Νέα
  • ΓΔ: 790.5 +1.37%
  • Τζίρος: 3,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: O «κύκλος του -23%» στις ΗΠΑ και η ανομοιογενής κίνηση του ΧΑ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η «φούσκα» των τεχνολογικών μετοχών έχει αρχίσει ήδη να σπάει και πλέον ο Nasdaq μετά και τη χθεσινή πτώση (-4% περίπου) βρίσκεται πέριξ των 12.000 μονάδων, έχοντας απωλέσει περίπου 20% από τα ιστορικά υψηλά του.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι εάν ολοκληρωθεί «ο κύκλος του -23%», θα αρχίσουν να εμφανίζονται αγοραστές. Το ίδιο ισχύει και στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και στον S&P 500.

Aνεξάρτητα πάντως από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις, η Αμερική πιθανότατα μπαίνει στο β' τρίμηνο σε φάση στασιμοπληθωρισμού και ενδεχομένως, εάν συνεχιστεί η κατάσταση, σε ύφεση μέσα στο 2022.

Ευρωπαϊκές αγορές: Διορθώσεις από τα ιστορικά υψηλά τους

Ό,τι γράψαμε για τις αμερικανικές αγορές, ισχύει ακόμη περισσότερο για τις ευρωπαϊκές αγορές. Όταν οι περισσότερες κινούνταν σε ιστορικά υψηλά, ακόμη και εν μέσω πολέμου, τέτοιες μεγάλες διορθώσεις γίνονται πιθανότερες όταν «σκάει το μπαλόνι».

Οι δείκτες έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, όταν δηλαδή ξεκίνησε το relief rally από τα χαμηλά των lockdown της πανδημίας.

Πάντως, η οικονομική ανάπτυξη στα ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και τη Βρετανία κατά το α' τρίμηνο 2022 είναι πολύ χαμηλότερη απ' ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και δεν είδαμε ακόμη το β' τρίμηνο που θα εμπεριέχει την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Συνεχίστηκε η διόρθωση για 6η σερί συνεδρίαση

Μαζί με τα ευρωπαϊκά -που διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους- διορθώνει και το «καχεκτικό» Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η στήριξη βρίσκεται στις 850-860 μονάδες, αλλά πιθανότατα σήμερα να δούμε και τον Γενικό Δείκτη σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (προς τις 820 μονάδες) εάν συνεχιστεί η διόρθωση.

Για μετοχικές επιλογές, φαίνεται ότι προς το παρόν οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν περαιτέρω πιθανότητες διόρθωσης, άρα συστήνουν αναμονή -«εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο».

Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι ο Γενικός Δείκτης δεν κινείται ομοιογενώς. Υπάρχουν μετοχές από την υψηλή, τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση που θα ξεχωρίσουν ανεξαρτήτως συνθηκών.

Πάντως μετά το 9,2% πληθωρισμό τον Απρίλιο, είναι πιθανόν τον Μάιο να δούμε διψήφιο πληθωρισμό στην Ελλάδα και στα περισσότερα κράτη-μέλη. Αυτά προεξοφλούν οι αγορές.

Motor Oil

Μετά την κίνηση με την Ελλάκτωρ (με ιδιαίτερη έμφαση στις ενεργειακές και περιβαλλοντικές θυγατρικές), η Motor Oil προχώρησε σε μία νέα συμφωνία.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Μotor Oil υπέγραψαν Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της «Dioriga Gas», καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της «Dioriga Gas».

Ελλάκτωρ

Συνεχίζει την άνοδο η μετοχή προκειμένου να φτάσει προς τα 1,75 ευρώ και να κλείσει το discount με την τιμή προσφοράς. Ωστόσο σήμερα βγήκαν και αρκετοί πωλητές, με την προσφορά τίτλων να απορροφάται αμέσως.

Επίσης, πολλοί μέτοχοι βρίσκουν πολλή αξία (value) στην τοποθέτηση της Motor Oil στον όμιλο και μάλλον δεν θα αποδεχθούν την πρόταση. Τώρα αυτό θα φανεί όταν βγουν και οι ημερομηνίες.

Τράπεζες

Ανοικτά μιλούν πλέον για «κοκκίνισμα» νέων δανείων οι ελληνικές τράπεζες. Το ζητούμενο είναι να τύχουν σωστής διαχείρισης, χωρίς να επηρεαστεί η πορεία προς τη μείωση των NPLs.

Αλήθεια, αυτοί οι ξένοι οίκοι που έδιναν υψηλές τιμές-στόχους προ εβδομάδων πού είναι τώρα; Δεν έβλεπαν τι έρχεται;

Στο επόμενο διάστημα θα δούμε και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από τα ελληνικά ομόλογα. Τα αγόρασαν με κουπόνια 0,6% και τώρα βρίσκονται πάνω από το 3,5% τα 10ετή ελληνικά.

ΑΔΜΗΕ

Ενα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, από κοινού με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Damco Energy Χρήστο Κοπελούζο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cenergy Holdings και Hellenic Cables Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.

Coca Cola HBC

Περιμένουμε να βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον όμιλο σχετικά με φορολογικά πρόστιμα που διαβάσαμε σε οικονομικό site. Πιο συγκεκριμένα, η Coca-Cola Holdings BV έχασε τη φορολογική μάχη της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καλείται να καταβάλλει περίπου 2,6 εκατ. ευρώ για διαφορές φόρων, πρόσθετων φόρων και προστίμων, παρελθόντων ετών (2008, 2009 κ.λπ.), λόγω ανακριβών δηλώσεων (πλέον των προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ.).

Εάν ισχύει η νομική πλευρά του θέματος, τότε είναι ένα ουσιαστικό πλήγμα.

Πάντως, το πρόβλημα με το μη σωστό transfer pricing το έχουν οι περισσότεροι όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο όμιλος περιμένει αυξημένα έσοδα από την ανάκαμψη του τουρισμού.

Παπουτσάνης

Βελτίωση μεγεθών στο α' τρίμηνο παρουσίασε η Παπουτσάνης. Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε έχουν ως εξής:

  • Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι 0,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 46%.
  • Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 40%.
  • Ισχυρότατη αύξηση κατά 83% στις εξαγωγές, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που ανήλθαν σε 11,1 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 74% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV για τον Απρίλιο 2022

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Απρίλιο του 2022 έφτασε το 33,72% στις 29/4/2022 από 34,38% στις 31/3/2022. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2022 φτάνοντας το 34,73% από 31,77% τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,65%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ