Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ανακάμπτουν τα Πλαστικά Θράκης - Γιατί κάποιοι «γκρινιάζουν» για την ΕΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Το μεγάλο «ξεφούσκωμα» χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στα αμερικανικά χρηματιστήρια και στους δείκτες με μετοχές τεχνολογίας. Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 υποχωρούσαν πάνω από 3% και έσπαγαν όλες τις στηρίξεις που είχαν δοθεί το προηγούμενο διάστημα.

Οι λόγοι της πτώσης; Οι γνωστοί: Πληθωριστικές πιέσεις, αδυναμίες στα logistics και εύρεσης microchips, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία κ.λπ.

Επί της ουσίας, οι μεγάλοι παίκτες τεχνολογίας εξορθολογίζονται και φεύγουν προσωρινά από τον κλάδο προκειμένου να ξαναμπούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οταν γράφαμε για τις υπερβολές των τεχνολογικών μετοχών (προεξοφλούσαν κέρδη δεκαετιών), κάποιοι διαφωνούσαν...

Eυρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές που έκλεισαν γύρω στις 7 χθες το απόγευμα βρήκαν μπροστά τους την αμερικανική πτώση και επηρεάστηκαν.

Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών έκλεισαν με σημαντικές υποχωρήσεις τόσο για τις βιομηχανικές μετοχές όσο και για τις τεχνολογικές. Ο γερμανικός DAX κατάφερε και κράτησε τις 14.000 μονάδες χθες. Θα τα καταφέρει και σήμερα;

Γενικός Δείκτης

Τελικά οι 870 μονάδες του Γενικού Δείκτη είναι ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αφού τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες δεν κατάφερε να τα υπερβεί αν και είχε φτάσει κοντά ενδοσυνεδριακά. Το θέμα όμως δεν είναι τεχνικό αλλά ουσιαστικό.

Η ελληνική οικονομία αρκείται στα θετικά λόγια των ξένων επενδυτών, αλλά από τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές ασχολούνται με μεγάλες θέσεις σε αναπτυγμένες αγορές, δεν έχουν κανένα λόγο να ασχοληθούν με μικρές περιφερειακές όπως η ελληνική.

Εδώ ισχύει και η λαϊκή ρήση «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν».

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ)

Την Τρίτη 24 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ΕΛΧΑ. Μαθαίνουμε ότι θα έχει σημαντική (διψήφια) αύξηση σε βασικά μεγέθη.

Γενικότερα, ο όμιλος βρίσκεται σε σωστό κανάλι, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να δούμε πώς έχει επηρεαστεί (ή θα επηρεαστεί) από την άνοδο του πετρελαίου. Την αντισταθμίζει από την άνοδο βασικών μετάλλων.

ΟΠΑΠ

Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο ΟΠΑΠ την 9η Ιουνίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00, στα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στην έδρα της στην Αθήνα και εκεί θα αποφασιστεί η διανομή καθαρών κερδών με επιστροφή κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μερισματική απόδοση της μετοχής με βάση τη σημερινή τιμή είναι πάνω από 10%.

ΟΤΕ

Ξεκίνησε με έντονη υποχώρηση αλλά σταδιακά εκτονώθηκαν οι πιέσεις και έκλεισε με οριακή υποχώρηση κάτω από τα 17 ευρώ. Πωλητές είναι κυρίως ξένα funds που μειώνουν διακριτικά τις θέσεις τους.

Πάνω στα επίπεδα των 17 ευρώ μάλλον ισορροπεί τεχνικά η μετοχή υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Εάν αλλάξουν τα δεδομένα (επί τα χείρω), η επόμενη στήριξη είναι πέριξ των 14,5-15 ευρώ.

ΕΤΕ

Ξεχωρίζει η μετοχή πάνω από τα 3 ευρώ. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι προσπαθούσε η μετοχή για πάνω από 2 χρόνια να φτάσει στα 3 ευρώ και τώρα κάποιοι γκρινιάζουν που η μετοχή διόρθωσε λίγο κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μαθαίνουμε ότι έχει βελτιώσει το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους, αλλά θα έχει και κέρδη από (κάποιες) επενδύσεις. Ίσως όχι από ομόλογα πάντως.

Το bancassurance (τραπεζοασφάλειες) με την Εθνική Ασφαλιστική, που τώρα ανήκει στο CVC, θα συνεχιστεί και φαίνεται ότι θα αποδώσει.

Eurolife

Παραμένει κάτω από το 1 ευρώ η μετοχή, αλλά «το έχει το ύψος» που λέμε στον αθλητισμό. Τις συνθήκες περιμένει για να επιστρέψει πάνω από το 1 ευρώ.

Πάντως θεωρείται από τους ξένους ότι θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα μοιράσει μέρισμα το 2023. Ίδωμεν...

Alpha Bank

Εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν τα στελέχη της Alpha Bank με στόχο αφενός να αυξήσουν τα μερίδια στο retail banking και αφετέρου να εμψυχώσουν τους υπαλλήλους για να κυνηγήσουν υψηλότερους στόχους.

Ο όμιλος ουσιαστικά έχει μεγάλα μερίδια και στον κλάδο του τουρισμού και τώρα προσβλέπει και στις ασφάλειες (μετά την εξαγορά της AXA από την Generali και τη συμφωνία της τελευταίας για bancassurance με την Alpha Bank).

Πλαστικά Θράκης

Μετά τη βίαιη διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή ανακάμπτει. Οι βιαστικοί πήραν τα κέρδη τους και οι υπομονετικοί περιμένουν περαιτέρω ανάκαμψη της εταιρείας.

Ωστόσο, και εδώ περιμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις και του ενεργειακού κόστους και των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Frigoglass

Το πιο γνωστό «penny stock» του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στα 0,09 ευρώ μετά από άνοδο 10% χθες.

Οι χρηματιστές την προτείνουν σ όσους θέλουν να νιώσουν λίγη χρηματιστηριακή αδρεναλίνη (όπως ο Λεονάρντο ντι Κάπριο), αφού όμως περιμένετε τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ίσως και του β’ τριμήνου, για να δείτε τις οικονομικές παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Cenergy: Οικολογικές ευαισθησίες

Oι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του κλάδου καλωδίων της, Hellenic Cables, έχουν λάβει επίσημη έγκριση από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

Η SBTi επικύρωσε ότι και οι δύο στόχοι είναι σύμφωνοι με τα πιο πρόσφατα κριτήρια και το πρότυπο Net-Zero.

Επιπλέον, οι στόχοι της Hellenic Cables για τα πεδία εφαρμογής 1 και 2 ευθυγραμμίζονται με την προσπάθεια για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5º C.

Eurobank / 7 ημέρες Οικονομία

Στην τελευταία της οικονομική ανάλυση (7ημέρες οικονομία), αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η ετήσια μεταβολή του ΕνΔΤΚ το 2022 εκτιμάται στο 6,3% από 3,1% προηγουμένως και το 2023 στο 1,9% από 1,1% προηγουμένως.

Συνεπώς, η προβλεπόμενη σωρευτική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2022 & 2023 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες και η σωρευτική άνοδος του γενικού επιπέδου των τιμών προς τα πάνω κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ