 3,6% του μετοχικού κεφαλαίου που άλλαξε χέρια τροφοδότησε την άνοδο της μετοχής, αλλά και φημολογίες για ποιοι πούλησαν και ποιοι αγόρασαν. Το ποιοι αγόρασαν είναι εύκολο. Είναι η Reggeborgh. Στο ποιοι πούλησαν, ενώ εξαρχής οι περισσότεροι θεώρησαν ότι πρόκειται για τον Λεωνίδα Μπόμπολα στο πλαίσιο του call option που είχε συμφωνηθεί στα τέλη Μαΐου, μετά διάφορες φήμες το αμφισβητούσαν. Υπομονή δύο ημέρες και θα το δούμε στο μετοχολόγιο.

OTE

Τη διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2020 ενέκρινε η ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων του ΟΤΕ, η οποία εξέλεξε και το νέο, 10μελές Δ.Σ. της εταιρείας.

Πλαίσιο

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2020 αυξήθηκε κατά 11,8% και διαμορφώθηκε στα 355 εκατ. ευρώ, ενώ τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων άγγιξαν τα 13,3 εκατ. ευρώ. Η καταβολή μερίσματος θα ανέλθει σε 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ποσό υπερδιπλάσιο από το μέρισμα της χρήσης 2019. Το 2020 χαρακτηρίστηκε από το γεγονός πως παρά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, του κύριου καναλιού πωλήσεων που αντιπροσώπευε προ της πανδημίας το 70% του τζίρου, για 100 μέρες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,8%. Η επιτυχία αυτή μεταφράστηκε τόσο σε αύξηση των μεριδίων αγοράς, όσο και σε διεύρυνση της πελατειακής βάσης με 350.000 νέους πελάτες.

ΕΛΠΕ

Τη διανομή μερίσματος και την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου καλείται να εγκρίνει η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου.

Πλαστικά Θράκης

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με επιστροφή μετρητών στους μετόχους, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, καλείται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, η τακτική γενική συνέλευση της Πλαστικά Θράκης που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου.

Cenergy

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι οι σωλήνες LSAW που κατασκεύασε η θυγατρική της, Σωληνουργεία Κορίνθου, για την TotalEnergies και την Subsea7 για έργο σε υποθαλάσσιο κοίτασμα τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία. Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε, σε συνεργασία με την Subsea 7, την κατασκευή και προμήθεια LSAW σωλήνων χάλυβα για τις διασυνδέσεις νέων πηγών σε μονάδες εξόρυξης υπαρχόντων κοιτασμάτων, της 2ης φάσης του πεδίου Zinia, σε μέγιστο βάθος έως και 1.200 μέτρα, με την υπάρχουσα πλωτή μονάδα αποθήκευσης, παραγωγής και εκφόρτωσης (FPSO) Pazflor. Μετά από την διεξοδική φάση δοκιμών και την τοποθέτησή τους στο βυθό, οι σωλήνες αυτοί είναι πλέον σε πλήρη χρήση από την TotalEnergies.

Frigoglass

Σας είχαμε αναφέρει για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο στη Ρουμανία, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε το μέγεθος των ζημιών. Ήρθε η ανακοίνωση από τη Moody's που θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση Β3 και μας έδειξε πόσο μεγάλη ζημιά έφερε η πυρκαγιά.

Η αναθεώρηση αντανακλά την αναμενόμενη αποδυνάμωση στη λειτουργική και χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας, καθώς και στην παραγωγή ταμειακών ροών, μετά τη διακοπή παραγωγής στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, ως αποτέλεσμα των σημαντικών καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά. Η μονάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τομέα κλιματιστικών της εταιρείας, που παρήγαγε το 50% των EBITDA της εισηγμένης το 2020, ενώ θα χρειαστούν πολλά τρίμηνα ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγή στη Ρουμανία.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ