Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ξανά σε ρότα ανόδου η Ελλάκτωρ - Δυνατός Οκτώβριος για την ΕΥΔΑΠ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Έφτασαν πάλι σε πολύ κοντινή απόσταση από τα ιστορικά υψηλά τους οι αμερικανικοί δείκτες. Τα αποτελέσματα 9μήνου της Goldman Sachs έφεραν αισιοδοξία στους επενδυτές, ενώ και στοιχεία από τον δείκτη καταναλωτικής δαπάνης και βιομηχανικής παραγωγής του Michigan δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία πάει καλά. Βέβαια, υπάρχουν πάντα τα «καμπανάκια» για τον πληθωρισμό, αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση ελέγχεται.

Ευρωπαϊκές αγορές

Από την αρχή πήραν τη σκυτάλη για την άνοδο οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό DAX να επιστρέφει και αυτός κοντά στα ιστορικά υψηλά του, όπως και ο ιταλικός MIB που απέχει μόλις 2% από τα ιστορικά υψηλά του. Πολύ καλές συνεδριάσεις στο γαλλικό και ολλανδικό χρηματιστήριο. Όταν υπάρχει ρευστότητα, ξεχνιέται και ο πληθωρισμός.

Γενικός Δείκτης

Από την αρχή της συνεδρίασης ήταν σαφές ότι θα είχαμε άνοδο. Τελικά η προσέγγιση των 895 μονάδων έγινε προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν γύρισε θετική η μετοχή του ΟΠΑΠ. Τώρα ο πήχης ανεβαίνει προς τις 900 μονάδες, αλλά ίσως θα χρειαστούμε κάποιες συνεδριάσεις για να τις φτάσουμε. Η μεταβλητότητα είναι μεγάλη.

Μακροοικονομικά μεγέθη

Καίρια ήταν η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη για τα έσοδα - έξοδα του Δημοσίου. Αν μη τι άλλο, έφερε ηρεμία και στο χρηματιστήριο που συζητούνταν εδώ και μήνες το πρόβλημα με το έλλειμμα και το χρέος. O Γενικός Δείκτης αντέδρασε και μετά τη δημοσίευση της αναθεωρημένης έκθεσης.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39.452 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.360 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.771 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.152 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Καλή συνεδρίαση και για τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές και με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Aναδιάρθρωση Δεικτών MSCI

H Société Générale εκτιμά ότι η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί, ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα δύο προσθήκες, της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. H εκτίμηση για τη διαγραφή της Jumbo φαίνεται και από την πορεία της μετοχής της. Όπως ερμηνεύεται και η άνοδος της μετοχής της ΕΤΕ το προηγούμενο διάστημα. Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς στις 30 Νοεμβρίου.

ΕΤΕ

Πάντως, εκτός από την είσοδό της στους δείκτες MSCI, η τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει και ενδιαφέροντα αποτελέσματα 9μήνου σε όλους τους τομείς: τιτλοποιήσεις, μειώσεις NPLs, οργανική κερδοφορία, έσοδα επενδύσεων κ.λπ.

Ελλάκτωρ

Μετά τα έντονα σκαμπανεβάσματα (απότομη άνοδος και εξίσου απότομη υποχώρηση) η μετοχή ξαναμπήκε σε ρότα ανόδου. Εδώ μάλλον οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες πλήρωσαν τζάμπα προμήθειες, αφού ξαναβλέπουν τη μετοχή να ανεβαίνει. Ξεκαθαρίζει το θέμα της Αττικής Οδού και ο όμιλος βγαίνει κερδισμένος.

ΟΤΕ

Πολύ υποτονική συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΤΕ η χθεσινή. Η εικόνα δείχνει μια νευρικότητα που δεν δικαιολογείται από τις επιχειρηματικές του εξελίξεις. Ή μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε;

Πλαίσιο

Προχωρά σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους ύψους 0,17 ευρώ / μετοχή. Χρηματιστηριακά η μετοχή έχει καταγράψει μια σημαντική άνοδο της τάξης του 4% περίπου μέσα σε μία εβδομάδα. Δεν το λες άσχημο με τη μεταβλητότητα που έχει η αγορά. Κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε και η εμπορευσιμότητα της μετοχής θεαματικά.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ καλεί σε έκτακτη ΓΣ τους μετόχους της μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ., για να συζητήσουν και λάβουν απόφαση με κύριο θέμα την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Καγκελάριου, το ύψος της έκδοσης θα ξεκινήσει από 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μεταξύ 2%-2,5%.

ΟΠΑΠ

Μέσα στην εβδομάδα ο ΟΠΑΠ θα κόψει και το προμέρισμα ύψους 0,10 ευρώ/μετοχή. Οι επενδυτές έχουν την επιλογή είτε να το εισπράξουν είτε να αγοράσουν (επανεπενδύσουν) μετοχές. Όσοι διάλεξαν την επανεπένδυση την προηγούμενη φορά βγήκαν κερδισμένοι. Τώρα θα μετρήσουν και οι ανάγκες του καθενός.

Πλαστικά Θράκης

Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων λειτούργησε αρκετά καλά σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας. Η μετοχή ξεπέρασε και πάλι τα 7 ευρώ. Η Eurobank Equities έχει δώσει τιμή-στόχο πάνω από 9 ευρώ. Το 2022 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για την εταιρεία, που θα πρέπει να δει πώς θα διαχειριστεί τις υπεραξίες της και τι θα πράξει για τις επενδύσεις της στο εξωτερικό.

ΕΥΔΑΠ

Ο Οκτώβριος είναι αρκετά δυνατός για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται από την αύξηση του όγκου συναλλαγών της αλλά και την πορεία της μετοχής της. Η ανελαστικότητα του αντικειμένου και η μεγάλη ρευστότητα που έχει αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της. Κάποιοι υπολογίζουν και στην πιθανότητα ιδιωτικοποίησης, αλλά ίσως είναι εξαιρετικά πρόωρη η συζήτηση αυτή.

Eισηγμένες λογισμικού

Μεγάλη δυναμική για διαφορετικούς λόγους έχουν οι εισηγμένες λογισμικού, όπως η Epsilon Net και η Entersoft. Η Epsilon Net έχει σημαντική παρουσία με τα My Data, ενώ η Entersoft με το λογισμικό επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ