Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντίδραση της Alpha Bank, οι αλλαγές στην Prodea και ο ρυθμός της ΕΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Πολύ χαμηλή μεταβλητότητα και μικρές διακυμάνσεις στις σημερινές συνεδριάσεις είχαν οι 3 βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ.

Μετά τις διορθώσεις, οι αγορές αν και βρίσκονται σε καθοδικό κανάλι, εντούτοις εμφανίζονται αγοραστές στα χαμηλά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μεταβλητότητα.

Ξεκινά η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α' εξαμήνου στις ΗΠΑ και οι κυριότερες αυτή την εβδομάδα θα είναι των: Pepsico την Τρίτη 12/7, JP Morgan και Morgan Stanley την Πέμπτη 14/7, Citigroup και Wells Fargo την Παρασκευή 15/7.

Τα αποτελέσματα θα δείξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται όχι μόνο οι μεγάλες τράπεζες αλλά και η αμερικανική οικονομία.

Eυρωπαϊκές αγορές

Ξεκίνησαν έντονα πτωτικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές για τους γνωστούς λόγους (ενέργεια, πληθωρισμός, ανάπτυξη), αλλά μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών οι περισσότεροι δείκτες κάλυψαν τις αρχικές τους απώλειες.

Mάλιστα, ο γερμανικός DAX, o γαλλικός CAC, ο ολλανδικός AEX (οι 3 μεγαλύτεροι) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών) έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Εχει κι άλλη πτώση το ευρώ ή θα παρέμβει το «ιππικό»;

Το ότι θα πήγαινε η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου στο 1/1 , σας το έλεγε ο Καγκελάριος από την προηγούμενη εβδομάδα. Το ζητούμενο που ψάχνουν τα τμήματα συναλλάγματος των τραπεζών (F/Χ) είναι πόσο θα υποχωρήσει ακόμη το ευρώ έναντι δολαρίου και, κυρίως, εάν θα υπάρξει παρέμβαση των δύο κεντρικών τραπεζών για να σταματήσει η κατάσταση αυτή.

Ωστόσο, τα πυρομαχικά στήριξης του ευρώ αρχίζουν να τελειώνουν για την ΕΚΤ και ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι διατεθειμένες να «κάψουν» συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξουν το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Πετρέλαιο : Νέα πτώση κάτω από τα 100 δολάρια

Νέα πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στα 95 δολάρια πιο συγκεκριμένα για τις τιμές Αυγούστου κινούνται τα συμβόλαια πετρελαίου του WTI (Texas).

To βρετανικό (Brent) κινείται για τα συμβόλαια Αυγούστου στα 99 δολάρια με μεγάλη υποχώρηση (-7%).

H υποχώρηση της τιμής σχετίζεται και με την διπλωματική κινητικότητα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με την άνοδο του δολαρίου και με επιμέρους τεχνικούς παράγοντες.

Διυλιστήρια: Η σύνθετη εξίσωση του περιθωρίου διύλισης

Οσοι προσπαθούν να βγάλουν τα περιθώρια διύλισης των ελληνικών διυλιστηρίων μάλλον δεν γνωρίζουν πως γίνεται κανονικά.

Τα λειτουργικά κέρδη των διυλιστηρίων εξαρτώνται κυρίως από πότε και σε ποιες τιμές εισάγεται η πρώτη ύλη (το πετρέλαιο) και πότε και με ποια τιμή βγαίνει το έτοιμο προϊόν προς κατανάλωση.

Οπότε, εάν βλέπετε υψηλές τιμές πετρελαίου να μην είσαστε σίγουροι ότι και τα περιθώρια διύλισης των διυλιστηρίων είναι υψηλά.

Αlpha Bank: Αντίδραση μετά από μία αδικαιολόγητη διόρθωση

Η μετοχή της Alpha Bank ήταν αυτή που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στην πτώση της γιατί όλοι περίμεναν να δουν πού θα καταλήξει και στην άνοδο γιατί όλοι έβλεπαν ότι η πτώση προς τα 0,7 ήταν υπερβολική.

Σήμερα ισορρόπησε στα 0,77 ευρώ. Πιθανότατα οι εγχώριοι επενδυτές γνωρίζουν ότι το α' εξάμηνο θα είναι από ικανοποιητικό έως αρκετά καλό.

Eurobank

Η Eurobank πιέστηκε αρκετά σήμερα και η μετοχή έχει βρεθεί στα 0,748 ευρώ, έχοντας απομακρυνθεί πάνω από 20% από τον Κινητό Μέσο Ορο 200 ημερών.

Για πολλούς η μετοχή είχε κάνει βήματα εμπρός, προεξοφλώντας ένα εξαιρετικό μέλλον. Ισως τώρα να επανέρχεται σε λογικότερα επίπεδα τιμών και κεφαλαιοποιήσεων.

Δεν γνωρίζουμε και τις προθέσεις των καναδών μετόχων.

ETE

H ETE απέκτησε ρυθμό μετά την διόρθωση της μετοχής και δείχνει να επανέρχεται προς τα 3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα η πορεία της θα εξαρτηθεί από τη διάθεση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και την κατάσταση των διεθνών αγορών.

Prodea

Μεγάλες αλλαγές έγιναν στο μετοχολόγιο της Prodea, που αν μη τι άλλο δείχνουν ότι κάποια ξένα funds αυξάνουν την παρουσία τους μέσω εγχώριων «συγγενών» τους.

Το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας Invel Real Estate B.V. στην Εταιρεία σε ατομική βάση κατήλθε από 29,81%, όπως περιγράφεται στην από 27.05.2019 ανακοίνωση της Εταιρείας, σε 15,08% επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. στην Εταιρεία σε ατομική βάση ανήλθε από 65,49%, όπως περιγράφεται στην από 27.05.2019 ανακοίνωση της Εταιρείας, σε 80,22% επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, εκ των οποίων ποσοστό 78,12% κατέχει άμεσα η Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. ενώ 2,1% κατέχεται έμμεσα δια της ελεγχόμενης από αυτήν εταιρείας Anthos Properties AKE.

Lamda Development: «Πρασινίζει» και έρχονται νέα κεφάλαια

Τα αντληθέντα κεφάλαια από το πρόσφατο ομόλογο, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του ΚΟΔ θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό περίπου 223 εκατ.

Η έκδοση του ΚΟΔ εντάσσεται στο από 29.06.2022 Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγου που έχει υιοθετήσει ο Ομιλος Lamda Development, σύμφωνα με τις διεθνείς Αρχές Πράσινου Ομολόγου του οργανισμού International Capital Market Association.

Τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν, μέχρι το τέλος του έτους 2025, αποκλειστικά σε Πράσινες Επενδύσεις, όπως αυτές ορίζονται στο Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγους και πιο συγκεκριμένα στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων επενδύσεων του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου:

Κατηγορία: Εύρος ποσού σε εκατ. ευρώ.

(i) Βιώσιμα κτίρια και βιώσιμοι αστικοί εξωτερικοί χώροι 85 εκατ. ευρώ έως 110 εκατ.

(ii) Πράσινη ενέργεια €65 εκατ. έως 85 εκατ.

(iii) Έξυπνη πόλη 45 εκατ. έως 60 εκατ.

Η μετοχή είχε ιδιαίτερη ζήτηση σήμερα με άνοδο πάνω από 4% και με αυξημένη εμπορευσιμότητα. Η αγορά θεωρεί ότι η Lamda Development «πρασινίζει» ως εταιρεία για να διεκδικήσει κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Attica Group : Απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Τήνου

H Attica Group στο πλαίσιο της διεύρυνσης της παρουσίας της στον ελληνικό τουρισμό, απέκτησε από τη θυγατρική Attica Blue Hospitality του 100% των μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Tinos Beach που βρίσκεται στη θέση Κιόνια Τήνου, έναντι συνολικού τιμήματος 6,5 εκατ.

Η χρηματοδότηση του τιμήματος προέρχεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 14.500 τ.μ., διαθέτει 180 δωμάτια σε ένα τριώροφο κεντρικό κτίριο με υπόγειο και τρία συγκροτήματα bungalows. Η Attica Blue Hospitality θα προχωρήσει στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου.

ΑΒΑΞ: Και ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Ellinikon

Στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων υποδομής της Α' Φάσης στο The Ellinikon, o Ομιλος ΑΒΑΞ προχώρησε στην προμήθεια στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την ομάδα επίβλεψης έργου της Lamda Developmen.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ