Νέα
  • ΓΔ: 891.1 +0.42%
  • Τζίρος: 50,07 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στις 940 μονάδες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης με πτωτικές τάσεις

H έκφραση «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» αποκτά κυριολεκτική σημασία αυτές τις ημέρες καθώς η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της από τον κίνδυνο μίας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ (ΗΠΑ)- Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία 20 χρόνια, η Ευρώπη δεν έζησε τον κίνδυνο σύγκρουσης των υπερδυνάμεων στο εδαφός της. Η συνάντηση των άμεσα εμπλεκόμενων στο Παρίσι, για διαπραγματεύσεις τελευταίας στιγμής ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την εκτόνωση της κρίσης.

Ταυτόχρονα η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγου ανόδου του φυσικού αερίου (λόγω του ουκρανικού ζητήματος) πυροδοτεί και την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού με επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα χρηματιστήρια.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν έντονα αρνητική για τις αμερικανικές αγορές (η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο 2020) αλλά και για τις ευρωπαϊκές (τουλάχιστον η συνεδρίαση της Παρασκευής). Το γεγονός ότι αμερικανικές μετοχές και ευρωπαϊκές μετοχές και δείκτες βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά διευκολύνει τις ρευστοποιήσεις.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με οριακές (-0,75%) εβδομαδιαίες απώλειες για τον Γεν. Δείκτη. Ίσως ο περιορισμός των απωλειών οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είχε καταγράψει τόσο μεγάλη άνοδο.

Kαθολική υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

H σημερινή συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από την εκκίνηση των ευρωπαϊκών αγορών που θα φανεί πόσο είναι επηρεασμένες από τις γεωπολιτικές εξελίξεις , τις προσδοκίες για αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Αμερική (η FED θα έχει ανακοινώσεις την Τετάρτη και πιθανότατα θα ακολουθήσει η ΕΚΤ την Πέμπτη) και τις επιχειρηματικές κινήσεις ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Ιανουάριος πιθανότατα να είναι θετικός για μία
ακόμη χρονιά. Επίσης η επιχειρηματικότητα συνεχίζεται γεγονός που αποτελεί κίνητρο για επιλεκτικές τοποθετήσεις, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δραματική επιδείνωση στην γεωπολιτική σκηνή και δεν αλλάξουν στάση οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε θετικά μεν την προηγούμενη εβδομάδα (1,65% εβδομαδιαία μεταβολή) αλλά την Παρασκευή έδωσαν εικόνα περαιτέρω διόρθωσης. Πολύ καλή εβδομαδιαία εικόνα είχαν και ορισμένα μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, η Jumbo ενώ μεταβλητότητα είχαν οι ενεργειακές μετοχές (ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΠΕ) μετά την άνοδο προ 2 εβδομάδων.

H σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να ισορροπήσει πέριξ των 940 μονάδων ή εάν κινηθεί πτωτικά θα βρει στήριξη πέριξ των 925 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η άνοδος προς τα υψηλά 7 ετών στις 958 μονάδες. Εάν κινηθεί ανοδικά ουσιαστικά περιμένουμε να συντηρήσει τα επίπεδα λίγο παραπάνω απ' αυτά που υπάρχουν σήμερα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ