Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και το τραπεζικό καρέ του άσου

Εκτινάχθηκαν αποτιμήσεις και συναλλαγές στο Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Δεκατέσσερεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχει να δει το ελληνικό χρηματιστήριο (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) από το μακρινό 1988. Ούτε καν στο «αμαρτωλό» 1999. Είπαμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είχε αντιδράσει μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά ξαφνικά εκτινάχθηκαν αποτιμήσεις και συναλλαγές. Πάλι 123 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές σήμερα εκ των οποίων το 50% στις πέντε τραπεζικές μετοχές. Αρκετές οι εισροές ξένων κεφαλαίων.

Ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικά και πλαγιοκαθοδικά κινούνταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , μέχρι που είδαν σινιάλα από την Αμερική. Η είδηση ότι θα αυξηθεί το πακέτο χρηματοδότησης κατά 900 δισ. δολάρια περίπου έφερε όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Διαπραγματεύσεις παντού η ΕΕ

Σε περίοδο συνεχών διαπραγματεύσεων έχουν εισέλθει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Πρώτα με την Βρετανία για το Brexit ( αντιδρούν οι Γάλλοι) , μετά με Ουγγαρία και Πολωνία για να άρουν το βέτο για το ταμείο ανάκαμψης. Έχουμε και τα δικά μας, τα γεωπολιτικά με την Τουρκία. Το γεγονός ότι Πολωνία και Ουγγαρία απέσυραν το βέτο ήταν αναμενόμενο και όλοι το γνώριζαν. Δεν πριονίζεις το κλαδί που κάθεσαι. Ειδικά εάν το κλαδί είναι made in Germany.

Λάρκο

Εκτός διεκδίκησης της ΛΑΡΚΟ φαίνεται πως είναι το σχήμα στο οποίο είχε εμπλακεί ο πρώην επικεφαλής της βιομηχανίας σιδηρονικελίου Κ. Δασκαλάκης και ισραηλινά κεφάλαια. Στην αγορά των μετάλλων αναρωτιούνται τώρα αν θα υπάρξει μόνο κάποια αμιγώς ελληνική συμμετοχή ή θα διεκδικήσει τη ΛΑΡΚΟ και το λεγόμενο «τρίο των Καζάκων» του Eurasian Resources Group (ERG), του πανίσχυρου διεθνούς ομίλου πρώτων υλών.

Οσα και να ακούγονται, πάντως, μόνο ένας επενδυτής με πολύ βαθιά τσέπη θα καταφέρει να βγάλει από τη σημερινή κατάσταση την ΛΑΡΚΟ. Για την κάλυψη των περιβαλλοντικών απαιτήσεων απαιτούνται επενδύσεις σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για τη δημιουργία μονάδας υδρομεταλλουργίας ώστε η ΛΑΡΚΟ να βγάζει κοβάλτιο, περιζήτητο υλικό στις ημέρες και πολύ πιο ακριβό από το σιδηρονικέλιο.

Ο πρώτος διαγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, αυτός του ειδικού διαχειριστή, έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου. Ο δεύτερος, για το συγκρότημα της Λάρυμνας, κ.α., από το ΤΑΙΠΕΔ είναι προγραμματισμένος για τις 11 Ιανουαρίου.

Tραπεζικές μετοχές

Με «καρέ του άσου» (συν την μετοχή της Αttica Bank) αντέδρασαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το ξέρουμε ότι είχαν μείνει πίσω αλλά αυτό το «γιούργια στον ντορβά με τα κουλούρια» όπως γίνεται τώρα κάπου δεν μας ικανοποιεί. Πάντως η στήλη γνωρίζει ότι είτε προς το τέλος του μήνα είτε προς τις αρχές του νέου χρόνου θα έρθουν αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών. Αρκεί βέβαια να μην έχουμε πάλι πρόβλημα με τον covid 19.

OTE

Πιέσεις χθες στη μετοχή του ΟΤΕ (και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών)  που όμως δεν αλλάζουν την εξαιρετική χρηματιστηριακή συμπεριφορά που έδειξε τους δύο τελευταίους μήνες. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η τεχνική εικόνα της μετοχής ήταν άριστη.

ΕΧΑΕ

Σας είχαμε πει ότι η μετοχή θα αντιδράσει από τα χαμηλά επίπεδα των 2,5 ευρώ που είχε βρεθεί. Έφτασε αισίως τα 4 ευρώ και υπάρχουν προοπτικές και παραπάνω. Πάντως με τους όγκους συναλλαγών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το χρηματιστήριο (πάνω από 90 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση μεσοσταθμικά) η ΕΧΑΕ θα καλύψει και την πτώση του β' τριμήνου και θα βγάλει και κέρδη.

Aegean

Συνεχίζει τις «υψηλές πτήσεις» η μετοχή της Aegean. Ξεπέρασε και τα 5 ευρώ και απέχει μόλις 15% από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών κοντά στα 6 ευρώ. Σαν ένας που είναι άρρωστος να γίνει ξαφνικά δρομέας ταχυτήτων...

Πλαστικά Θράκης

Νέα ανοδική κίνηση με αυξημένους όγκους για τη μετοχή που έφτασε στα 3,67 ευρώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η μετοχή της εποχής λόγω κατασκευής μασκών...

Διυλιστήρια

Ομαδική άνοδος και για τα διυλιστήρια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από την ισχυρή Motor Oil μέχρι τις μικρότερες, Revoil και Elinoil κινήθηκαν ανοδικά. Μάλλον αξιοποιούν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Μόνο τα ΕΛΠΕ μας τη χάλασαν , η μετοχή των οποίων υποχώρησε.

Folli-Follie

Η γενική συνέλευση των ομολογιούχων καρποφόρησε αυτή τη φορά και μάλιστα έφερε και ουσιαστικά αποτελέσματα. Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν, η εταιρεία θα εργαστεί πλέον για την οριστικοποίηση των Σημαντικών Εγγράφων και για την εφαρμογή της Συναλλαγής Αναδιάρθρωσης, κατά τα περιγραφόμενα στο Υπόμνημα Πρόσκλησης σε Συναίνεση. Η Folli Follie σκοπεύει να υποβάλει την αίτηση στο Πτωχευτικό Δικαστήριο βάσει της διαδικασίας εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα την (ή περί την) 16η Δεκεμβρίου 2020.
 

Ενδιάμεση Χρηματοδότηση (bridge financing)

Οι πιστωτές εκπροσωπούντες 19,25% του ομολογιακού χρέους, έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν στην Ενδιάμεση Χρηματοδότηση. Οι πιστωτές θα λάβουν την αναλογία τους επί του Μεριδίου Πιστωτών (ήτοι μέχρι 15%  του συνολικού ποσού κεφαλαίου της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης), η οποία (αναλογία) αντιστοιχεί στο μερίδιό τους στο ποσό κεφαλαίου και Δεδουλευμένων Τόκων του Χρέους κατά την Προθεσμία Προσφοράς Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης – εν συγκρίσει με το συνολικό ποσό κεφαλαίου και Δεδουλευμένων Τόκων του Χρέους.

Δρομέας

Η εταιρεία επίπλων Δρομέας που έχει τα εργοστάσιά της στη Μακεδονία, ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι σε λειτουργία όλα τα καταστήματα της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς και των Αντιπροσώπων για την εξυπηρέτηση επαγγελματιών, εταιρειών, Δημόσιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ