Νέα
  • ΓΔ: 906.57 +0.49%
  • Τζίρος: 47,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Καθηλωμένος μεταξύ 900-910 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μεικτές τάσεις στις αμερικανικές αγορές (αρχική άνοδο στον Dow Jones και μετά υποχώρηση όπως και οριακή υποχώρηση στους S&P 500 και Nasdaq , Russel 2000) και ανοδικά στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ικανοποιητική ήταν η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο παρά την -και πάλι- χαμηλή άνοδο του Γενικού Δείκτη και τις υποτονικές συναλλαγές. Οπως έχουμε επισημάνει κατά κόρον, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μην έχει τη μεγάλη δυναμική και να κινείται μεταξύ 900-910 μονάδων αλλά οι επιμέρους μετοχές του και ειδικά τα blue chips έχουν αυξημένη κινητικότητα.

Σταθεροποιημένος ο Γεν. Δείκτης αλλά κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές

Το τέλος της σημερινής συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κινείται και πάλι μέσα σε μικρό εύρος διακύμανσης και κλείνοντας κοντά στο υψηλό ημέρας. Ο Γεν. Δείκτης έκλεισε στις 909,16 μονάδες με άνοδο 0,56%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 69 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,79% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,15%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (2,69%), οι Τράπεζες (1,32%) που φαίνεται ότι μετά τις τελευταίες εκθέσεις ξένων επενδυτών ανακάμπτουν και χρηματιστηριακά, οι εταιρείες Πετρελαίου-Αερίου (1,16%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,12%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,05%), Εμπορίου (-0,53%) και Χρηματοοικονομικών Προιόντων (-0,42%).

Aπό τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε και πάλι η Ιντραλοτ (λόγω αποτελεσμάτων), ο ΟΠΑΠ (σημαντική άνοδο που αποδίδεται στα αποτελέσματα και στο προμέρισμα, η ΕΤΕ και η Alpha Bank από τις τράπεζες. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σε αξία σήμερα ήταν ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ , η Alpha Bank

Εταιρικά αποτελέσματα και επιχειρηματική κινητικότητα δίνουν δυναμική στις μετοχές

Τα εταιρικά αποτελέσματα που δείχνουν ανάκαμψη στις 9 στις 10 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης αποτελούν σ' αυτή την συγκυρία την κινητήριο δύναμη του χρηματιστηρίου. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι διανομές μερισμάτων και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο, λειτουργούν θετικά για τους δεικτοβαρείς τίτλους που όμως κινούνται εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα.

Αιτία γι' αυτή την μεταβλητότητα είναι ότι αφενός επικρέμεται ο κίνδυνος μίας ισχυρής διόρθωσης στις ξένες αγορές , αφετέρου ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις συνεχίζουν να προβληματίζουν τους αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι δεν επιθυμούν να ξεφύγουν περαιτέρω οι αποτιμήσεις μετοχών που ήδη στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές θεωρούνται υπερτιμημένες.

Αναμένοντας το επόμενο ανοδικό κύμα στις ξένες αγορές

Στην Ελλάδα όμως, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη βρίσκεται καθηλωμένη μεταξύ 900-910 μονάδων μετά και την καλοκαιρινή ανάκαμψη από την διόρθωση Ιουλίου και περιμένει το επόμενο ανοδικό κύμα στις ξένες αγορές για να ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 920 μονάδες. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ