Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Με ήπια υποχώρηση στις 893 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης στην κινέζικη οικονομία που οδήγησαν σε υποχώρηση των ασιατικών δεικτών είναι το πρόβλημα στην έναρξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά επηρεασμένες απ’ αυτές τις εξελίξεις και η έναρξη της ελληνικής συνεδρίασης θα δείξει εάν ο Γενικός Δείκτης κατευθυνθεί προς τις 900 μονάδες ή εάν θα συσσωρεύσει κάτω απ’ αυτές.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας μεν αλλά δεν έχει χάσει τις προοπτικές ανοδικής κίνησης πάνω από τις 900 μονάδες. Απλώς στην παρούσα συγκυρία, υπάρχει αποχή μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων με αποτέλεσμα τις χαμηλές συναλλαγές και την αυξημένη μεταβλητότητα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι εναλλαγές θέσεων τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις που κρατούν καθηλωμένες τις μετοχές μέσα σε μικρό εύρος διακύμανσης. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί είτε ως θετικό σε περιόδους διόρθωσης είτε ως αρνητικό σε περιόδους ανοδικής κίνησης των αγορών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει ότι το 2021 θα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι εισηγμένες έχουν επιστρέψει, ή και ξεπεράσει, τα επίπεδα του 2019. Αυτό που περιμένει είναι να υπάρξει μία ευρύτερη αναβάθμιση που θα επιτρέψει εισροές κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα είτε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο είτε μέσα στο α’ τρίμηνο 2022.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, o Γενικός Δείκτης ξεκινά από τις 894 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τις 900 μονάδες. Παραμένει σε ανοδικό κανάλι αλλά οι διεθνείς εξελίξεις ίσως φέρουν κάποια οπισθοδρόμηση.

Η σημερινή συνεδρίαση εκτός από τον τραπεζικό κλάδο που αποτελεί τον καταλύτη ανόδου ή τον παράγοντα πτώσης (ΕΤΕ, Eurobank σε ανοδική φάση, η Alpha Bank σταθεροποιείται και η Πειραιώς χρωστά μία άνοδο), θα εστιαστεί στη μεταβλητότητα των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τις μετοχές υποδομών (ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ ), τις ενεργειακές μετοχές (Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τερνα Ενεργειακή , Μυτιληναίο). Σε περίπτωση ήπιας καθοδικής κίνησης στα blue chips , το επενδυτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ