Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και το επικείμενο ρεκόρ της Motor Oil

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Υπό την πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικάνος Πάουελ της FED θα βρίσκεται στη θέση να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, λένε οι Αμερικανοί αναλυτές. Nα σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί αναλυτές και στελέχη επενδυτικών ομίλων ήταν αρκούντως δυσαρεστημένοι με την αδιάφορη στάση του Πάουελ απέναντι στον πληθωρισμό.

Εξεπλάγησαν που τον επαναπρότεινε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν και πλέον περιμένουν να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. O Dow Jones επανήλθε σε θετικό έδαφος προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, προς τις 35.700 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Όπως γράψαμε και χθες, ο γερμανικός πληθωρισμός χτύπησε καμπανάκια και αναμένουμε άμεσα εξελίξεις σε επίπεδο Bundesbank. Eπειδή δεν μπορεί να παρέμβει τόσο στα επιτόκια, μπορούμε να περιμένουμε παρέμβαση σε θέματα μισθών και αμοιβών καθώς και σε τιμολογιακή πολιτική. Στην Ιταλία, οι επενδύσεις στην τεχνολογία βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ενώ αναζωογονούνται παραδοσιακοί βιομηχανικοί κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Στη Γαλλία, θα υπάρξουν εξελίξεις στο επόμενο διάστημα και σε επίπεδο τραπεζών και σε επίπεδο ενεργειακών ομίλων. Αυτά για όσους δεν αρκούνται μόνο να βλέπουν μετοχές.

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Δεν θα σταθούμε σε δείκτες και αποδόσεις. Ο Καγκελάριος επισημαίνει την ομοβροντία θετικών ειδήσεων και αποτελεσμάτων 9μήνου που ανακοίνωσαν ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και κάποια στιγμή (σύντομα ή στο δίμηνο) θα φανούν στην πορεία των μετοχών. Σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία, ας παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα θετικά μηνύματα της αγοράς. Τα αρνητικά τα βιώνουμε (πανδημία, πληθωρισμός κ.λπ.).

Γενικός Δείκτης

Εύκολη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες. Η στήριξη δεν άντεξε παρά μόνο λίγα λεπτά. Η αγορά άφησε και ανεκτέλεστες εντολές πώλησης, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ότι εάν υποχωρήσει και άλλο (προς τις 890 μονάδες), ίσως αρχίσουν να βγαίνουν και αγοραστές. Πάντως κάποια στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε υψηλότερα επίπεδα των 900 μονάδων. «Μπόρα είναι, θα περάσει».

ΟΠΑΠ

Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα 9μήνου του ΟΠΑΠ και η ρευστότητά του. Αυτό προϊδεάζει για διανομή ικανοποιητικού μερίσματος (βάσει και των δηλώσεων στελεχών) για τη χρήση 2021. Το δ' τρίμηνο θα είναι καλύτερο απ' ό,τι το τρίτο, μαθαίνουμε. Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο 2021 διαμορφώθηκαν στα 178,2 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο 2020: 73,2 εκατ.), υψηλότερα κατά 97,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση ως αποτέλεσμα της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας και του μειωμένου φορολογικού συντελεστή. Τα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα 96,1 εκατ. ευρώ (γ’ τρίμηνο 2020: 52,8 εκατ. ευρώ).

Μotor Oil

Για ρεκόρ κερδοφορίας πάει η Motor Oil το 2021. Ο όμιλος επέστρεψε φέτος σε υψηλά κέρδη και ουσιαστικά ξεπέρασε τις περσινές ζημιές. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου βοηθά στη διαμόρφωση και υψηλών περιθωρίων κέρδους αλλά και υψηλών περιθωρίων διύλισης (από την πρώτη ύλη στο τελικό προϊόν). Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ, από -132 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 205 εκατ., από -106 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 7,14 δισ. ευρώ, από 4,47 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2020. Να επισημάνουμε ότι έχει αυξημένες πωλήσεις και στην ηλεκτρική ενέργεια (NRG).

Cenergy (Σωληνουργεία Κορίνθου)

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι ανατέθηκε στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου συμβόλαιο από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Αερίου της Πολωνίας, GAZ-SYSTEM SA, που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Gustorzyn - Wronow στην Πολωνία και περιλαμβάνει 80 χλμ. επενδυμένων σωλήνων χάλυβα 40 ιντσών. Από το καλό στο καλύτερο πάει και επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά ο όμιλος.

ΔΕΗ

Θυμάστε που λέγαμε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου αντανακλά και στις μετοχές που έχει έκθεση το Ελληνικό Δημόσιο; Η S&P επισημαίνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒΒ- μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες, εφόσον η λειτουργική απόδοση παραμένει ίδια ή η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε ΒΒ+.

Alpha Bank

Στις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα και στις προκλήσεις που οφείλει να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα για ένα αύριο ανάπτυξης, ευημερίας και αειφορίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε επενδυτικό συνέδριο.

«Θα πρέπει να θέσουμε ως εθνικό στόχο την κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά τη μακρά ύφεση που ακολούθησε την κρίση δανεισμού το 2010 και να δημιουργήσουμε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, οικοδομώντας έναν ισχυρό παραγωγικό ιστό και μια ευημερία στηριγμένη στις δικές μας δυνάμεις και όχι στην αύξηση του δημοσίου χρέους», είπε ο κ. Ψάλτης.

Ο CEO της Alpha Bank κάλεσε «να δοθεί έμφαση στις "γρήγορες επιτυχίες" στο μέτωπο των επενδύσεων», αναδεικνύοντας ως σημεία στρατηγικών παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα αύξησης του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και επιχειρηματικών συνεργασιών, που θα οδηγήσουν στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, την περαιτέρω άρση θεσμικών εμποδίων και, τέλος, την παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων ως καταλύτες για την κινητοποίηση σημαντικής κλίμακας ιδιωτικών επενδύσεων.

JP Morgan - Αισιόδοξη για πανδημία και χρηματιστηριακές αγορές

Αισιόδοξη ότι η ανακάλυψη των χαπιών για την Covid-19 αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της πανδημίας από την άνοιξη του 2022 και αυτό θα φανεί στις οικονομίες, δηλώνει σε έκθεσή της η JP Morgan. Για τις ελληνικές εισηγμένες, η JP Morgan εκτιμά πως η κερδοφορία το 2021 θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 21,9%, το 2022 θα κινηθεί στο 17,5% και το 2023 στο 7,1%.

Για τις διεθνείς αγορές αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) φέτος κατά 51,4%, ενώ για το 2022 και το 2023 εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 6,9% και 8,7%, αντίστοιχα. Για την Ευρώπη η αύξηση φέτος τοποθετείται στο 59,3%, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 6,6% και το 2023 στο 6,3%. Για τις ΗΠΑ η αμερικανική τράπεζα αναμένει αύξηση της κερδοφορίας 49,4% φέτος και επιβράδυνση στο 7,9% το 2022, ενώ το 2023 τοποθετεί την άνοδο των EPS στο 9,9%. Με δεδομένα τα παραπάνω η JP Morgan θεωρεί ότι το risk profile για τις μετοχές παραμένει θετικό.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ