Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι αντίθετοι βίοι ΕΤΕ και Eurobank και η «έκπληξη» από τη ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Ζούμε σε εποχές μεγάλης μεταβλητότητας και αυτό φαίνεται πλήρως στις χρηματιστηριακές αγορές. Χθες οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν έντονα πτωτικά, αλλά στο τέλος των συνεδριάσεων οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες ήταν ανοδικοί.

Αιτία είναι η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές τεχνολογίας, ενέργειας αλλά και τράπεζες (ευνοούνται από την άνοδο των επιτοκίων).

Ευρωπαϊκές αγορές

Κάτι γίνεται στις Βρυξέλλες και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, ακόμη. Αν και ξεκίνησαν πτωτικά οι περισσότερες αγορές το πρωί, σταδιακά ο DAX άλλαξε πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη του Αμστερνταμ (ΑΕΧ) και της Μαδρίτης (IBEX). Να περιμένουμε εκπλήξεις από την ΕΕ ή την ΕΚΤ; Είναι μια συγκυριακή αντίδραση στην πτώση;

Θα το δούμε μέχρι την Πέμπτη.

ΧΑ: Συνεδρίαση «ισχνών αγελάδων» και «παχιών ανησυχιών»

Με πολύ χαμηλές συναλλαγές (μόλις 26,3 εκατ. ευρώ) έκλεισε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οπότε ας μην πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι η πτώση ήταν μικρή και ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στις 833 μονάδες.

Βασικά οι χαμηλές συναλλαγές θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τη διοίκηση του χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) που βλέπει ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων, οι ξένοι και οι εγχώριοι επενδυτές παραμένουν απαθείς. Ίσως φταίει ότι υπάρχει μια «οικονομική τρομοκρατία» από αναλυτές, τράπεζες, media.

Οταν ακούει κάποιος για «ύφεση», «ενεργειακή κρίση», «προβλήματα επισιτισμού», «κρύο», μόνο χρηματιστηριακές επενδύσεις δεν σκέφτεται. Για πάρτε το, κύριοι, λίγο πιο αισιόδοξα γιατί η κρίση είναι πάντα αυτοτροφοδοτούμενη.

Τράπεζες: Μεικτές τάσεις

Οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν, αλλά όχι ομοιόμορφα. Για παράδειγμα, η Eurobank, η οποία είχε μια σταθερότητα την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τα 0,9 ευρώ, χθες δέχθηκε πιέσεις.

Αντίθετα, καλή συνεδρίαση είχε η ΕΤΕ, με τη μετοχή πέριξ των 3,27 ευρώ. Σας είχε πει ο Καγκελάριος ότι αγοράζεται στα 3,2 ευρώ από εγχώριους κυρίως επενδυτές.

ΔΕΗ

Την περίμεναν πώς και πώς να τη σορτάρουν τη μετοχή της ΔΕΗ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, λόγω και των πολιτικών εξελίξεων (περί κρατικοποίησης ο λόγος). Αλλά, φευ, η μετοχή τούς χάλασε τα σχέδια και κινήθηκε ανοδικά, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τα 5,2 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η ζώνη των 5-5,15 ευρώ είναι ζώνη ισχυρής στήριξης για τη μετοχή. Η μεταβλητότητα στο επόμενο διάστημα θα είναι αυξημένη στη μετοχή.

Κάτι οι «φωνές» περί κρατικοποίησης (στα πρότυπα της γαλλικής EDF), κάτι οι φήμες για αύξηση ζημιών το τελευταίο διάστημα λόγω ενέργειας, έχουν χαλάσει την τεχνική εικόνα.

Cenergy: Mεγάλη παραγγελία από τη Saipem

Ακόμη μία διεθνή συνεργασία μεγάλης εμβέλειας για τη Cenergy. Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε πως η Saipem S.p.A ανέθεσε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον τομέα σωλήνων χάλυβα, σύμβαση που αφορά την ανάπτυξη υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου από την Gastrade.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας αλλά και με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

Η ανάπτυξη του αγωγού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης και συμβάλλει αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Ολόκληρη η ποσότητα των σωλήνων θα κατασκευαστεί και θα επενδυθεί εξωτερικά στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν μέσα στο 2023.

Profile: Εντυπωσιακή πορεία στο fintech - Πιθανή η είσοδος και σε ξένη αγορά

Εντυπωσιάζει ο όμιλος στα μεγέθη του και κάποιοι μιλάνε ήδη και για νέα εισαγωγή σε (τεχνολογική) αγορά του εξωτερικού. Νωρίς είναι ακόμη, λέει ο Καγκελάριος. Δεν υπάρχει κάτι.

Ο Όμιλος Profile παρουσίασε σημαντική άνοδο των πωλήσεων και της μετά φόρων κερδοφορίας το α’ εξάμηνο του 2022, κατά 33% και 55% αντίστοιχα. Παρά τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση, ο Όμιλος συνέχισε την ισχυρή ανάπτυξή του, εντός και εκτός συνόρων, παρουσιάζοντας νέες λύσεις και σημαντικές αναβαθμίσεις των υφιστάμενων, που οδηγούν σε ανάληψη νέων έργων, στη σταθερή προτίμηση των πελατών, καθώς και στην ανάληψη εξειδικευμένων έργων του ελληνικού δημοσίου.

Σε ενοποιημένο επίπεδο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εξαιρώντας τον επιχειρηματικό κλάδο του Ticketing, ο οποίος μεταβιβάσθηκε στις 14/6/2022), ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Profile παρουσίασε αύξηση 33% και ανήλθε σε 10,2 εκατ. έναντι 7,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. έναντι € 2,2 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 18%, τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 38% σε 1,5 εκατ. από 1,1 εκατ., ενώ τα Κέρδη μετά Φόρων αυξήθηκαν κατά 55% σε € 1,04 εκατ. από 0,67 εκατ. Συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την πώληση του κλάδου Ticketing, τα Κέρδη μετά Φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2022 κατά 184% σε 2,1 εκατ. από 0,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021.

H ρευστότητα του Ομίλου εξακολουθεί να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με συνολικά χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του α’ εξαμήνου στα 16,9 εκατ. και καθαρά διαθέσιμα στα 10,0 εκατ., τα οποία συνυπολογίζοντας την αξία των ίδιων μετοχών που διατηρούσε η εταιρεία, ανέρχονται σε 10,9 εκατ.

Επιπλέον, ο Όμιλος Profile διατηρεί την οικονομική ευρωστία του, με τον δείκτη δανεισμού/ίδια κεφάλαια στο 27% και δείκτη γενικής ρευστότητας στο 1,9x, απόρροια της αποτελεσματικής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης, διατηρώντας τα εχέγγυα για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου, έναντι των προκλήσεων του ευμετάβλητου οικονομικού περιβάλλοντος.

Σε λειτουργικό επίπεδο, τo α’ εξάμηνο του 2022, ο Όμιλος Profile παρουσίασε δυναμική πορεία, κλείνοντας νέες συμφωνίες και σημαντικές επεκτάσεις με 24 οργανισμούς σε 12 χώρες, ενώ ταυτόχρονα, έλαβε νέες διεθνείς διακρίσεις για τις λύσεις Investment Management (Axia), Digital Banking (Finuevo) και Treasury (Acumen) από τα World Economic Magazine, International Business Magazine, Chartis, Innovatech Awards και Finance Derivative.

Jumbo: Συνεχίζει η αύξηση μεγεθών - Μερίσματα και στρατηγικές κινήσεις

Η διοίκηση της Jumbo διατηρεί τις εκτιμήσεις της για το 2022 για αύξηση πωλήσεων μεταξύ 2%-5% και καθαρά κέρδη μεταξύ 174 εκατ. - 195 εκατ. Με πιθανότερη εξέλιξη το θετικό σενάριο, δηλαδή τα 195 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση προτίθεται να προχωρήσει μετά από την έγκριση της σχετικής πρότασης από το διοικητικό συμβούλιο σε καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή για το 2022 στις 15 Δεκεμβρίου του 2022, με ημερομηνία αποκοπής την Παρασκευή 09.12.2022 και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων την Πέμπτη 12.12.2022.

Κατά την 30/06/2022, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του Ομίλου ήταν ανώτερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των 435,45 εκατ. ευρώ έναντι 458,89 εκατ. ευρώ κατά την 30.06.2021.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της αγοράς της Ρουμανίας, η Jumbo θα προχωρήσει στο άνοιγμα ενός ακόμα ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στο Sibiu, πριν τα Χριστούγεννα του 2022. Για το 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν δύο ακόμα υπερκαταστήματα στη Ρουμανία και ένα υπερκατάστημα στην Κύπρο. Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.

Όσον αφορά το 2024, η αβεβαιότητα είναι τέτοια που κινήσεις οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα γινόντουσαν σήμερα έχουν προς το παρόν ετεροχρονισθεί λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους και τις πιθανολογούμενες παρενέργειές που αυτό μπορεί να έχει στην ανταγωνιστικότητα κάθε μελλοντικής μας επενδυτικής επιλογής.

XSPOT Wealth: Mια αισιόδοξη ματιά στον πληθωρισμό

Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager της XPOT Wealth, μας δίνει μια μάλλον αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού.

«Με τις τιμές των εμπορευμάτων να έχουν πιεστεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με τη βενζίνη στην Αμερική να βρίσκεται και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και με το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί, προκαλεί απορία το πώς ο πληθωρισμός κατάφερε να σημειώσει και πάλι άνοδο.

Η απάντηση είναι: οι τιμές των ενοικίων εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη και κατ’ επέκταση και οι τιμές στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις δείχνουν ότι ακόμα και η άνοδος των επιτοκίων δεν έχει καταφέρει να ανακόψει το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ωστόσο, υπάρχει και μια εξαιρετικά αισιόδοξη εικόνα για τους τελευταίους μήνες του 2022, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν καλύτερες τιμές στις πρώτες ύλες τους και άρα αναμένεται ότι στους επόμενους τρεις μήνες η τιμολόγηση των προϊόντων τους θα είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ακολουθήσει, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Με βάση το στοιχείο αυτό, ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα πρέπει να αναμένεται κάτω από το 5,0%».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ