Νέα
  • ΓΔ: 894.33 +0.25%
  • Τζίρος: 76,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Οι 5 παράγοντες που μπορεί να δώσουν μία πειστική άνοδο

Άνοδο με πολλά ερωτηματικά και υποσημειώσεις είχαμε στο ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Το θετικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης και πολλές μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κάλυψαν τις απώλειες της Δευτέρας (19/7).

Το αρνητικό είναι ότι οι συναλλαγές έχουν μειωθεί ημερησίως κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ και αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν θεατές. Αντίθετα πολύ πιο ενθαρρυντική είναι η εικόνα των ευρωπαικών αγορών που πλέον έχουν αυξήσει τη διαφορά τους με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν αυξημένη μεταβλητότητα ως απότοκη των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί ενώ οι αποτιμήσεις πολλών blue chips προσπαθούν να κινηθούν σταθεροποιητικά αφού είχαν ήδη προεξοφληθεί ολες οι θετικές εξελίξεις και τώρα ήρθαν διορθωτικές κινήσεις.

Σε ότι αφορά τις συναλλαγές, αναμένεται να συνεχιστούν να είναι χαμηλές (εκτός εάν συμβεί κάτι εξαιρετικά καλό ή επώδυνα αρνητικό) και πλέον από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται και τα πρώτα αποτελέσματα α' εξαμήνου 2021. Τα αποτελέσματα αυτά θα δείξουν εάν και κατά πόσο ανταπεξήλθαν οι εισηγμένες στην κρίση, τις προοπτικές τους για το β' εξάμηνο και πόσο θα συνεισφέρουν στην συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021.

H ελληνική οικονομία είναι φοβισμένη και κουρασμένη

Οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία τόσο μακροοικονομικά όσο και μικροοικονομικά (επιχειρηματικά) δείχνουν στοιχεία κόπωσης και φόβου. Ο φόβος βρίσκεται στην εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοιού και στα αυξημένα κρούσματα.

Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι όπως τα προηγούμενα. Η κόπωση φαίνεται ότι αυξάνεται ανεξέλεγκτα το έλλειμμα (η έκθεση της Eurobank έδειχνε την εικόνα για τα 'δίδυμα ελλείμματα'), υπάρχει δημοσιονομική ανησυχία και συνεχείς παρατάσεις ενώ επιχειρηματικά ο φόβος βρίσκεται στην παρέκκλιση από τα business plans, την μη απόδοση των επενδύσεων και βέβαια τυχόν υγειονομική επιδείνωση από τον Σεπτέμβριο που ουσιαστικά θα οδηγήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα πολλά βήματα πίσω.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν ξεκινήσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα δείξουν εάν τα προγράμμάτα εξυγίανσής τους ανταποκρίνονται στην προσομοίωση των stress tests και ειδικά σε συνθήκες που δεν θα υπάρχουν 'τα δεκανίκια' στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ.

Οι 5 παράγοντες που μπορεί να δώσουν ώθηση στο χρηματιστήριο είναι:

  1. Bελτίωση της υγειονομικής κατάστασης (μείωση κρουσμάτων και διασωληνώσεων) και αύξηση του εμβολιασμού
  2. Πολύ βελτιωμένη εικόνα των ελληνικών τραπεζών και των stress tests
  3. Ικανοποιητικά αποτελέσματα α' εξαμήνου εισηγμένων
  4. Αύξηση των τουριστικών εισροών (σε επισκέπτες και έσοδα) τον Αύγουστο
  5. Συνέχιση ανόδου των ξένων αγορών.

Πολλοί χρηματιστηριακοί παράγοντες ποντάρουν ιδιαίτερα στην συνέχιση ανόδου των ξένων αγορών ελπίζοντας σε ένα αντίστοιχο σενάριο με της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, όταν μετά το ράλι των ξένων τοποθετήθηκαν και κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο που είχε υστερήσει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ