Νέα
  • ΓΔ: 1170.13 +0.14%
  • Τζίρος: 92,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το ανοδικό momentum με στόχο τις 1.000 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Τα θετικά νέα για το ελληνικό χρηματιστήριο ήρθαν κυρίως από την έκδοση του 10ετους ομολόγου που είχε πρωτοφανή ζήτηση, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να αντλήσει τελικά 3,5 δισ. ευρώ (αντί για 2-3 δισ.), με επιτόκιο λίγο χαμηλότερο από 4,35%.

Επίσης, τα στοιχεία για τον τζίρο στο δ’ τρίμηνο (Νοεμβρίου) έδειξαν εκτίναξη στην μεταποίηση και ουσιαστικά αποτέλεσαν έναν θετικό χρηματιστηριακό οιωνό για την 10η ανοδική χρηματιστηριακή συνεδρίαση του 2023.

Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων το ελληνικό χρηματιστήριο προσέγγισε τις 990 μονάδες Γενικού Δείκτη με αύξηση 0,59%, και θετικό πρόσημο στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 987,01 μονάδες και η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 90 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,54% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) επί κατά 0,54%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου Αερίου (2,55%), Εμπόριο (2,53%), Χρηματοοικονομικές (1,37%), ενώ δυναμική είχαν και οι Τράπεζες (0,98%).

Tη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχή (-0,75%), Πρώτων Υλών (-0,31%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι μετοχές Πειραιώς, Mytilineos, ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank.

Εάν καταφέρει να φτάσει ο Γενικός Δείκτης μέχρι το τέλος της εβδομάδας στις 1.000 μονάδες θα έχουμε ίσως την πλέον δυναμική άνοδο των τελευταίων ετών σε διάστημα λιγότερο του μήνα, κάτι που σαφέστατα, θα δημιουργήσει προσδοκίες για πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Mεικτές τάσεις σε Αμερική και Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τα στοιχεία για το κινέζικο ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα απ’ ό,τι αναμένονταν ενώ και τα αποτελέσματα της Goldman Sachs έδειξαν μείωση 69% στα κέρδη του δ’ τριμήνου 2022.

Δύο ειδήσεις που σαφέστατα επηρέασαν τις χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική.

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, στις αμερικανικές αγορές, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε μικρή υποχώρηση (-0,4%), αλλά ο S&P 500 και ο Nasdaq αυξάνονταν κατά 0,31% και 0,49% αντίστοιχα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν και αυτές θετικές, με τον DAX να αυξάνεται κατά 0,72%, ο CAC είχε άνοδο 0,74%, ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 0,59% και ο Eurostoxx 50 άνοδο 0,79%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ