Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Xρηματιστήριο: Δυναμική συνεδρίαση με άνοδο στις 887,32 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Ιδιαίτερα καλό ήταν το κλίμα στις αμερικανικές αγορές, με τους 3 μεγαλύτερους δείκτες να επιστρέφουν σε υψηλότερα επίπεδα κοντά στις στηρίξεις τους.

Για το θετικό κλίμα στα αμερικανικά χρηματιστήρια (αποδίδεται σε κινήσεις της FED σχετικά με τον πληθωρισμό) είχαν προϊδεάσει τα ευρωπαϊκά, τα οποία έκλεισαν τα περισσότερα με σημαντική άνοδο έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεών τους.

Eνδεικτικά ο γερμανικός DAX έφτασε στις 14.200 μονάδες, ο γαλλικός CAC στις 6.400 μονάδες και οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές είχαν ανόδους πάνω από 1% στους δείκτες τους. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ τα προβλήματα παραμένουν (ενδεχομένως να αυξάνονται κιόλας), οι αγορές ποντάρουν στις καλύτερες αποδόσεις των μετοχών σε σχέση με τις περισσότερες άλλες επενδύσεις.

Ετσι όταν οι δείκτες και οι μετοχές υποχωρούν, υπάρχουν αγοραστές (buying the dip) που σπεύδουν να τοποθετηθούν ή να επανατοποθετηθούν.

Επιστροφή προς τις 890 μονάδες

Το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές καρπώθηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο κατά την σημερινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας στις 887,32 μονάδες με άνοδο 1,6%.

Μια εξέλιξη αρκετά αισιόδοξη που έφερε το Γενικό Δείκτη κοντά στις προηγούμενες στηρίξεις των 890 μονάδων.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν θετικό με 75 ανοδικές μετοχές και 23 καθοδικές.

Την σημερινή άνοδο τροφοδοτούν οι τραπεζικές μετοχές και τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022 που ανακοινώνουν. Μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Eurobank, ήταν η σειρά της Alpha Bank να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου (μετά τη λήξη της συνεδρίασης), όμως είχαν προεξοφληθεί θετικά και ανατροφοδότησαν το αγοραστικό κλίμα.

Αγορές blue chips

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,82% με αγοραστικές τάσεις στην πλειονότητα από τις 25 μετοχές. Ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,9%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι τραπεζικές μετοχές (3,06%), οι κατασκευές-υλικά (2,5%), προσωπικά-οικιακά προϊόντα (2,16%). Πτωτικά (οριακά) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης του εμπορίου (-0,07%).

Oι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (και κάποιες με αρκετά πακέτα) ήταν οι Alpha Bank, ETE, Mυτιληναίος, Eurobank, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει εάν ο Γενικός Δείκτης και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν ανοδικά ή θα υπάρξει κάποια διόρθωση.

Γενικότερα η εκτίμηση είναι ότι το κλίμα βραχυπρόθεσμων ανοδικών κινήσεων και μετέπειτα διορθώσεων θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας σε ότι αφορά τα θέματα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ