Νέα
  • ΓΔ: 787.76 -0.30%
  • Τζίρος: 29,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εχασε τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Intime

Εξαιρετικά αδύναμη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όχι μόνο δεν κατάφερε να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές αγορές και την άνοδό τους, αλλά υποχώρησε εκ νέου κάτω από τις 800 μονάδες κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας στις 794,03 μονάδες με υποχώρηση (-1,02%). Το περίεργο της συνεδρίασης ήταν ότι η πτώση ξεκίνησε μετά τις 14.00 ενώ μέχρι εκείνη την ώρα ο Γενικός Δείκτης είχε αγγίξει τις 805 μονάδες.

Στο εξωτερικό, οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές ποντάρουν πλέον στο νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ και κινούνται ανοδικά.

Ελλειψη επενδυτικού ορίζοντα και φόβοι για μεγάλη υποχώρηση ΑΕΠ στο α' τρίμηνο

Αντίθετα στο ελληνικό χρηματιστήριο, η έλλειψη σαφούς ορίζοντα και στόχων για την ελληνική οικονομία επηρεάζει την πορεία του Γενικού Δείκτη. Οι μετοχές έχουν προεξοφλήσει εξελίξεις και περιμένουν την υλοποίησή τους. Τα νεότερα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία δείχνουν ότι και ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας με πολλά οικονομικά προβλήματα και επιχειρηματικές εξελίξεις με, μάλλον, μη επιθυμητή πορεία. Oι φήμες για υποχώρηση ΑΕΠ κατά 10% το πρώτο τρίμηνο  επηρεάζουν έντονα το ελληνικό χρηματιστήριο. Πολλοί παράγοντες αποδίδουν σ' αυτά τα νούμερα και την παρατεταμένη χρηματιστηριακή αδυναμία. 

Για μία ακόμη συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν (παρά τη χθεσινή αντίδραση) καθώς τα προβλήματα που διαφαινονται με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαιωνίζονται.  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι τραπεζικές μετοχές , μετά το ράλι Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, δεν έχουν καταφέρει να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 794,03  μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό) με υποχώρηση -1,02%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,91 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 34 έκλεισαν ανοδικά και οι 76 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (-3,31%), Πρώτων Υλών (-2,3%), Τραπεζών (-1,98%) και την μεγαλύτερη άνοδο οι κλάδοι Υγείας (2,21%), Τροφίμων - Ποτών (0,67%). 

Εν αναμονή λοιπόν της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας προκειμένου να διαφανούν οι βραχυπρόθεσμές τάσεις.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ