Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Αντίθετοι βίοι για Alpha Bank - Eurobank, ψηλά η σημαία από την Jumbo

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Βλέποντας καλύτερα και ψυχραιμότερα τα πράγματα, η ΔΕΗ δεν έκανε τίποτε παραπάνω απ' ό,τι έκαναν οι τράπεζες την άνοιξη του 2021. Αποφάσισε λόγω της συγκυρίας των χαμηλών επιτοκίων να αντλήσει ένα λογικό ποσό για το μέγεθός της με άγνωστους όμως όρους. Η υπεραντίδραση με πτώση στη μετοχή και στην πορεία του χρηματιστηρίου δεν δικαιολογείται.

Ποιο είναι το dilution που φοβούνται οι επενδυτές που σπρώχθηκαν στην έξοδο από τον ενεργειακό κολοσσό; Γιατί δηλαδή να βουλιάζει ο Γενικός Δείκτης από μία μετοχή που ουσιαστικά έχει ποσόστωση στο 8%-10%; Πώς εξηγείται και η πίεση στις τραπεζικές μετοχές εξαιτίας της ΔΕΗ; Γιατί πιέστηκαν μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης;

Σαφώς και έχουμε μία περίπτωση «μεσαιωνισμού» που η μετοχή της ΔΕΗ θεωρήθηκε «η μάγισσα που έφερε την πτώση». Αν εξαιρέσουμε κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες εκατέρωθεν, και ενδεχομένως κάποιο inside information που και πάλι υπήρξε στη μετοχή, όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές.

Evergrande – Η κρίση του συστήματος

Στις παρενέργειες από την περίπτωση της Evergrande θα πρέπει να αναζητηθούν οι περισσότερες αφορμές για ρευστοποιήσεις ξένων χαρτοφυλακίων στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ξένοι οίκοι που έβγαλαν σημαντικές υπεραξίες με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σπεύδουν να αναδιπλωθούν είτε γιατί φοβούνται κάποια συστημική κρίση στην κινεζική οικονομία, είτε γιατί φοβούνται σημαντική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια. Πάντως η περίπτωση της Κίνας δείχνει γιατί οι διεθνείς αναλυτές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί όταν αναφέρονται σε κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους ή στην κινεζική οικονομία. Υπάρχει ένα πέπλο αδιαφάνειας. Για παράδειγμα η Evergrande «Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή είχε πρόβλημα, Τρίτη-Πέμπτη το έλυνε». Ποιον να πιστέψεις...

Βank of America

Βλέπει, λέει, διόρθωση μέχρι 10% στις αμερικανικές αγορές. Ένα γαργάλημα στα πόδια του γίγαντα. Παρεμπιπτόντως, την ημέρα που η Bank of America έβγαζε αυτή την έκθεση για την επικίνδυνη διόρθωση, η μετοχή της ανέβαινε. Kάντε όποιον συνειρμό θέλετε, αλλά έχει πλάκα η σύμπτωση αυτή.

Aμερικανικά ομόλογα

«Τσιμπάνε» εδώ και λίγο διάστημα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και των ευρωπαϊκών. Οι πληθωριστικές πιέσεις αλληλοτροφοδοτούν τις ανοδικές κινήσεις των ομολόγων. Ήρθαν και οι δηλώσεις Πάουελ που αναφέρονται στη σταδιακή έναρξη του tapering και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να προβληματίζονται...

Ελληνικά ομόλογα – Θα υπάρξει τουλάχιστον μία έκδοση μέχρι το τέλος του χρόνου

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ (ακούγεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο) ίσως αποτελέσει τεστ για την «επενδυτική όρεξη» των ξένων κεφαλαίων για ελληνικό χρέος (κρατικό ή εταιρικό) . Πληροφορίες μας θέλουν το οικονομικό επιτελείο να σκέφτεται για μία ακόμη έκδοση ή reopening μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις με τα επιτόκια.

Γενικός Δείκτης

Η πρώτη στήριξη στα παρόντα επίπεδα Γενικού Δείκτη είναι οι 855-860 μονάδες. Όμως η εκτίμηση του Καγκελάριου είναι ότι από τη Δευτέρα θα έχει εκτονωθεί αυτό το κλίμα πανικού που καλλιεργήθηκε αδόκητα στις τελευταίες συνεδριάσεις, είτε με την ΑΜΚ της ΔΕΗ είτε με την περίπτωση της Evergrande. Ειδικά από τη ΔΕΗ. Εάν ηρεμήσει λίγο και το κλίμα στις ξένες αγορές, τότε μπορεί να έχουμε πάλι επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τις 890 μονάδες.

Τράπεζες – Πιέσεις «εξ Εσπερίας»

Η πρόσφατη διορθωτική κίνηση έπληξε ιδιαίτερα τον τραπεζικό τομέα. Κάποιοι την αποδίδουν στο ότι τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων Ελλάδας ή ξένων οίκων έσπευσαν να πουλήσουν κερδοφόρες θέσεις σε τραπεζικές μετοχές για να καλύψουν τις ζημιές από τη μετοχή της ΔΕΗ ή για να συμμετάσχουν στην αύξηση της ΔΕΗ. Το τι θα συμβεί θα το δείτε στις οθόνες σε λίγο καιρό.

Alpha Bank

Πιέσεις και στην Alpha Bank είχαμε κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά αφενός ήταν ελεγχόμενες και αφετέρου (και είναι πολύ σημαντικό) απορροφώνταν από αγοραστές και το market making. Kαι στην πτώση δεν αφήνει στεναχωρημένους τους μετόχους της.

Eurobank

Το αντίθετο πρόβλημα είχε η μετοχή της Eurobank. Αν και οι ρευστοποιήσεις ήταν μικρότερες (αν κρίνουμε από τους όγκους συναλλαγών), εντούτοις δεν απορροφήθηκαν ως θα έπρεπε. Πάντως η μετοχή βρίσκεται πάλι προς τα 0,80 ευρώ. Κάποια στιγμή θα ξανανέβει προς τα 0,85 ευρώ, αλλά από κει και πέρα ουδείς γνωρίζει. Δεν ξέρουμε και τι άποψη έχει ο «ισχυρός άνδρας» της Fairfax γι' αυτό.

Μυτιληναίος

Από τη στιγμή που έκανε τις γνωστές δηλώσεις (ειλικρινέστατος πάντα) ο κ. Μυτιληναίος η μετοχή δεν έχει ανασάνει. Βέβαια πολλοί ιδιώτες και θεσμικοί «έγραφαν» σημαντικές υπεραξίες και είπαν να αυξήσουν ρευστότητα εν όψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται (όπως μας προειδοποίησε ο πρόεδρος).

Jumbo (MΠΕΛΑ)

Tα προβλήματα με τα logistics παραμένουν, αλλά η μετοχή συνεχίζει ακάθεκτη ανοδικά. Και χθες που η αγορά έπεφτε χωρίς αντίσταση, η μετοχή της Jumbo κρατούσε «ψηλά τη σημαία».

Epsilon Net – Προχωρά σε reverse split

Η εταιρεία, μετά τη σημαντική εξαγορά που πραγματοποίησε και τις νέες εργασίες που κάνει, αναπροσαρμόζει και τα χρηματιστηριακά της μεγέθη. Η Epsilon Net θα πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της την 12η Οκτωβρίου 2021, ημέρα Τρίτη, με αντικείμενο τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,075 ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 13.400.000 σε 53.600.000 κοινές ονομαστικές μετοχές (split) και την αντικατάσταση κάθε μίας παλαιάς μετοχής με τέσσερις νέες μετοχές.

Ευρωπαϊκή Πίστη

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα έχει ενημέρωση στους αναλυτές για τα αποτελέσματα. Μαθαίνουμε ότι θα είναι καλά και σε οργανικό επίπεδο και σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και σε επίπεδο κερδοφορίας. Αναμένουμε...

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της 39ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που θα λάβει χώρα στις 30/09, στο Κτήμα «ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ» ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ στο Καπανδρίτι, διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Στερεά Ελλάδα, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Εθνική και Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιομηχανία». Ομιλητές στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 19.00, είναι η Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις κυρία Elisa Ferreira, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Προέδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ