Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι «οπαδοί» του ΟΤΕ και το «βιομηχανικό διαμάντι» του ΧΑ

Πηγή: Eurokinissi

Προσπάθειες «ανάταξης» δυνάμεων είχαν, χωρίς επιτυχία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες μετά το sell off της Τετάρτης.

Οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πέριξ των στηρίξεών τους, δείγμα ότι σταδιακά εμφανίζονται αγοραστές στα χαμηλά.

Για κάποιους βέβαια τα χαμηλά είναι ακόμη χαμηλότερα για να αγοράσουν, αλλά το θέμα δεν είναι τι θέλουν οι κερδοσκόποι αλλά το τι τους δίνουν οι αγορές.

Για το γεγονός ότι οι αγορές πλέον δεν σκέφτονται τον στασιμοπληθωρισμό, αλλά την ύφεση, σας είχε προειδοποιήσει παλαιότερα ο Καγκελάριος.

Ευρωπαϊκές αγορές: Ελκυστικά επίπεδα σε πολλαπλασιαστές κερδών

Μετά τη μικρή υποχώρηση των αμερικανικών αγορών χθες, σήμερα ίσως υπάρξει ευκαιρία για μια αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών. Ναι, οι συνθήκες δεν είναι καλές, αλλά πάντα θα υπάρχουν καλές εταιρείες που θα αξίζουν μία ματιά παραπάνω και την ανταπόδοση των επενδυτικών προσδοκιών.

Οι πολλαπλασιαστές κερδών (p/e) των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών έχουν μειωθεί σημαντικά και κάτω από το 20, και ίσως αξίζουν μια ματιά κάποιες μετοχές από κάθε αγορά.

Warren Buffet: Ευκαιρίες στην πτώση βρίσκει η Berckshire

Στις δύσκολες συνθήκες είναι καλό ο καθημερινός επενδυτής να κοιτάζει τι κάνουν οι «μεγάλοι παίκτες» των χρηματιστηριακών αγορών. Όπως γράφουν οι Financial Times, η Berkshire Hathaway αγόρασε μετοχές αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Citigroup το πρώτο τρίμηνο, αποκτώντας μερίδιο περίπου 2,8%.

Η επένδυση έγινε καθώς η Berkshire πούλησε το υπόλοιπο της θέσης της στη Wells Fargo, μια άλλη τράπεζα που ήταν σημαντική τοποθέτηση στο χαρτοφυλάκιο του Buffett για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο 90χρονος Warren Buffett, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire, παρακολούθησε από απόσταση την πτώση των αγορών και στη συνέχεια το ράλι που ακολούθησε την πανδημία. Όμως, στις αρχές του τρέχοντος έτους έριξε 51,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά καθώς οι μετοχές υποχώρησαν ενόψει των κινήσεων της Fed.

Η Berkshire έκλεισε το 2021 με μια τεράστια ποσότητα μετρητών, 146,7 δισ. δολάρια -τα οποία θα χρησιμοποιήσει για αγορές μετοχών που έχουν πιεστεί. Η Citigroup έχει υποχωρήσει περισσότερο από 21% φέτος, μεγαλύτερες απώλειες από τον μέσο όρο του χρηματοοικονομικού τομέα στον δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχωρεί κατά 16%.

Γενικός Δείκτης

Αν δούμε τι έγινε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, δεν θα πρέπει να είμαστε δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε (λόγω ΟΤΕ κυρίως) να παραμείνει πάνω από τη στήριξη των 850 μονάδων και θα δώσει σήμερα τη μάχη της επιστροφής προς τις 860 μονάδες.

Αλλά πλέον το τι θα κάνει ο Γενικός Δείκτης έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα (και όσοι επενδύουν στα Προθεσμιακά Συμβόλαια και σε ETFs).

Οι περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι επαγγελματίες επενδυτές επιλέγουν μετοχές.

ΟΤΕ

«Αυτή η μετοχή δεν έχει επενδυτές. Οπαδούς έχει», έλεγε χθες γνωστός Ελληνας χρηματιστής βλέποντας την αντίδραση (5,3%) της μετοχής του ΟΤΕ.

Η μοναχική ανοδική του πορεία έφερε τη μετοχή κοντά στα 18 ευρώ (ξανά). Το αξιοσημείωτο είναι ότι ανέβηκε και με μεγάλη αξία συναλλαγών (13,5 εκατ. ευρώ). Oι λόγοι ανόδου, πέρα από την αγορά ιδίων, ίσως είναι μερικά συμβόλαια επαναγοράς πακέτων μετοχών που είχαν συναφθεί προ μηνών.

Επίσης ίσως επαναγοράζει και η Deutsche Telekom μετοχές, αν και νομίζω ότι έχει ξεπεράσει το 50%.

Cenergy: Το «βιομηχανικό διαμάντι» της χρηματιστηριακής αγοράς

Για τη Cenergy σας είχαμε προϊδεάσει ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στο α' τρίμηνο. Τα είδαμε χθες βράδυ και εντυπωσιαστήκαμε.

Ισχυρά ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ύψους 12,3 εκατ. ευρώ, έναντι 4,9 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2021.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, 31% υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (α' τρίμηνο 2021: 228 εκατ. ευρώ).

Σταθερό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 1 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2022, με σημαντικές αναθέσεις έργων σε σωλήνες χάλυβα ανά τον κόσμο.

Βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία και σταθερά περιθώρια κέρδους: Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 22,6 εκατ. ευρώ, 25% αυξημένο σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στον τομέα των καλωδίων.

Το EBITDA έφτασε τα 25,8 εκατ. ευρώ, 39% πάνω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (α΄ τρίμηνο 2021: 18,6 εκατ. ευρώ) επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της Cenergy Holdings σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και δύσκολο περιβάλλον.

Πολύ καλή κίνηση για τη μετοχή και με αυξημένους όγκους. Το «βιομηχανικό διαμάντι» του χρηματιστηρίου.

ΕΛΠΕ: Μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου;

Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ προσκαλεί τους κ. μετόχους να μετάσχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την 9η Ιουνίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00.

Θα γίνει διαδικτυακά και ανάμεσα στα θέματα θα συζητηθεί και η διανομή μερίσματος ή η επιστροφή κεφαλαίου.

ΟΠΑΠ

Το μέρισμα γίνεται πολύ ελκυστικό στα παρόντα επίπεδα και οι ξένοι δεν το έχουν ξεχάσει. Γι' αυτό βγαίνουν αρκετοί αγοραστές ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες. Αλλά εκτός από το χρηματιστήριο και τις υπεραξίες υπάρχει και η ανθρωπιστική δράση του Οργανισμού.

Ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την ανακαίνιση των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».

Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση στη δημόσια υγεία, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν 30 έργα ανακαίνισης, συνολικής επιφάνειας 14.960 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται 23 νοσηλευτικές μονάδες διεθνών προδιαγραφών και δυναμικότητας 564 κλινών.

Trastor: Μικρό μέρισμα αλλά... μέρισμα

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού 0,02 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του οικονομικού έτους 2021.

Η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων (record date), η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα και η ημερομηνία έναρξης καταβολής του, καθώς και η πληρώτρια τράπεζα θα γνωστοποιηθούν στο επενδυτικό κοινό ευθύς μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2022.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ