Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Eπιασε τα 10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, συνεχίζει να αγοράζεται η Jumbo

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Γενικός Δείκτης

Αν τη Δευτέρα κάποιοι γκρινιάζαμε για τις χαμηλές συναλλαγές, χθες το σκηνικό άλλαξε και η αξία συναλλαγών έφτασε στα 56 εκατ. ευρώ. Μια θετική εξέλιξη, που δείχνει ότι οι επενδυτές απαλλαγμένοι από τον φόβο του tapering σπεύδουν να τοποθετηθούν. Και χθες και τη Δευτέρα οι περισσότεροι ήταν εγχώριοι επενδυτές που κατευθύνουν μέρος της ρευστότητας προς το ελληνικό χρηματιστήριο.

Discount Γενικού Δείκτη έναντι ξένων αγορών

Ένας βασικός λόγος προτίμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ δεικτών (και επιμέρους μετοχών) ανάμεσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις ξένες αγορές είχε διευρυνθεί το τελευταίο διάστημα. Χωρίς να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ εντελώς ανόμοιων αγορών, είναι άλλο να τοποθετείται κάποιος στα υψηλά των αμερικανικών μετοχών παίρνοντας αυξημένο ρίσκο διόρθωσης και άλλο σε επίπεδα ελληνικού Γενικού Δείκτη πέριξ των 890 μονάδων που σαφέστατα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ανόδου. Για παράδειγμα, οι Financial Times στη στήλη που παρακολουθούν τις χρηματιστηριακές αγορές και τους δείκτες έχουν διαγραμματάκια που δείχνουν πού βρίσκεται κάθε χρηματιστηριακός δείκτης σε σχέση με τα υψηλά του. Ένα απλό και χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να υπολογίσουν το ρίσκο μιας επένδυσης ειδικά σε ξένες αγορές.

Aμερικανικές αγορές

Φλερτάρει επίμονα ο S&P 500 με τις 4.500 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq πάει να σπάσει το φράγμα των 15.000 μονάδων. Οι τεχνολογικές μετοχές αποτελούν και πάλι το εφαλτήριο ανόδου. Πού θα φτάσουν και εάν είναι υπερτιμημένες; Μάλλον προεξοφλούν τα κέρδη πολλών ετών μπροστά. Βέβαια οι επενδυτές είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα χρηματιστήρια. Money talks... λένε οι Αμερικανοί.

Βιοτεχνολογία – Αμοιβαία κεφάλαια

«Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος» της βιοτεχνολογίας φαίνεται ότι έχει ανατείλει και για τους μικροεπενδυτές που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Τα διάφορα (αμερικανικά και ευρωπαϊκά) αμοιβαία κεφάλαια στους κλάδους βιοτεχνολογίας και ιατρικών υπηρεσιών έχουν καταγράψει τριψήφιες αποδόσεις μέσα στο 2020 και το 2021. Αιτία βέβαια οι εξελίξεις με τον Covid-19. Και περιττό να τονίσουμε ότι οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών που αναμειγνύονται σε θέματα εμβολίων και έρευνας του ιού έχουν εκτοξευτεί.

Τράπεζα Αττικής

Το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης έναντι χρηματιστηριακών ανταλλαγών απασχολεί και τους ιδιώτες επενδυτές και τους θεσμικούς, που για χρόνια την είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ας μη μιλήσουμε βέβαια και για το ΤΣΜΕΔΕ που «έτρεμε» κάθε φορά για το χειρότερο ενδεχόμενο. Όμως παρά τη δρομολογημένη εδώ και έναν χρόνο ιδιωτικοποίηση (γι' αυτό «έτρεχε» η μετοχή χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση), τα προβλήματα της τράπεζας θα είναι παρόντα.

ΔΕΗ

Έπιασε τα 10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ και πάλι με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Λέτε να έχουμε κάποια ευχάριστη έκπληξη και από εκεί; Πάντως σε επικοινωνιακό επίπεδο καλή προσπάθεια είναι η συνδρομή με 3 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες.

Μυτιληναίος

Μετά από μια περίοδο δίμηνης «εσωστρέφειας» και παλινδρόμησης, η μετοχή έχει ένα ξεκούραστο αυγουστιάτικο ράλι που την έχει οδηγήσει στα 16 ευρώ. Πολλοί αναλυτές τοποθετούν τη δίκαιη τιμή (fair value) προς τα 17-18 ευρώ, αλλά και εδώ η αγορά είναι αυτή που μιλάει. Να θυμίσουμε ότι το α' εξάμηνο κύλησε ικανοποιητικά με αύξηση κατά 11% στα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος, σε 77 εκατ. ευρώ. Τα πολλά κέρδη τα περιμένει το 2022, λέει ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μυτιληναίος.

ΕΥΔΑΠ

Μια μετοχή που θα μπορούσε να ενδιαφέρει και ιδιώτες και -κυρίως- θεσμικούς. Πιο ανελαστική ζήτηση για το νεράκι δεν μπορεί να υπάρξει. Ο οργανισμός φαίνεται ότι έχει μπει εδώ και μια δεκαετία σε φάση εκσυγχρονισμού. Η μετοχή έχει διορθώσει από τα υψηλά έτους (9,18 ευρώ τον Απρίλιο) και έχει περιθώρια να επιστρέψει προς τα επίπεδα αυτά.

Jumbo

Συνεχίζει να αγοράζεται η Jumbo και από θεσμικούς και από ιδιώτες. Παρά τις κραυγές του προέδρου της εταιρείας, οι επενδυτές, η ίδια η εταιρεία και οι αναλυτές βλέπουν και μεγάλη ρευστότητα στο ταμείο και ανάκαμψη στο 3ο τρίμηνο. Χρηματιστηριακά απέχει από τα υψηλά έτους περίπου 15%-20%. 

Alpha Bank

Δικαίωσε όσους την εμπιστεύθηκαν κατά την προ διμήνου διόρθωση. Αισίως έχει καταγράψει διψήφια άνοδο και με καλούς όγκους συναλλαγών. Να υπενθυμίσουμε ότι σε έκθεσή της στις αρχές Αυγούστου, η Bank of America αναφερόταν σε θετικές εξελίξεις σχετικά με τις δύο πρωτοβουλίες που είχε ανακοινώσει η Alpha Bank στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να διατηρηθεί ο Δείκτης Κεφαλαίων σε καλά επίπεδα και να αντισταθμιστεί η κατανάλωση κεφαλαίου που απαιτείται για την ταχεία μείωση των NPLs  στην οποία στοχεύει η τράπεζα.

Υγεία – Αλλαγές και εξελίξεις

Μαθαίνουμε ότι κάποιος μεγάλος ξένος όμιλος θέλει να πουλήσει μία κλινική του. Το κρατάμε στα υπόψιν γιατί δεν έχει τεκμηριωθεί ως πληροφορία. Πάντως αυτό που είναι τεκμηριωμένο είναι ότι η κλινική αυτή δεν έχει ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές τους προσδοκίες. Ας ανταποκριθεί τουλάχιστον στις ιατρικές προσδοκίες.

Τουρισμός – Ανάκαμψη

Τουλάχιστον 10 είναι οι εισηγμένες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον ελληνικό τουρισμό, είτε ως  πάροχοι τουριστικών και μεταφορικών υπηρεσιών είτε ως προμηθευτές των παρόχων με προϊόντα τους. Αυτές οι εταιρείες έχουν κάθε λόγο να χαίρονται με τη θερινή (δίμηνη) ανάκαμψη του τουρισμού, αφού και έσοδα θα έχουν αλλά και θα καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις τους. Πάντως και στον τουρισμό ο λογαριασμός θα γίνει στο τέλος της χρήσης για το υπουργείο Οικονομικών. 

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ