Νέα

Eλπίδες αλλά και αναταράξεις στα χρηματιστήρια - Τα blue chips με τις μεγαλύτερες αποδόσεις

Πηγή: Eurokinissi χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Eξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο και σ' αυτό το διάστημα κατάφερε αφ' ενός να επιστρέψει στις 900 μονάδες και αφ' ετέρου να τονωθεί  η επενδυτική διάθεση. Η υπέρβαση των 900 μονάδων δεν επιτεύχθηκε σε 3 συνεδριάσεις και πλέον η αγορά θα πρέπει να περιμένει τη νέα εβδομάδα για να συμβεί αυτό.

Ερχονται αναταράξεις

Όμως οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι μετά την μεγάλη άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών τις τελευταίες εβδομάδες και με δεδομένο ότι πολλοί ξένοι οίκοι θα αρχίσουν να κλείνουν τις χρήσεις τους, θα έχουμε κάποιες «αναταράξεις» και συσσωρεύσεις.

Επίσης έχουμε και την κατάρρευση της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων που σίγουρα θα απασχολήσει χρηματιστηριακά την Αμερική ενώ παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού σε Αμερική και Ευρώπη, οι φόβοι για ύφεση παραμένουν.

Και όπως λένε οι οικονομολόγοι το μείγμα «πληθωρισμού-ύφεσης» είναι εκρηκτικό για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια. Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Αμερική και Ευρώπη κατά τον τελευταίο μήνα του έτους (μέσα Δεκεμβρίου) θα δείξουν εάν οδεύουμε προς σταδιακή υποχώρηση των υψηλών επιτοκίων και αλλαγής πολιτικής.

Την εβδομάδα που ξεκινά, αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ Γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης και ο Δείκτης τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη. Την ερχόμενη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου λήγουν τα παράγωγα για τον μήνα Νοέμβριο που ίσως αυξήσουν την μεταβλητότητα στις αγορές.  

 

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

«Εκτίναξη» των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών

Η άνοδος των ξένων αγορών σε Αμερική και Ευρώπη για- πολλούς και διαφορετικούς λόγους- συνετέλεσε στο να διαμορφωθεί το bear market του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου που απ' ότι φαίνεται ίσως κρατήσεις για κάποιες συνεδριάσεις ακόμη στο εξωτερικό.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας (διεθνώς) ήταν ότι και τα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν θετικά. Πολλοί ελληνικοί όμιλοι (τράπεζες και μη χρηματοοικονομικοί) παρουσίασαν εξαιρετικά αποτελέσματα 9μηνου την προηγούμενη εβδομάδα, σε τέτοιο σημείο που κάποια ξεπέρασαν και τα αποτελέσματα του 2019.

Σε επιμέρους παράγοντες που συνετέλεσαν στην άνοδο αυτή, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες κρατούν ακόμη πολύ χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων συνετέλεσε στο να στραφεί ρευστότητα προς την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Επίσης οι διανομές μερισμάτων (προμερισμάτων) και οι επιστροφές κεφαλαίων αύξησαν την ρευστότητα στο σύστημα.  

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (σε Αμερική και Ευρώπη) τον Οκτώβριο ήταν μία ισχυρή αιτία για την άνοδο των αγορών. Ενδεχομένως να ήταν και η αφορμή για το χρηματιστηριακό ξέσπασμα. 

Στο βάθος υπάρχει ελπίδα, ότι η ύφεση στην Ευρώπη (κυρίως) θα είναι μικρότερη απ' ότι αναμένεται και ίσως καθυστερήσει ορισμένους μήνες.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σε υψηλά ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να «βγάλει το κεφάλι από το νερό» και να υπερβεί κατά 0,5% τα επίπεδα που είχε στις αρχές Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο παραμένει 5% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 2022 που είχαν επιτευχθεί πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα εταιρικά αποτελέσματα και ειδικά τα αποτελέσματα 9μηνου των τραπεζών βοήθησαν στο να δημιουργηθεί αυτό το μικρό ράλι.

Οι τραπεζικές μετοχές καθοδήγησαν και τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips σε υψηλότερα επίπεδα. Ο τραπεζικός δείκτες είχε εβδομαδιαία άνοδο 4,12% ενώ από την αρχή του χρόνου αυξήθηκε κατά 11,59%.

Μία άνοδος που αντιπροσωπεύει την σημαντική βελτίωση του τραπεζικού κλάδου τόσο σε επίπεδα οργανικής κερδοφορίας όσο και σε μείωση των ΜΕΔ (μη εξυπηρετουμενων δανείων), αύξησης καταθέσεων και χορηγήσεων.

Τα blue chips που... τραβούν την ανηφόρα

Το ίδιο εντυπωσιακά κινήθηκε η μετοχή της Coca Cola HBC η οποία δείχνει ότι ξεπέρασε το σοκ της απώλειας της Ρωσία και της Ουκρανίας και ευνοήθηκε από την αύξηση του τουρισμού και την διαφοροποίηση των προιόντων της. 

Η εβδομαδιαία μεταβολή του κλάδου (τροφίμων-Ποτών) ήταν 8,15% ενώ από την αρχή του χρόνου η Coca Cola έχει υποχωρήσει πάνω από 20%.  

Οι μετοχές των δύο μεγάλων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil) αποτελούν βασικές επιλογές εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι οτι η μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα της μετοχής της  Motor Oil έχει αυξηθεί στο 9μηνο 2022 πάνω από 30% σε σχέση με την εμπορευσιμότητα της τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips, σταθερά σε ανοδικό momentum -με υγιείς μικροδιορθώσεις- βρίσκεται η μετοχή της «Μυτιληναίος» που καταγράφει ρεκόρ κερδοφορίας στο 9μηνο αλλά και ρεκόρ επενδύσεων, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ που είχε πιεστεί ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα της διόρθωσης δείχνει να επανακάμπτει φτάνοντας στα επίπεδα των 6,4 ευρώ από τα χαμηλά των 5,1 ευρώ που είχε φτάσει. 

Η Τέρνα Ενεργειακή παραμένει μία ιδιαίτερα ισχυρή μετοχή και θετικό momentum ενόψει εξελίξεων και της εισόδου της στον MSCI Greece Standard. Η Jumbo δείχνει ότι είναι μετοχή 'παντός καιρού' λόγω των αποτελεσμάτων της ενώ να σημειωθεί και η καλή πορεία της “Φουρλής” που δείχνει ότι η αναδιοργάνωση του ομίλου και η επέκτασή του σε ξένες αγορές έχει πετύχει. 

Οι μετοχές εταιρειών του ομίλου Viohalco παραμένουν 'σταθερές αξίες' για το χρηματιστήριο και την βιομηχανία ενώ η μετοχή (διεθνής) του Titan έκανε προσπάθειες να ξεφύγει από τα χαμηλά της.

Μακροοικονομικά δεδομένα της Ελλάδας

Η Ελλάδα αυτή την περίοδο δείχνει ότι θα κλείσει το 2022 με αύξηση ΑΕΠ της τάξης του 6% που είναι από τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ε.Ε αλλά και με πληθωρισμό της τάξης του 10% που είναι επίσης μέσα στους 6 μεγαλύτερους της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ενώ μειώθηκε η ανεργία το γ' τρίμηνο , παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί μεν αλλά παραμένει υψηλό δε ενώ σταθερά το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα επίπεδα του 190-200% επί του ΑΕΠ.  Τα δεδομένα αυτά θα καθορίσουν και τις προσπάθειες ένταξης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο α ή β τρίμηνο 2023 και ενόψει μίας εκλογικής χρονιάς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ