Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «καθαρή» Alpha Bank και τα μερίσματα της ΤτΕ και του ΟΠΑΠ

Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλη πτώση χθες στα συμβόλαια εμπορευμάτων Mαΐου και όχι μόνο του πετρελαίου (WTI, Brent). Πτώση είχαν και τα βιομηχανικά μέταλλα, τα πολύτιμα μέταλλα, τα ζωικά προϊόντα και τα φυτικά προϊόντα.

Τα τελευταία σχετίζονται άμεσα με τον πόλεμο, αφού τόσο το σιτάρι όσο και το καλαμπόκι είναι βασικά προϊόντα της Ουκρανίας.

Τώρα εάν η υποχώρηση των εμπορευμάτων οφείλεται σε ελπίδες (φρούδες) για διακοπή των εχθροπραξιών όταν ο ρωσικός στρατός πιέζει το Κίεβο ή σε κερδοσκοπικές στρατηγικές, αυτό θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις

Αμερικανικές αγορές: Πτωτικό γύρισμα στο τέλος των συνεδριάσεων

Ξεκίνησαν θετικά (άνοδο 1,2% στον Dow Jones κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης) αλλά προς το τέλος πέρασαν όλες σε αρνητική μεταβολή.

Γενικά οι αγορές προσπαθούν να βρουν λόγο ανόδου το τελευταίο διάστημα, αφού το σενάριο διακοπής του πολέμου δεν φαίνεται ορατό.

Πάντως, οι Αμερικανοί κοιτούν πλέον εκτός από την τιμή του πετρελαίου (WTI) και την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ, αφού βρισκόμαστε σε σημείο καμπής των συναλλαγματικών συσχετισμών.

Το πτωτικό «γύρισμα» των αμερικανικών δεικτών θα επηρεάσει πρώτα τις ασιατικές αγορές και σήμερα τις ευρωπαϊκές.

Ευρωπαϊκές αγορές: Καθρέπτης της ουκρανικής κρίσης ο DAX

Ο γερμανικός DAX επέστρεψε πάνω από τις 14.000 μονάδες και αυτό είναι μία θετική ένδειξη για τις ευρωπαϊκές αγορές, αφού ως γνωστόν ο DAX απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Βλέποντας τον DAX, οι Ευρωπαίοι παίρνουν μηνύματα και για τη συνέχιση των οικονομικών αντιποίνων στη Ρωσία. Χθες ήταν μια καλή συνεδρίαση, αλλά δεν ξέρουμε εάν θα παραμείνει σήμερα πάνω από τις 14.000 μονάδες εάν έρθουν ρευστοποιήσεις.

Μια δεύτερη αγορά που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι η γαλλική (CAC), αφού είναι η 2η μεγαλύτερη στην ΕΕ, επηρεάζεται από την Ουκρανία και τα αντίποινα στη Ρωσία, και έχει εκλογές τον Απρίλιο.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 840-845 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, αφού σταδιακά βγήκαν πωλητές και σε τράπεζες και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips (OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος).

Τελικά έκλεισε στις 830 μονάδες (χαμηλό ημέρας), θετικά μεν, αδύναμα δε. Για να δούμε σήμερα εάν καταφέρει να κρατήσει τη στήριξη των 825 μονάδων ή θα συνεχίσει ανοδικά προς τις 840 μονάδες.

Το άλλο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι χαμηλές συναλλαγές. Δείγμα αδυναμίας ή στάση αναμονής; Πιστεύουμε το δεύτερο.

Alpha Bank

Η μετοχή της ημέρας, αφού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. Πρωτοπόρησε, αφού αποφάσισε να μην κρύψει τις υποαξίες «κάτω από το χαλί» της μείωσης ιδίων κεφαλαίων, αλλά να τις βγάλει στα τελικά αποτελέσματα.

Ετσι πλέον θα μπορεί κάποιος να βλέπει «καθαρή εικόνα» της τράπεζας. Οι εγχώριες καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 41,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Η Alpha Bank καταγράφει επιταχυνόμενη πρόοδο ως προς τη μείωση του κόστους, έχοντας επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που είχαν τεθεί για το 2021, με Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων στο 5% και Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σε 330 εκατ. ευρώ.

Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

ΟΤΕ

Παραμένει ισχυρός ως μετοχή, παρά τη χθεσινή πτώση του κατά 1,12%. Αυξάνει μερίδια αγοράς και δημιουργεί νέες αγορές και τάσεις.

Ωστόσο, πολλοί θα ήθελαν εκτός από τη χρηματιστηριακή υπεραξία να έχει και καλές υπηρεσίες (ιδιαίτερα οι τεχνικές του, που τις δουλεύουν οι υπεργολάβοι). Ας προσέξει λίγο σ' αυτό το σημείο.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Aύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η ΕΛΧΑ (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και μαθαίνουμε ότι θα είναι καλά έως πολύ καλά.

Αυτό που θα θέλουν να μάθουν οι αναλυτές είναι πόσο επηρεάζεται ο όμιλος από την άνοδο των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων που είδαμε τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου.

Τράπεζα της Ελλάδος

Μία ιδιαίτερη μετοχή αυτή της ΤτΕ, που ενδείκνυται και για συντηρητικούς επενδυτές και ως καταφύγιο σε δύσκολους καιρούς. Μοιράζει και καλό μέρισμα.

Για την περσινή χρήση θα μοιράσει 0,67 ευρώ / μετοχή, διαμορφώνοντας μερισματική απόδοση περίπου 4,5%. Δεν τη λες άσχημη.

Η εξαγγελία στις αρχές Απριλίου της γενικής συνέλευσης για τη διανομή μερίσματος αύξησε τη μετοχή κατά 3,3%. Σήμερα έχει μια σημαντική εκδήλωση και για Fintech στις τράπεζες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τραπεζική του 21ου αιώνα.

ΟΛΠ

Τα υψηλότερα κέρδη του ΟΛΠ από την ίδρυσή του ανακοίνωσε ο οργανισμός, σύμφωνα με τη διοίκησή του. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 36,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 39,4% σε σχέση με τα 26,4 εκατ. της χρήσης του 2020. Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανήλθε σε 0,63 ευρώ, αυξημένο κατά 57,5% σε σχέση με τα 0,4 ευρώ του 2020.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο Προβλήτας I στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων παρουσίασε αύξηση 13,9% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, το Car Terminal σημείωσε αύξηση 40,6% στη διακίνηση οχημάτων, ο τομέας της κρουαζιέρας πέτυχε σημαντική ανάκαμψη με συνολικό αριθμό 379 κρουαζιερόπλοια και ο αριθμός των δεξαμενιζόμενων πλοίων στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής παρουσίασε αύξηση 16,5%.

ΟΠΑΠ

Για υψηλότερο μέρισμα απ' ό,τι αναμένονταν προϊδεάζει η Eurobank Equities για τον ΟΠΑΠ με πρόσφατη έκθεση. Να σημειώσουμε ότι ο Καγκελάριος σας είχε ενημερώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι υπήρχαν αυξημένες προσδοκίες ξένων μετόχων για καλύτερο μέρισμα.

Η Eurobank Εquities διατηρεί τιμή-στόχο στα 14,7 ευρώ και σύσταση buy. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι, με τις τάσεις του Q4 του 2021 να μην εμφανίζουν μεγάλες διαφορές με αυτές του Q3, οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στο μέρισμα.

Δεδομένης της εκτίμησης για πολύ ισχυρές ταμειακές ροές στο τρίμηνο (αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει μέρισμα της τάξεως των 0,95-1 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό θα οδηγήσει το συνολικό μέρισμα του 2021 στο 1,05-1,10 ευρώ, δεδομένου ότι έχει διανεμηθεί ήδη ενδιάμεσο μέρισμα 0,10 ευρώ.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα έτους, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο OΠΑΠ θα εμφανίσει ακαθάριστα έσοδα (GGR) 1,5 δισ. ευρώ, 5% χαμηλότερα από το 2019. Στο μέτωπο της κερδοφορίας, βλέπει EBITDA 171 εκατ. ευρώ το Q4, με τα συνολικά λειτουργικά κέρδη στο έτος να διαμορφώνονται στα 551 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα Q4 στις 22 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Παρ' όλα αυτά όμως, η μετοχή υποχώρησε χθες.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ