Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εξωστρέφεια Μυτιληναίου και οι νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Πηγή: Eurokinissi

Για ώρες προσπαθούσαν οι επενδυτές να αποκρυπτογραφήσουν τι σημαίνει η αύξηση στους μισθούς (payrolls) στις ΗΠΑ κατά την παρούσα συγκυρία. Δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό; Είναι ένδειξη ανάπτυξης και αύξησης κατανάλωσης;

Σ' αυτό το θολό τοπίο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες άλλαξαν αρκετές φορές ενδοσυνεδριακή τάση, αλλά γενικότερα ήταν πτωτικοί. Oι αγορές ερμηνεύουν τα δεδομένα κατά το δοκούν πολλές φορές.

Πάντως ο Dow Jones παραμένει σταθερά πάνω από τις 31.000 μονάδες και αυτό είναι μια θετική ένδειξη ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι θα έχουμε «ήπια προσγείωση» στην αμερικανική οικονομία και όχι γκρέμισμα. Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού κερδίζει έδαφος.

Ευρώπη

Στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αλλά και στο λονδρέζικο χρηματιστήριο είχαμε ανοδικές κινήσεις. Ειδικά ο γερμανικός DAX κατέγραψε σημαντική άνοδο και ξεπέρασε τις 13.000 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, εκεί ο FTSE 100 για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με πολιτική κρίση είχε άνοδο και στέκεται πολύ σταθερά πάνω από τις 7.200 μονάδες.

Οταν το χρηματιστήριο ξεπερνά τον ρεαλισμό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αυτή την περίοδο έχουν προεξοφλήσει τις αρνητικές εξελίξεις, έχουν κάνει τις στρατηγικές τους και περιμένουν τα δεδομένα να τους επιβεβαιώσουν ή να τους διαψεύσουν (θετικά ή αρνητικά).

Οπότε, εάν βλέπετε κάπου ανοδική κίνηση, είναι γιατί τα δεδομένα ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Γενικός Δείκτης: Προς τις 820 ή κάτω από τις 780 μονάδες;

Δικαίωση του Καγκελάριου η υπέρβαση των 800 μονάδων στο τέλος της εβδομάδας. Το είχαμε ορίσει ως το θετικό σενάριο. Βεβαίως και οι 802 μονάδες δεν θεωρούνται κάτι πολύ καλό, αλλά ας το εκλάβουμε ως διακοπή του «ξεπουλήματος» που απειλούσε την αγορά με υποχώρηση σε επίπεδα Γενικού Δείκτη κάτω από τις 780 μονάδες.

Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει εάν θα επιστρέψει ο ΓΔ προς τις 820 μονάδες ή θα παραμείνει μεταξύ των 780-800 μονάδων και -ενδεχομένως- χαμηλότερα των 780 μονάδων. Ας δούμε τι θα γίνει και με τη Fitch.

H αγορά πάντως κρατά «μικρό καλάθι» με τη Fitch. «Αμα καείς στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι», λένε οι παράγοντες της αγοράς, ενθυμούμενοι τι έγινε με την S&P παλαιότερα και τη Moody's.

Lamda Development

Καλή πήγε -τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών- η έκδοση εταιρικού ομολόγου από τη Lamda Development.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε σε 718,5 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3,12 φορές.

Να τονιστεί ότι εκδηλώθηκε συμμετοχή από 14.000 ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που δείχνει ότι «διψούν» για αποδόσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει: Η «Τράπεζα Eurobank A.E.», η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», η «Alpha Τράπεζα Α.Ε.» και η «EUROXX Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.», ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, υπό το Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγου της εταιρίας «LAMDA DEVELOPMENT» και την εισαγωγή των ομολογιών εκδόσεως της Εταιρίας προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στις 08.07.2022, ανακοινώνουν, ότι διατέθηκαν συνολικά 230.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρίας με ονομαστική αξία 1.000 εκάστη με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους 230 εκατ. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι 1.000 ανά Ομολογία.

Ελληνικές τράπεζες - Morgan Stanley

Σας έγραφε πρόσφατα ο Καγκελάριος πόσο εκνευριστικό είναι να βγάζουν «αποθεωτικές» εκθέσεις οι ξένοι οίκοι και οι μετοχές να βουλιάζουν, όπως γινόταν με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Μετά τους διθυράμβους που μέχρι πρόσφατα αφιέρωνε η Morgan Stanley στις ελληνικές τράπεζες, ήρθε η στιγμή της «αποκαθήλωσης» των τιμών-στόχων, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ο οίκος εξακολουθεί να προτιμά τη μετοχή της Eurobank, για την οποία προτείνει σύσταση overweight, αλλά μειώνει την τιμή-στόχο στα 0,93 ευρώ από 1,15 ευρώ προγενέστερα. Για την Alpha Βank διατηρεί τη σύσταση equalweight με νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο στα 0,95 ευρώ από 1,39 ευρώ πριν. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση παραμένει underweight με νέα χαμηλότερη τιμή-στόχο στα 1,11 ευρώ από 1,60 ευρώ προγενέστερα.

Ας τους πει κάποιος ότι οι μετοχές διόρθωσαν ήδη, εάν δεν το έχουν καταλάβει.

ΕΥΔΑΠ

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 1,6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, αλλά και τον μετασχηματισμό της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας στρατηγικής της, παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης.

Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό με την εγκατάσταση 2,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, όσο και στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG οριζόντια, στον σχεδιασμό και στη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ. Στόχος της εταιρείας είναι να διανέμει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και ευρύτερα, νερό μηδενικού άνθρακα.

Αυτό που τόνισε ο κ. Σαχίνης είναι ότι έχουμε το φθηνότερο νερό (και ποιοτικό) στην Ευρώπη. Χρηματιστηριακά, η μετοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Ανελαστική γαρ η ζήτηση για το νεράκι.

Μυτιληναίος

Διευρύνεται η εξωστρέφεια του ομίλου. Η Mytilineos και το εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο της Αυστραλίας συμφώνησαν για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αυστραλία με σύμβαση πώλησης ενέργειας.

Σε ειδική τελετή παρουσία της υπουργού Επικοινωνιών της Αυστραλίας, Michelle Rowland, η Mytilineos μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου Wyalong στην Νέα Νότια Ουαλία.

Το έργο, μόλις ολοκληρωθεί, θα έχει συνολική ισχύ 75 MW και θα παρέχει καθαρή ενέργεια που θα προέρχεται από τον ήλιο. Ειδικότερα, το φωτοβολταϊκό πάρκο Wyalong θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτεί περίπου 27.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία.

ΕΛΠΕ

Αρκετά βίαια η χθεσινή διόρθωση στη μετοχή. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μοιράσει μέρισμα και η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες ήταν μία καλή εβδομάδα για τη μετοχή.

Ετσι κάποιοι έσπευσαν να ρευστοποιήσουν. Να θυμίσουμε μόνο ότι κάτω από τα 6 ευρώ είχε αρχίσει το μεγάλο ράλι ανάκαμψης της μετοχής το 2021. Στα 4,5 ευρώ το χαμηλό 3ετίας.

Jumbo

Kαι μία μικρή μεν είδηση αλλά με ιδιαίτερη σημασία για τους μετόχους-επενδυτές της Jumbo. Ολοκληρώθηκε ο Τακτικός Φορολογικός Ελεγχος της εταιρείας Jumbo για τις χρήσεις 2017/2018 και 2018/2019, ο οποίος διενεργήθηκε από το ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ. της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Aπό τον έλεγχο προέκυψαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις 1,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 1,5 εκατ. θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης. Κρατήστε το αυτό.

ΟΠΑΠ

Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού 0,90 ευρώ ανά μετοχή θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την Παρασκευή, 29.07.2022, οι μετοχές της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Από την ίδια ημερομηνία η τιμή εκκίνησης των μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α. σε συνδυασμό με την υπ' αριθ. 26 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. όπως ισχύει.

Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. τη Δευτέρα, 01.08.2022 (record date – ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων).

Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου (0,90 ευρώ ανά μετοχή) ορίζεται η Πέμπτη, 04.08.2022.

Το ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας

Από την ερχόμενη εβδομάδα εκκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Pepsico την Τρίτη 12/7, JPMorgan και Morgan Stanley την Πέμπτη 14/7, Citigroup και Wells Fargo την Παρασκευή 15/7.

Στα εγχώρια γεγονότα, την προσεχή Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της Lamda Development. Επισημαίνεται τέλος ότι την προσεχή Παρασκευή η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0,50 ευρώ/μετοχή.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ