Νέα
  • ΓΔ: 1045.93 +1.46%
  • Τζίρος: 49,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η τιμή-στόχος για ΕΤΕ και η «αντίδραση ελατηρίου» της Τέρνα Ενεργειακή

Πηγή: Eurokinissi

Προσπάθεια αναζήτησης σημείων ισορροπίας για τους 3 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street είχαμε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Για τους δύο (Dow Jones και S&P 500) είχαμε μικρές υποχωρήσεις, με τους μεγάλους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί αγοραστές.

Ανοδικά κινούνταν ο Nasdaq που φαίνεται ότι η πτώση άνω του 25% (σε επίπεδο δείκτη) θεωρείται ικανή διόρθωση. Βέβαια, όπως έγραφε και χθες ο Καγκελάριος, σε συνθήκες κρίσης οι παλιοί ορισμοί της διόρθωσης «πάνε περίπατο». Παρεμπιπτόντως, ας ρίχνουμε και μια ματιά στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Εχουν ιδιαίτερη σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Goldman Sachs: Οι αποδόσεις ομολόγων «τρώνε» τις μετοχές

Οι πιθανότητες ύφεσης (στην αμερικανική οικονομία) αυξήθηκαν πάνω από 40%, όπως δείχνει το ξεπούλημα των ομολόγων που ιστορικά δείχνει αύξηση του κινδύνου και για τις μετοχές, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής Christian Mueller-Glissmann τη Δευτέρα.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντανακλούν τα ρίσκα και μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω.

Νευρικότητα και μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Πολύ θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι επενδυτές να μπορούν να κινηθούν σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Ξεκινούν οι συνεδριάσεις θετικά και αλλάζουν πολλές φορές πρόσημο και κατεύθυνση μέχρι να κλείσουν. Είτε γιατί έχουμε έντονο βραχυπρόθεσμο trading (in day trading) είτε γιατί αλλάζουν οι συνθήκες.

Για παράδειγμα, χθες προέκυψε προς το τέλος των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων η καταγγελία για τον Nord Stream. «Χρηματιστήρια σε κατάσταση τρέλας».

Οι Γερμανοί θεσμικοί (τράπεζες, ταμεία και ασφαλιστικές) πιέζουν την ΕΚΤ να κάνει δηλώσεις σχετικά με τον πληθωρισμό, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες ενδείξεις. Αναζητείται και τάση για την ιταλική αγορά. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα (Ευρωζώνης και Βρετανίας), ένας πανικός.

Βρετανία: Ανησυχία για μετοχές, ομόλογα και στερλίνα

Το γεγονός ότι η στερλίνα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1971 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (τουλάχιστον μέχρι χθες το πρωί) ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο καμπανάκι.

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Βρετανίας έχουν χάσει τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια σε συνολική αξία από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών κλονίζεται συθέμελα από τις φορολογικές πολιτικές που εξήγγειλε.

Σε μια εποχή που η βρετανική οικονομία αντιμετώπιζε το φάσμα της ύφεσης, η Τρας προχωρά σε νέες δημοσιονομικές πολιτικές που τροφοδοτούν ανησυχία ότι ο πληθωρισμός και ο δανεισμός θα εκτιναχθούν, ενώ ραγδαία αύξηση σημειώνουν και τα επιτόκια. Μετά τα Erdonomics, έχουμε και τα Trussnomics...

Ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια: Εκροές και τον Ιούλιο 2022

Oι φόβοι για είσοδο των οικονομιών Αμερικής και Ευρώπης σε ύφεση οδήγησαν πολλούς ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στις εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και σε αύξηση της ρευστότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τότε πολλοί επενδυτές είχαν κέρδη από το 2021 και έτσι είχαν την ευχέρεια των ρευστοποιήσεων με κέρδη.

Οπως αναφέρει η ΕΘΕ: «Παρά την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών, οι καθαρές εκροές των Μετοχικών Αμοιβαίων κεφαλαίων επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης».

Οι κύριες εξελίξεις του Ιουλίου 2022 στα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια και στις συλλογικές επενδύσεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι καταγράφηκαν εκροές ύψους 43 δισ. ευρώ, από 72 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Μειώθηκαν μεν οι εκροές, αλλά ουσιαστικά προστέθηκαν στο προηγούμενο κύμα.

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν καθαρές εκροές ύψους 22 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ, είχαν δηλαδή σημαντική αύξηση εκροών. Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είχαν μικρές εισροές ύψους 1 δισ. ευρώ, από 36 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2022.

ΧΑ: Θύμα ξένων αλλά και εγχώρια αδυναμία

Δεν άρεσε σε πολλούς η χθεσινή αδυναμία υπέρβασης των 800 μονάδων. Οχι ότι θα άλλαζαν πολλά, αλλά τουλάχιστον θα βελτιωνόταν λίγο η επενδυτική ψυχολογία. Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών προήλθε κυρίως από εγχώρια χαρτοφυλάκια που βλέπουν ότι οι αποτιμήσεις είναι μάλλον καλές για αγορές («αγοράζοντας στα χαμηλά»).

Γενικότερα ήταν μία καλή ημέρα για αγορές η χθεσινή, ακόμη και εάν δεν αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση. Οι 780 μονάδες αποτελούν στήριξη (βάζουμε πολλά ερωτηματικά μετά από αυτά που συμβαίνουν), ενώ πλέον οι 805-810 μονάδες μία πρώτη αντίσταση.

ΕΤΕ

Για τη μετοχή της ΕΤΕ, τα επίπεδα πάνω από τα 3-3,2 ευρώ βγάζουν αγοραστές, σας έγραφε ο Καγκελάριος και μάλλον είχε δίκιο, εάν κρίνουμε από τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το ζητούμενο για τη μετοχή είναι να φτάσει στα 3,5 ευρώ και θα φανούν οι προθέσεις αγοραστών και πωλητών, καθώς και η επόμενη τάση.

ΟΤΕ

Δεν λέει να σταματήσει η μεταβλητότητα και η πτωτική τάση για τον ΟΤΕ. Λίγο σταματά και μετά βγαίνουν νέοι πωλητές (κυρίως ξένοι), των οποίων η προσφορά απορροφάται μετά δυσκολίας.

Να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί η φάση αυτή.

Μυτιληναίος: Μεγάλα έργα σε Ουζμπεκιστάν, Χιλή, Ισπανία και Ελλάδα

Επίθεση εξωστρέφειας αλλά και στο εσωτερικό για τον όμιλο. Η Mytilineos επεκτείνεται ταχύτατα στον τομέα έργων ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας σε Ουζμπεκιστάν, Χιλή, Ισπανία και Ελλάδα.

Η Mytilineos μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοινώνει ότι τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το φωτοβολταϊκό έργο «Tutly» στο Ουζμπεκιστάν, ισχύος 131,35 MWp.

Παράλληλα, ο Τομέας RSD ανακοινώνει την επιτυχή ενεργοποίηση του έργου «Pampa Tigre» στην περιοχή Antofagasta της Χιλής. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 118,4 MWp για λογαριασμό της εταιρείας Mainstream Renewable Power, μίας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες μη συμβατικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (NCRE) στη Λατινική Αμερική.

Επιπλέον, ο Τομέας RSD εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία του στην Ισπανία, εκτελώντας συμβάσεις EPC για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα: το Manzanares ισχύος 90 MW για τον επενδυτικό όμιλο Nexwell και το Badajoz ισχύος 50 MW για τον διεθνή ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας Sonnedix, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, ο Τομέας RSD κατασκευάζει ήδη το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον Μάιο του 2021.

Τέρνα Ενεργειακή: Αντίδραση ελατηρίου για τη μετοχή

Μετά τις μεγάλες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα (και προχθές), χθες είχαμε «αντίδραση πιεσμένου ελατηρίου» για τη μετοχή. Περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να δούμε εάν θα επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα.

Ομιλος Ideal

Η εταιρεία IDEAL Holdings ανακοίνωσε τα Proforma Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Α' Εξαμήνου 2022. Κατέγραψε:

  • Αύξηση των Εσόδων κατά 43% στα 66,4 εκατ.
  • Αύξηση των Κερδών προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά 29% στα 10,2 εκατ.
  • Αύξηση των Κερδών προ Φόρων κατά 25% στα 8,3 εκατ
  • Αύξηση των Κερδών μετά από Φόρους κατά 22% στα 6,3 εκατ
  • Στα αναφερόμενα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της ΒΥΤΕ και έχουν αφαιρεθεί τα αποτελέσματα της ESM (Three Cents)

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Θύμα του πληθωρισμού τα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε το επενδυτικό σχέδιο του στραγγιστού γιαουρτιού, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι αναμένεται επιχορήγηση σε ποσοστό 50% από αντίστοιχο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, όπου και είναι ενταγμένο.

Το πληθωριστικό περιβάλλον που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επηρεάζει σημαντικά τα κόστη των εισροών, όπως το νωπό γάλα, την ενέργεια, το μεταφορικό κόστος, καθώς επίσης το χρηματοοικονομικό κόστος. Ωστόσο, δεδομένης της προσπάθειας μείωσης του κόστους αλλά και των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές των τελικών προϊόντων, η διοίκηση διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το υπόλοιπο της χρήσης.

Το α’ εξάμηνο του 2022 οι ενοποιημένες και οι εταιρικές πωλήσεις ανήλθαν σε 19.695 χιλ. ευρώ και 16.195 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 17.585 χιλ. και 14.741 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021, αυξημένες κατά 12% και 10% αντίστοιχα.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,062 εκατ. ευρώ (προσαρμοσμένο εκτός προβλέψεων ανέρχεται σε 1,137 εκατ) και 436 χιλ. για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα, έναντι 1,616 εκατ. και 919 χιλ. της προηγούμενης χρήσης.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ