Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πωλητές-αγοραστές σημειώσατε 1 - Δεν κράτησε την ανοδική τάση

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και τα μειωμένα μακροοικονομικά της Κίνας, έφεραν πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν και υπήρχε μικρή ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες (υψηλό ημέρας 899 μονάδες), τελικά επικράτησαν προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές στα περισσότερα blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πέριξ των 890 μονάδων και να κλείσει λίγο παραπάνω από τις 891 μονάδες.

Κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας ήταν η αυξημένη μεταβλητότητα σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αγοραστές μετατρέπονταν μέσα σε λίγη ώρα σε πωλητές και τούμπαλιν, αποδεικνύοντας ότι παρά τη θολή συγκυρία οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές μπορούν να βγάλουν κέρδη. Το ζητούμενο είναι αφενός να διαμορφωθεί ένα διατηρήσιμο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο και αφετέρου να αναβαθμιστεί η αγορά εντασσόμενη σε μία επενδυτική βαθμίδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,3 μονάδες με υποχώρηση (-0,38%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,2 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 50 πτωτικά, δείγμα της απόλυτης ισορροπίας αγοραστών-πωλητών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,41%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,09%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (0,68%), Πετρελαίου-Αερίου (0,51%), Τεχνολογίας (0,32%), Εμπορίου (0,27%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,12%), Τηλεπικοινωνιών (-1,95%), Τηλεπικοινωνιών (-1,86%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,89%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν Alpha Bank, Eurobnank, ETE, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ που πραγματοποίησαν το 80% των συναλλαγών.

Αναμονή θετικών αξιολογήσεων από ξένους οίκους

Για τους εγχώριους χρηματιστές οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη δεν είναι ενδεικτικές του επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για ελληνικές μετοχές. Η αγορά περιμένει τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων το Νοέμβριο και ένα ακόμη relief rally μέχρι το τέλος του έτους με εισροές ξένων κεφαλαίων.

Ωστόσο, όλες οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών. Αν οι αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διορθώσουν, τότε αναπόφευκτα και το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί καθοδικά. Εάν έχουμε μία ήπια πλαγιοκαθοδική κίνηση (όπως αυτήν την περίοδο) τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να δούμε ένα μικρό ράλι όχι μόνο για τον Γενικό Δείκτη αλλά και για πολλές δεικτοβαρείς μετοχές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ