Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο θυμός κατά του Πάουελ, οι φόβοι για την Credit Suisse και η πρωταγωνίστρια ΕΤΕ

Ολες οι μετοχές των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών κατέγραφαν χθες απώλειες πάνω από -20% η κάθε μία. Γενικότερα, θεωρούνται ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που επιδρούν στα ομόλογα των εποπτικών κεφαλαίων τους και - μεταξύ μας - δεν έχουν ούτε πολύ καλή εποπτεία ούτε αυξημένους δείκτες φερεγγυότητας. Σίγουρα θα έχουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις το επόμενο διάστημα.

FED και ΕΚΤ -  Θα παγώσουν τις αυξήσεις επιτοκίων;

Μετά την τραπεζική κρίση (όχι βέβαια σε επίπεδο 2008 αλλά αρκετά έντονη) πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στον επόμενο δίμηνο. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Διαβεβαιώσεις Μπάιντεν και Σούνακ

«Όπου ακούς πολλές διαβεβαιώσεις, κράτα και μικρό καλάθι» θα λέγαμε παραφράζοντας την γνωστή παροιμία. Βεβαίως ο αμερικανός Πρόεδρος το εννοεί αυτό που λέει για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο αλλά δεν ξέρουμε τις παράπλευρες απώλειες που μπορεί να υπάρχουν από τα λουκέτα στις περιφερειακές τράπεζες. Oι επενδυτές στην SVB προχώρησαν σε αγωγές κατά της FED και του αμερικανικού δημοσίου, μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν «θα σώσουμε τους καταθέτες όχι τους επενδυτές».

Τα επασφάλιστρα κινδύνου ( τα γνωστά CDS) είχαν εκτοξευτεί το πρωί. Σε ότι αφορά τη Βρετανία, εκτός από την εξαγορά της SVB (UK) από την HSBC για 1 στερλίνα, είχαμε και τον πρωθυπουργό Σούνακ να δηλώνει  ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι επαρκώς αποθεματοποιημένες.

FED - Θυμό κατά του Πάουελ βγάζουν επενδυτικές τράπεζες και αναλυτές  

Ως υπεύθυνο της τραπεζικής κρίσης θεωρούν τον διοικητή της FED, Τζ. Πάουελ, πολλοί αναλυτές. Βλέπαμε χθες στο CNBC και στο Bloomberg, παρέλαση μεγαλοεπενδυτών και αναλυτών που κατηγορούσαν ευθέως την FED (Πάουελ) ότι με τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατέστρεψε τις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες - Φοβίζει η Credit Suisse

H ελβετική τράπεζα είχε προβλήματα από το 2022 και πλέον αρκούσε ένα παγκόσμιο τραπεζικό ταρακούνημα για να θυμηθούν όλοι τα προβλήματά της. Έτσι οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης ήταν πολύ μεγάλες και σε υποχωρήσεις μετοχών και σε όγκους συναλλαγών. Νομίζουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση ίσως δείξει καλύτερη εικόνα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ελληνικές τράπεζες - «Γύρισαν» απότομα ανοδικά

Ξαφνικά και με ιδιαίτερη ένταση γύρισαν ανοδικά (από το -5%) οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δήλωση ή εξέλιξη οι 4 τραπεζικές μετοχές, «τράβηξαν χειρόφρενο στην πτώση» και δύο έκλεισαν με άνοδο.  Μοιάζει με συντονισμένη αντίδραση.

Γενικός Δείκτης - Κράτησε τις 1040-1050 μονάδες ως στήριξη

Όπως είχαμε αναφέρει λίγες μέρες πριν τις τελευταίες εξελίξεις, οι 1040-1050 μονάδες αποτελούν τα νέα επίπεδα στήριξης για τον Γενικού Δείκτη και αυτό επιβεβαιώθηκε χθες. Βέβαια χρειάστηκε να κάνει μία βόλτα προς τα χαμηλά των 1025 μονάδων αλλά τελικά (και λόγω τραπεζικής αντίδρασης) επέστρεψε προς τις 1.050 μονάδες.

ΕΤΕ - Η πρωταγωνίστρια της ενδοσυνεδριακής αλλαγής τάσης - Ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα  

Η μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποίησε χθες μεγάλες συναλλαγές (περίπου 28 εκατ. Ευρώ) και έκλεισε με σημαντική άνοδο 3,7% τραβώντας μαζί της και τον τραπεζικό κλάδο σε άνοδο αλλά και τον Γενικό Δείκτη.  H ETE ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα χρήσης 2022 και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά απ' ότι μάθαμε. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος αντίδρασης της μετοχής.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

OTE - Ενίσχυση εισοδήματος των εργαζομένων του και κοινωνική πολιτική

Σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους εργαζομένους του, συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, προχωρά ο Όμιλος ΟΤΕ. Με την ενίσχυση αυτή, ο Όμιλος στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους του στην τρέχουσα συγκυρία των οικονομικών, ενεργειακών και γεωπολιτικών αναταράξεων, που έπληξαν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΤΕ και προσθέτει: Με στόχο να ενισχυθούν περισσότερο οι χαμηλόμισθοι, το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τον μισθό, με μέγιστο καθαρό ποσό ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.
Σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (πολύτεκνοι με ανήλικα τέκνα, άτομα με αναπηρία ή με τέκνα με αναπηρία) θα καταβληθεί η μέγιστη ενίσχυση, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών τους. Η έκτακτη ενίσχυση αποφασίστηκε σε συνεργασία της Διοικητικής ομάδας και των εκπροσώπων των εργαζομένων.  

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ -  Δίνει χαρά στους μηχανόβιους με νέα συμφωνία

Η Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε. ανακοίνωσε ότι, με ισχύ από την 15η Μαρτίου 2023 θα είναι ο εισαγωγέας των μοτοσυκλετών KTM, Husqvarna και GasGas για την ελληνική αγορά, μετά από σχετική συμφωνία που υπέγραψε με τις αντίστοιχες εταιρίες, μέλη του Ομίλου PIERER Mobility AG.

Μermeren Kombinat - Ολοκληρώνεται η εξαγορά

Η Mermeren Kombinat AD Prilep, σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έκανε την 13η Ιανουαρίου 2023 σχετικά με την υπογραφή οριστικής συμφωνίας πώλησης του 100% τής Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες, (κατόχου των μετοχικών συμφερόντων της Stone Works Holdings Coöperatief U.A. ιδιοκτήτριας του 89,254% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren)σε κεφάλαια διαχειριζόμενα από ECM Partners. Ταυτόχρονα παραιτήθηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Χριστόφορος Παυλίδης.  

Αυξημένο  το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου

O  Ελληνοαμερικανός, πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Andreas Borgeas είχε σειρά επαφών με σημαντικούς παράγοντες από την διεθνή διπλωματική αρένα και την οικονομία, κατά την διάρκεια του Delphi DC - Southeast Europe & East Med Forum στην Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez, τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, Geoffrey Pyatt, την τέως Πρόεδρος της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι, καθώς και άλλα εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου και της Ελληνο-αμερικανικής κοινότητας. Σε συνέχεια της ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στην ΝΑ Μεσόγειο και της περιφερειακής συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας, ο Andreas Borgeas  επισκέφθηκε, την περασμένη εβδομάδα την Αίγυπτο.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ