Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο και χρηματιστηριακής κόπωσης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Aναμονή και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων καταγράφονται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου ενώ οι λιγοστές συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν αναμένεται να αλλάξουν το σκηνικό , εκτός εάν βέβαια συμβούν νέα έκτακτα γεγονότα που επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η αναδιάθρωση χαρτοφυλακίων, εντοπίζεται κυρίως από την μετατόπιση τοποθετησεων προς μετοχές κλάδων που έχουν αντοχή στις πληθωριστικές πιέσεις. Τέτοιες μετοχές είναι κυρίως οι υποδομές (ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ), οι ενεργειακές (ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ), τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), real estate. Mετοχές σ' αυτούς τους κλάδους εμφάνισαν υψηλότερες συναλλαγές σε σχέση με τις μετοχές άλλων κυκλικών κλάδων.

Συναλλακτική κόπωση με υποχώρηση 36% στις εβδομαδιαίες συναλλαγές

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα των 900 μονάδων (898,63 μονάδες την Παρασκευή) με μεγάλη μείωση συναλλαγών. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 48,4 εκατ. Ευρώ μειωμένη κατά 36% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Οι επαγγελματίες της αγοράς αποδίδουν την επενδυτική καχεξία σε τρεις βασικούς παράγοντες.

  1. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η μετάθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους οίκους (μετράμε δύο αναβολές, μία από την S&P τον Οκτώβριο και μία από την Moody's τον Νοέμβριο) έχει δημιουργήσει νευρικότητα στους ξένους επενδυτές σχετικά με τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά. Έτσι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας, οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στα γνωστά λημέρια τους και αφήνουν έξω περιφερειακές αγορές.
  2. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εγχώριοι επενδυτές και ειδικά οι ιδιώτες έχουν ένα φορτωμένο φοροδοτικό πρόγραμμα μπροστά τους ενόψει τέλους χρονιάς με αποτέλεσμα να μεταθέτουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο 2022. Στις επιχειρήσεις , όποιος έχει δει πως εργάζονται τα λογιστήρια επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο μπορεί να καταλάβει τον φόρτο της εποχής και πως οι χρηματιστηριακές τοποθετήσεις δεν είναι στις επιλογές των οικονομικών διευθυντών. Μόνο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τμήματα IRO μπορούν να εστιάσουν στο χρηματιστήριο.
  3. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος βέβαια και αυτός δεν είναι άλλος από τους φόβους των επιχειρήσεων ότι το 2022 θα φανερώσει τα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός , η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι περισσότερες εταιρείες αυξάνουν τα αποθέματά τους ή ενισχύουν τα ρευστά διαθέσιμά τους προκειμένου να αντέξουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο κρίσης. Ενδεικτικά , τα προβλήματα αυτά είναι έντονα στις εμπορικές εταιρείες, στις μεταφορές, στον τουρισμό κά. Τουλάχιστον το 40% των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α βρίσκονται κάτω από την 'Δαμόκλειο σπάθη' του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Οι υπόλοιπες μπορούν απλώς να αντέξουν , εάν συνεχιστούν τα προβλήματα. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, είναι εύλογο να υπάρχει αυτή η 'καχεξία' στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι μετοχές κινούνται καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης, αρκετές φορές , δεν δείχνει την πραγματική χρηματιστηριακή εικόνα. Μπορεί να αυξήθηκε μόλις 11% μέσα στο 2021 (δεν είναι και άσχημη η μεταβολή αυτή) αλλά πάνω από τις

μισές εισηγμένες (σε κάθε κεφαλαιοποίηση) έχουν μεγαλύτερη άνοδο απ' αυτή του Γενικού δείκτη. Ενδεικτικά στον δείκτη FTSE Large Cap, οι 15 από τις 30 μετοχές του έχουν απόδοση πάνω από το 11% του Γενικού Δείκτη ενώ εάν προστεθούν και οι μερισματικές αποδόσεις, το ποσοστό αυτό αυξάνεται.

Αναμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

Στις περιόδους κρίσεων, οι επενδυτές στρέφονται προς τις Κεντρικές τράπεζες προκειμένου να ακούσουν τους 'χρησμούς τους' σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών.

Η FED , υπό την νέα εκλογή του κ. Πάουελ, δείχνει να προσπαθεί να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ που φτάνουν μέχρι το 7% (τόσο υπολογίζουν τον πληθωρισμό στο τέλος του χρόνου). Ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης από το 1982.

Τα μηνύματα που έδωσε πριν από δύο εβδομάδες , ο Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξή του στη Γερουσία κρίθηκαν ικανοποιητικά από τις αμερικανικές αγορές και έτσι συνεχίστηκε η άνοδος των δεικτών. Στην Ε.Ε, η ΕΚΤ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αντιμετώπισης του πληθωρισμού με την παροχή περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για να συνεχιστεί η ανάπτυξη.

Μία ισορροπία κρίσιμη πριν βρεθεί η Ε.Ε σε φάση στασιμοπληθωρισμού εάν πέσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Ωστόσο, οι ευρωπαικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διαμορφώσει αρκετά ικανοποιητικές κερδοφορίες μέσα στο 9μηνο 2021 και ενδεχομένως στο 12μηνο με αποτέλεσμα και οι μεγαλύτεροι ευρωπαικοί δείκτες να βρίσκονται πάλι σε πολύ κοντινή απόσταση από τα ιστορικά υψηλά τους.

Αν συνεχιστεί η άνοδος των ευρωπαικών αγορών και στις αρχές του 2022, είναι πιθανό να δούμε και στο ελληνικό χρηματιστήριο υπέρβαση των 930 μονάδων (υψηλά 2021) και πορεία προς τις 1.000 μονάδες.

Τι περιμένουμε για ένα καλύτερο 2022 στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αυτό που περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο είναι να μειωθεί (ή τουλάχιστον να διατηρηθεί στην χειρότερη περίπτωση) ο πληθωρισμός κάτω από το 5% για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. Αυτό θα βοηθήσει έμμεσα και το χρηματιστήριο και τις εισηγμένες.

Όμως η πραγματική βοήθεια θα είναι η αναβάθμιση του ελληνικού αξιοχρεου μέσα στο α' τρίμηνο 2022 , ώστε να κερδίσει μία θέση και να καταφέρει να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα στο τέλος του 2022. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει νέα ώθηση και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που θα επωφεληθούν άμεσα από την , εκτιμώμενη ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ