Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 1,43% - Πάνω από 9% οι απώλειες του εξαμήνου

Πηγή: Eurokinissi

Μεταξύ της «Σκύλλας» του υψηλού πληθωρισμού και της «Χάρυβδης» της χαμηλής ανάπτυξης βρίσκονται οι οικονομίες σε Ευρώπη και Αμερική. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται πλήρως στις χρηματιστηριακές αγορές που έκλεισαν το α' εξάμηνο με σημαντική πτώση.

Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX μετά την διαφαινόμενη μεγάλη σημερινή υποχώρηση (στις 12.630 μονάδες ήταν στις 17.30 με πτώση 2,8%) καταγράφει υποχώρηση πάνω από 21% στο α' εξάμηνο 2022 (σε σχέση με την αρχή του χρόνου), ενώ για το Γενικό Δείκτη οι απώλειες του πρώτοy εξαμήνου ήταν 9,3%.

Αντίστοιχες μεγάλες υποχωρήσεις έχουν και οι υπόλοιποι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία).

Μικρότερη πτώση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ

Πτώση, αναμενόμενη, όμως, κατέγραψε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης αλλά συγκριτικά με την χρηματιστηριακή υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές, είχαμε πιο ήπια πτώση.

Πιο συγκεκριμένα, στις ευρωπαϊκές αγορές απ' το πρωί είχαμε έντονες πωλήσεις μετοχών για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σήμερα ολοκληρώνεται το α' εξάμηνο 2022 (το χειρότερο χρηματιστηριακά εξάμηνο εδώ και πολλά χρόνια για τις περισσότερες αγορές της Ευρωζώνης) και παραδοσιακά υπάρχουν ρευστοποιήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει το β' εξάμηνο με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Γαλλία ανακοίνωσε πρώτη το πρωί μεγάλο πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές με σημαντική υποχώρηση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης μετά από μία ήπια συσσώρευση πέριξ των 818 μονάδων στην αρχή της συνεδρίαση, ακολούθησε την έντονη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών και έκλεισε (αναμενόμενα) στις 810,42 μονάδες, με υποχώρηση 1,43%.

Η αξία συναλλαγών ήταν αισθητά πιο αυξημένη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 76 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που ανταλλάχθηκαν οι 43 ήταν ανοδικές και οι 59 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,73% με την μετοχή του ΟΤΕ κυρίως να αντιστέκεται στην πτώση. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,76%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (1,25%), Τηλεπικοινωνιών (0,44%), Κατασκευών-Υλικών (0,4%), Υγείας (0,35%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,58%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-3,48%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,33%).

Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Εάν ο στόχος ήταν να μην υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία συνεδρίαση του α' εξαμήνου, τότε ο στόχος επιτεύχθηκε. Το νέο εξάμηνο ξεκινά αύριο εν μέσω μεγάλων προβλημάτων, αλλά και προσδοκιών για την επίτευξη του περιορισμού του πληθωρισμού και της αύξησης της ανάπτυξης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ