Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πως αξιολογεί η χρηματιστηριακή αγορά την απόφαση της Fitch

Με την μικρότερη θετική αξιολόγηση, δίνοντας ουσιαστικά μία παράταση χρόνου επαναξιολόγησης, η Fitch αργά την Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδας) δεν ενθουσίασε τους εγχώριους χρηματιστηριακούς παράγοντες. Η αξιολόγηση παρέμεινε στο ΒΒ (χρειαζόμαστε άλλες δύο αναβαθμίσεις για να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα) και βελτιώθηκε το outlook σε “θετικό”.

Οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες και πιθανότητα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να περίμεναν μία ακόμη καλύτερη αξιολόγηση προκειμένου στις αρχές 2023 να μιλάμε πλέον για επενδυτική βαθμίδα.

Όμως ο αμερικανικός οίκος προτίμησε να κρατήσει μία ουδέτερη στάση στην παρούσα συγκυρία και να 'γλυκάνει το χάπι' δίνοντας το θετικό outlook.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε προεξοφλήσει όλη την προηγούμενη εβδομάδα μία αναβάθμιση και ίσως η αξιολόγηση της Παρασκευής φέρει κάποιες ρευστοποιήσεις κυρίως σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Βελτιωμένες οι τράπεζες

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο που ευνοήθηκε χρηματιστηριακά ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα (και λόγω της θετικής έκθεσης της Fitch που δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες πριν), η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους, μειώνοντας τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ενισχύοντας τη δυνατότητά τους να παρέχουν χρηματοδοτικούς πόρους στην πραγματική οικονομία. Μία διατύπωση θετική μεν αλλά επί της ουσίας δεν είπε τίποτε νεώτερο προς τους ξένους επενδυτές.

Αυξημένη ανάπτυξη το 2021 και ανάπτυξη 4,1% το 2022 και παρεμφερή το 2023

Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί το 2022, καθώς επιταχύνεται η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) και ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί περαιτέρω κατά 4,1%, ενώ παρόμοιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται και για το 2023.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη αναθεωρημένη εκτίμησή της τον Ιούλιο του 2021.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021 σε ετήσια βάση, αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψη για αύξηση 4,3%. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,5% στο πρώτο 9μηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ στο γ' τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν αυξημένο κατά 1% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα του δ' τριμήνου του 2019.

Σε επενδυτική βαθμίδα πιθανότατα το 2023

Η διατήρηση του BB από την Fitch έρχεται να προστεθεί στην μη αξιολόγηση των S&P και Moody's τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2021 και κρατά την ελληνική οικονομία σε απόσταση ενός έτους (2023) από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι ξένοι οίκοι είναι προβληματισμένοι με την εκτίναξη του χρέους / ΑΕΠ (πάνω από το 200% ξανά), τα ελλείμματα (έστω και εάν βαίνουν μειούμενα), τις επιπτώσεις του πληθωρισμού (διεθνώς) και κυρίως φαίνεται ότι δεν θέλουν να δεσμευτούν σε εκτιμήσεις πριν εκτονωθεί η πανδημία.

Βέβαια υπάρχει και η πρόσφατη έκθεση της JP Morgan που εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο β' εξάμηνο 2022. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να εκτονωθεί η πανδημία και η οικονομία να κινηθεί με σημαντική άνοδο τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Το εβδομαδιαίο ράλι στο Χ. Α και ποιές μετοχές ξεκίνησαν καλά την χρονιά

Η προηγούμενη εβδομάδα φανέρωσε μία πρωτόγνωρη δυναμική για το ελληνικό χρηματιστήριο. Με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 108,8 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκαν και ξένοι χρηματιστηριακοί κωδικοί και εγχώριοι χρηματιστηριακοί κωδικοί μικρομεσαίων εισοδημάτων.

Ίσως η αυτοτροφοδοτούμενη άνοδος από την αρχή του χρόνου βοηθήσει να επιστρέψει ο Γεν. Δείκτης προς τις 1.000 μονάδες (ή τουλάχιστον κοντά σ' αυτές). Από την αρχή Ιανουαρίου ο Γεν. Δείκτης έχει κατάγράψει άνοδο 6,27% εκ των οποίων το 4,7% την τελευταία εβδομάδα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 6,65% από την αρχή του χρόνου και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap κατά 5,66% στο ίδιο διάστημα των 10 συνεδριάσεων.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, η άνοδος προς τις 950 μονάδες βασίστηκε ιδιαίτερα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ,με τον δείκτη FTSE Large Cap να αυξάνεται κατά 5,08% και τον Mid Cap κατά 4,09%.

Σε ότι αφορά τους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο είχε ο κλάδος οικιακής χρήσης (11,32%) λόγω της μετοχής της Jumbo και της Φουρλής, ακολούθησαν οι Τράπεζες (7,88%) με άνοδο και στις 4 μετοχές, τα Πετρέλαια (διυλιστήρια) με 6,7% λόγω ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με 4,77%.

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ, την μεγαλύτερη άνοδο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχουν οι μετοχές Φουρλής (14,3%), Παπουτσάνης (14,1%), Jumbo (13,7%) με Έκτακτη Γεν. Συνέλευση την Τρίτη για την έγκριση της διανομής μερίσματος και η Aegean με 12,4%.

Από τις 4 τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έχει αυξηθεί από την αρχή του χρόνου κατά 16,1%, η Eurobank καταγράφει άνοδο από την αρχή του χρόνου κατά 13,2%, η ΕΤΕ (10,1%) και η Πειραιώς (9,3%).

Μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, οι αναλυτές περιμένουν ότι σε περίπτωση διόρθωσης ο Γεν. Δείκτης έχει πρώτη στήριξη στις 920-930 μονάδες ενώ σε περίπτωση ανόδου στις επόμενες 5 συνεδριάσεις ο Γεν. Δείκτης μπορεί να βρεθεί στις παρυφές των 1.000 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα διαμορφωθεί την Δευτέρα και την Τρίτη και θα εξαρτηθεί και από τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ