Νέα
  • ΓΔ: 794.9 -1.34%
  • Τζίρος: 21,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αδύναμη συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο - Στις 859,79 μονάδες ο Γ. Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η 14η αξιολόγηση από την Ευρωπαική Επιτροπή είχε θετικό χαρακτήρα μεν αλλά δεν αρκούσε για να δώσει έντονη άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ουσιαστικά επαναλάμβανε (επισήμως) αυτά που οι επενδυτές γνώριζαν και είχαν προεξοφλήσει στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές του χρόνου. Επίσης, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των ευρωπαικών αγορών αλλά ούτε το βοήθησε το ανοδικό ξεκίνημα των αμερικανικών δεικτών.

Oι αμερικανικές αγορές αντιδρούν ανοδικά μετά από πτώση 7 εβδομάδων, ενώ οι ευρωπαικές αγορές αντέδρασαν μετά από τα θετικά στοιχεία που παρουσίασε ο γερμανικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (IFO).

Οριακή υποχώρηση του Γεν. Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 859,79 μονάδες με οριακή μεταβολή (-0,03%). Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι η οριακή μεταβολή αλλά το έντονα αρνητικό μετοχικό ισοζύγιο (κερδισμένες / χαμένες) και η αδυναμία αντίδρασης σε μία μάλλον ευνοική χρηματιστηριακή συγκυρία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να 'φλερτάρει' τις 870 μονάδες, αλλά σταδιακά την θέση των αγοραστών πήραν πωλητές σε αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (κυρίως τράπεζες) με αποτέλεσμα ο Γεν. Δείκτη να κλείσει στα χαμηλά ημέρας.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,08%) με αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά (-0,25%).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η άνοδος των Τέρνα Ενεργειακή, Titan International , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ, Eurobank, ΟΤΕ, Mυτιληναίος και Motor Oil.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Κατασκευές-Υλικά (1,07%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,44%), οι βιομηχανικές (0,25%), οι Πετρελαιακές (διυλιστήρια) 0,23%, οι Πρώτες Ύλες (0,21%). Στους πτωτικούς κλάδους, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι δείκτες Υγείας (-1,72%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,42%), Τρόφιμα-Ποτά (-1,33%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,87%).

Με πυξίδα το συνέδριο του DAVOS

Ουσιαστικά η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την γενικότερη αδυναμία χρηματιστηριακής αντίδρασης προς τις 870 μονάδες που μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες υπέρβασης μοιάζουν 'απόρθητο κάστρο'. Η συνέχεια της εβδομάδας θα δείξει εάν και κατά πόσον θα υπάρξει συνέχεια της ανόδου στις ξένες αγορές και εάν θα καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τα χαμηλά των 850-860 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εκτός από τις διεθνείς εξελίξεις σε γεωπολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα, υπάρχει το μεγάλο συνέδριο του DAVOS στο οποίο ανταλλάσονται απόψεις και γνώμες για τις τάσεις σ' αυτούς τους τρείς τομείς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ