Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Υποτονική αντίδραση - Στο τέλος χάθηκε το θετικό πρόσημο

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Εντονα ανοδικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά από την βίαια διόρθωση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ανοδικά αλλά με οριακούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές, που περιμένουν τους «χρησμούς» από τη FED.

Ουσιαστικά, η σημερινή αντίδραση αποτελεί μία τεχνικής υφής άνοδο από υπερ-πουλημένα επίπεδα μετοχών και δεικτών που έχουν προεξοφλήσει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην ΕΕ επέστρεψαν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε δεικτοβαρείς τίτλους που είχαν πιεστεί αρκετά.

Ο γερμανικός DAX κινείται πέριξ των 12.600 μονάδων και ο γαλλικός CAC προς τα επίπεδα των 5.900 μονάδων. Έντονα ανοδικά κινείται και ο λονδρέζικος FTSE 100 που φαίνεται ότι αντιπαρέρχεται τα πολιτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για την κυβέρνηση Τζόνσον αλλά και τα οικονομικά προβλήματα στο Ην.Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, συνεχίζεται η υποτιμητική του πορεία σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και φαίνεται ότι το 1/1 θα είναι η επόμενη στάση. Η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, ουσιαστικά δείχνει ότι τα κεφάλαια έλκονται από τα αμερικανικά επιτόκια και βλέπουν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο διάστημα.

Ασθενική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η σημερινή αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική ή ενθουσιώδης. Μάλιστα, στα τελευταία λεπτά χάθηκε το θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 779,2 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,06%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,3 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο μετοχών ήταν θετικό με 57 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και οι 41 πτωτικά. Το θετικό ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων αποδίδεται κυρίως στην άνοδο μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,18%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,53%

Στους επιμέρους κλάδους, ανοδικά ξεχώρισαν το Εμπόριο 2,34%, τα Ταξίδια-μεταφορές (1,85%), Βιομηχανικές (1,37%) ενώ είχαμε και τραπεζική αντίδραση (0,86%).

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-2,73%), Υγείας (-1,43%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,15%), Τηλεπικοινωνίες (-0,98%), με τον ΟΤΕ να μην μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην υπέρβαση και να υποχωρεί προς το τέλος της συνεδρίασης.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Eurobank, OTE, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ουσιαστικά η συνεδρίαση βασίστηκε σε ίδιες δυνάμεις συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών από τον δείκτη FTSE Large Cap. Ομως όσο οι εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες παραμένουν ασταθείς, τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο θα παλεύει να κρατήσει ικανοποιητικά επίπεδα δεικτών και τιμών, χωρίς να μπορεί να κάνει την επιστροφή πάνω από τις 800 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ